Η Google, η AI και τα αποτελέσματα αναζήτησης

   Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Τους τελευταίους μήνες η συζήτηση στο χώρο του digital περιστρέφεται σχεδόν αποκλειστικά γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη.

Η συζήτηση ξεκίνησε με το λανσάρισμα του ChatGTP, συνεχίζει με την πρόταση της Google και πριν λίγες μέρες εμφανίστηκε και ο Mark της Meta για να προσθέσει την πινελιά του, διότι όπως είναι αναμενόμενο η Meta δεν θα μπορούσε να μείνει εκτός παιχνιδιού. Από ότι φαίνεται υπάρχει πεδίο δόξης λαμπρό στο κομμάτι AI.

Η Google δεν είναι καινούρια στο χώρο της τεχνητής νοημοσύνης. Προηγούμενοι αλγόριθμοι όπως ο BERT και ο MUM βασίζονταν σε μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, και τώρα πάλι η Google ταράζει το τοπίο και με αυτό θα ασχοληθούμε σήμερα.

Η πρόταση της Google για την ΑΙ

Η προσέγγιση της Google όσον αφορά την τεχνητή νοημοσύνη είναι να την συμπεριλάβει στα αποτελέσματα της αναζήτησης. Κάτι που μοιάζει απόλυτα λογικό, καθώς το περιεχόμενο που θα παράγεται στα αποτελέσματα θα βασίζεται στην AI.

Ξέρουμε ότι η Google επιβραβεύει το υψηλής ποιότητας περιεχόμενο ανεξαρτήτως από το που προέρχεται, ανεξάρτητα δηλαδή αν έχει παραχθεί από άνθρωπο ή μηχανή. Την ενδιαφέρει το περιεχόμενο να προσφέρει αξία στην αναζήτηση του χρήστη. Γιατί εν τέλει το ζητούμενο είναι να δείχνει εξειδίκευση, αυθεντία, αξιοπιστία και εμπειρία. Αυτές είναι οι βασικές αρχές που διέπουν την κατάταξη στον αλγόριθμο. Αυτό άλλωστε συμβουλεύει η Google τους δημιουργούς περιεχομένου: πριν δημοσιεύσουν το περιεχόμενό τους να φροντίζουν να απαντά στις παρακάτω ερωτήσεις «ποιος;», «πως», «γιατί». Με αυτό τον τρόπο απαντώνται τα ερωτήματα των χρηστών.

Και τώρα ας δούμε πως το περιεχόμενο που παράγεται μέσω τεχνητής νοημοσύνης συνδυάζεται με τα υψηλής ποιότητας αποτελέσματα που θέλει να έχει στην αναζήτηση.

Έμφαση στα ποιοτικά αποτελέσματα

Πριν από καμιά δεκαριά χρόνια η μαζική παραγωγή περιεχομένου (από ανθρώπους) θορύβησε την κοινότητα. Το περιεχόμενο ήταν τόσο πολύ που ήταν αδύνατο να ελεγχθεί για την ποιότητα και την εγκυρότητά του και έτσι η Google ανέπτυξε αλγορίθμους οι οποίοι επιβραβεύουν το ποιοτικό περιεχόμενο. Όπως γράψαμε και παραπάνω η ποιότητα αποτελεί top προτεραιότητα για την Google.

Και κάπως έτσι φτάσαμε στο ότι δεν παίζει ρόλο ποιος δημιουργεί το περιεχόμενο αρκεί αυτό να είναι ποιοτικό, έγκυρο, αξιόπιστο και να βοηθά τον χρήστη. Και με αυτόν τον τρόπο συνεχίζει μέχρι σήμερα.

Αυτοματοποίηση και spamming

Ωστόσο, η χρήση διαφόρων αυτοματισμών, μεταξύ αυτών και τεχνητής νοημοσύνης για την παραγωγή περιεχομένου, με κύριο σκοπό τη χειραγώγηση των αποτελεσμάτων της αναζήτησης, παραβιάζει τις αρχές για το spamming που έχει θέσει η πλατφόρμα.

Παρόλα αυτά, οτιδήποτε παράγεται από μία εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι απαραίτητα spam και στη Google το έχουν καταλάβει αυτό.

Πάρτε για παράδειγμα το αυτοματοποιημένο περιεχόμενο που παράγεται από εκδότες και αφορά αποτελέσματα αθλητικών αγώνων, καιρικές προβλέψεις και άλλες διαδικαστικές πληροφορίες. Το περιεχόμενο αυτό είναι άμεσο, απόλυτα αξιόπιστο και έγκυρο. Και έτσι η Google λέει ότι θα συνεχίσει να τηρεί στάση ευθύνης απέναντι στο περιεχόμενο που παράγεται από τεχνητή νοημοσύνη, διατηρώντας ψηλά τον πήχη της ποιότητας της πληροφορίας και της χρησιμότητας στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Τι συμβουλεύει η Google

Τι είναι αυτό που προτείνει η Google λοιπόν για τους δημιουργούς περιεχομένου;

Το τετράπτυχο τεχνογνωσία, εμπειρία, αυθεντία και αξιοπιστία αποτελεί τη βάση στην οποία θέλει να κινείται το περιεχόμενο το οποίο έχει ως γνώμονα τον άνθρωπο. Πρώτα και πάνω από όλα όσον αφορά το περιεχόμενο είναι ο χρήστης και η ικανοποίησή του.

Στην σελίδα βοήθειας η οποία πρόσφατα ανανεώθηκε, η Google συνιστά στους δημιουργούς να εξασφαλίζουν ότι το περιεχόμενο που παράγουν απαντά στο Τι, Πως, Ποιος.

Το «Τι» έχει να κάνει με το σκοπό για τον οποίο δημιουργείται το περιεχόμενο και θα πρέπει να βοηθά τους χρήστες και όχι απλώς να υπάρχει για να χειραγωγεί την κατάταξη των αποτελεσμάτων.

Το «Πως» αναφέρεται στη μέθοδο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή του περιεχομένου και προτείνει να γίνεται γνωστό στους χρήστες αν το εν λόγω περιεχόμενο είναι έργο ανθρώπου ή μηχανής και μάλιστα να εξηγείται γιατί χρησιμοποιήθηκε η μηχανή.

Τέλος, το «Ποιος» σχετίζεται με το πρόσωπο που δημιούργησε το περιεχόμενο και είναι σημαντικό να υπάρχουν πληροφορίες για τον συγγραφέα.

Οπότε, πριν ετοιμάσετε και πριν ποστάρετε το επόμενο κομμάτι σας, λάβετε υπ’ όψιν τα παραπάνω. Αξιολογήστε το περιεχόμενό σας και ο αλγόριθμος θα σας ανταμείψει.

Λίγα λόγια για τον BARD

«Ο BARD είναι ο αλγόριθμος που συνδυάζει το εύρος της παγκόσμιας γνώσης με τη δύναμη, την ευφυία και δημιουργικότητα των μεγάλων γλωσσικών μοντέλων της Google. Τραβάει πληροφορίες από το διαδίκτυο για να παρέχει φρέσκιες, υψηλής ποιότητας απαντήσεις. Ο Bard μπορεί να είναι μία διέξοδος δημιουργικότητας, και ένα σημείο εκκίνησης για περιέργεια, βοηθώντας τον χρήστη να εξηγήσει νέες ανακαλύψεις από το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA σε ένα παιδί 9 ετών ή να μάθει περισσότερα για τους καλύτερους επιθετικούς στο ποδόσφαιρο αυτή τη στιγμή και στη συνέχεια να κάνει ασκήσεις που βοηθούν στο χτίσιμο δεξιοτήτων». Τα παραπάνω είναι το εισαγωγικό σημείωμα του Sundar Pichai, του CEO της Google και της Alphabet.

O Bard κυκλοφορεί αρχικά με την ελαφριά έκδοση του μοντέλου LaMDA (Language Model for Dialogue Applications). Απαιτεί σημαντικά λιγότερη υπολογιστική ισχύ και επιτρέπει την κλιμάκωση σε περισσότερους χρήστες και τη συγκέντρωση περισσότερου feedback. Τόσο τα εξωτερικά όσο και τα σχόλια των εργαζομένων θα συνδυαστούν για να βεβαιωθεί η εταιρεία ότι οι απαντήσεις του Bard ανταποκρίνονται σε υψηλό επίπεδο ποιότητας και ασφάλειας και ότι αντιστοιχούν σε πληροφορίες του πραγματικού κόσμου.

Πως συνδέεται με την πραγματικότητα

Ο απώτερος στόχος της τεχνολογίας αυτής είναι να βοηθήσει τους χρήστες να «πάρουν» τη γνώση που έχουν ανάγκη και να φτάσουν στην καρδιά της πληροφορίας που αναζητούν. Αυτή μπορεί να είναι μία απλή απάντηση σε μία απλή ερώτηση ή μία με περισσότερο βάθος που χρειάζεται κατανόηση του θέματος. Δηλαδή άλλο πράγμα η απάντηση στην ερώτηση «πόσα δόντια έχει ο άνθρωπος» και άλλο πράγμα η απάντηση στην ερώτηση «τι είναι ευκολότερο να οδηγήσεις, αυτοκίνητο ή μοτοσικλέτα και πόσες ώρες εκπαίδευσης απαιτούνται».  Η δουλειά της AI είναι να βοηθήσει ώστε να γίνει η άντληση των πληροφοριών που αφορούν ερωτήσεις στις οποίες οι σωστές απαντήσεις είναι παραπάνω από μία. Και μάλιστα με τρόπο εύληπτο και ουσιώδη. Αυτού του είδους τη σύνθεση θα αρχίσουμε να βλέπουμε στην αναζήτηση της Google λίαν συντόμως.

AI και διαφήμιση

Ας δούμε τώρα πως επηρεάζει αυτό τη διαφήμιση γνωρίζοντας ότι η Google κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί για να δείξει την κατάλληλη διαφήμιση στον κατάλληλο χρήστη την κατάλληλη στιγμή. Για να το καταφέρει δημιουργεί (προς το παρόν λειτουργεί πιλοτικά και μόνο στα αγγλικά) τις AI διαφημίσεις αναζήτησης, όπου από ένα σετ με τίτλους και περιγραφές, το οποίο θα έχει δημιουργηθεί αυτόματα, θα επιλέγει ο αλγόριθμος τον κατάλληλο συνδυασμό για να εμφανίσει.

Όσοι το έχουν ήδη χρησιμοποιήσει είδαν αύξηση μετατροπών κατά 2% κρατώντας σταθερή τη δαπάνη.

Το συμπέρασμα από τις πρόσφατες ανακοινώσεις της Google είναι ότι δεν θα σταματήσει να επενδύει στην τεχνητή νοημοσύνη και ότι θα εξελίσσει διαρκώς τα προϊόντα της με γνώμονα την καινοτομία.

 

Πηγή εικόνων: Google, Industry Today

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτάΗ περίοδος της Black Friday έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο σημαντικές εμπορικές στιγμές για τους εμπόρους στην Ελλάδα. Αν

18 Νοεμβρίου, 2024

   Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτάΓνωρίζετε για τα first-party data; Αν όχι….. ρίξτε μια ματιά παρακάτω για να μάθετε τι ακριβώς είναι και πώς αξιοποιούνται! Τα

31 Οκτωβρίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops