Google PageSpeed Insights: η πραγματική ταχύτητα του χρήστη των σελίδων σας

   Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Πριν από λίγες μέρες η Google ανακοίνωσε ότι έγινε μία ανανέωση στο εργαλείο Page Speed Insights ώστε να δείχνει πραγματικά δεδομένα από τους χρήστες του Chrome, όσον αφορά στο πως προσεγγίζουν τις σελίδες. Αυτό σημαίνει ότι αν χρησιμοποιείτε τον Chrome για να δείτε αυτή τη σελίδα, η Google μπορεί να χρησιμοποιήσει τα δεδομένα για να αποφασίσει πόσο αργή ή γρήγορη είναι η σελίδα αυτή.

Η Google έγραψε ότι αυτό γίνεται για να μπορεί να κάνει καλύτερες συστάσεις στους προγραμματιστές και για να ευθυγραμμιστεί ο δείκτης βελτιστοποίησης με τα πραγματικά δεδομένα.

Αυτό που συμβαίνει είναι ότι η Google εμφανίζει δύο μετρήσεις. Την First Contentful Paint (FCP) και τη DOM Content Loaded (DCL). Και βάσει αυτών των θα χαρακτηρίσει μία σελίδα ως γρήγορη, μεσαία ή αργή. Μία σελίδα χαρακτηρίζεται γρήγορη αν και οι δύο επιμέρους μετρήσεις βρίσκονται το top ένα τρίτο της κατηγορίας της.

Page speed

Πιο αναλυτικά:

  • Γρήγορη: Η μέση τιμή της μέτρησης είναι στο ανώτερο τρίτο όλων των φορτώσεων της σελίδας.
  • Αργή: Η μέση τιμή της μέτρησης είναι στο κατώτερο τρίτο όλων των φορτώσεων της σελίδας.
  • Μεσαία: Η μέση τιμή της μέτρησης είναι στο μεσαίο τρίτο όλων των φορτώσεων της σελίδας.

Σύμφωνα με τη Google, τα στοιχεία που περιλαμβάνονται στα reports που παράγονται από το Page Speed Insights (PSI -μην μπερδευτείτε με ένα άλλο PSI που ακούμε συχνά στην Ελλάδα) είναι τα εξής:

  • Ο δείκτης ταχύτητας, ο οποίος προσδιορίζεται από τις δύο επιμέρους μετρήσεις (First Contentful Paint (FCP) και DOM Content Loaded (DCL)) και είναι αυτός που κατηγοριοποιεί τη σελίδα ως αργή γρήγορη ή μεσαία. Αν και οι δύο βρίσκονται στο επάνω ένα τρίτο της κατηγορίας, τότε τα πράγματα είναι ΟΚ.
  • Ο δείκτης βελτιστοποίησης κατηγοριοποιεί μια σελίδα ως καλή, μεσαία ή χαμηλή, εκτιμώντας το ύψος της απόδοσής της. Ο υπολογισμός προϋποθέτει ότι ένας προγραμματιστής θέλει να διατηρήσει την ίδια εμφάνιση και λειτουργικότητα της σελίδας.
  • Η ενότητα "Κατανομή φορτίου σελίδας" παρουσιάζει τον τρόπο κατανομής των συμβάντων FCP και DCL αυτής της σελίδας στο σύνολο δεδομένων. Αυτά τα συμβάντα κατηγοριοποιούνται ως «γρήγορα» (Μέγιστο τρίτο), «μέσα» (μεσαίο τρίτο) και «αργά» (κάτω τρίτο), συγκρίνοντας με όλα τα συμβάντα στην αναφορά εμπειρίας χρήστη Chrome.
  • Η ενότητα Στατιστικά σελίδας περιγράφει τους κύκλους που απαιτούνται για τη φόρτωση των πόρων αποκλεισμού απόδοσης της σελίδας, των συνολικών byte που χρησιμοποιεί η σελίδα και του τρόπου σύγκρισης με το μέσο αριθμό κύκλων και bytes που χρησιμοποιούνται στο σύνολο δεδομένων. Μπορεί να υποδείξει το αν η σελίδα μπορεί να γίνει ταχύτερη, αν ο προγραμματιστής τροποποιήσει την εμφάνιση και τη λειτουργικότητα της σελίδας.
  • Οι Προτάσεις βελτιστοποίησης είναι μια λίστα βέλτιστων πρακτικών που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στην όποια σελίδα. Αυτές, στην πράξη εμφανίζονται μόνο όταν χρειάζεται. Δηλαδή εάν η σελίδα είναι γρήγορη, οι προτάσεις αυτές παραμένουν κρυμμένες.

Καλό είναι να θυμόμαστε το εξής: η ταχύτητα μιας σελίδας είναι πολύ σημαντική για ένα site όσον αφορά το User Experience και το Conversion Rate αλλά ο αντίκτυπός της στην οργανική κατάταξη ενός site είναι ελάχιστος παρά τις διάφορες φήμες που ακούγονται κατά καιρούς. 

 

Συγγραφή Άρθρου:Φιλαλίθη Ευτυχία

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτάΗ επιστροφή στα σχολεία σηματοδοτεί μια σημαντική περίοδο τόσο για τους γονείς όσο και για τις επιχειρήσεις. Είναι η περίοδος που

10 Σεπτεμβρίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops