Η νέα εποχή του email marketing

   Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά

Το email marketing είναι από τα πιο παραδοσιακά εργαλεία του digital marketing. Έχει αντέξει στην πάροδο των χρόνων και έχει δει πολλές πλατφόρμες να έρχονται και να φεύγουν!

Ο λόγος;

Δουλεύει, δηλαδή είναι αποτελεσματικό!

Είναι δοκιμασμένη πρακτική, κατάλληλη για το χτίσιμο σχέσεων, για την προώθηση των πωλήσεων, για τη δημιουργία συζήτησης με τους πελάτες και το πιο σημαντικό από όλα: είναι κατάλληλη για όλων των ειδών τις δραστηριότητες, δηλαδή για όλους τους κλάδους.

Όχι μόνο επιτρέπει αλλά και προωθεί την διαπροσωπική επικοινωνία και την «ένας προς έναν» επικοινωνία, με τρόπο εντελώς εξατομικευμένο, ανεξάρτητα από το στάδιο στο οποίο βρίσκεται ως πελάτης. Είτε πρόκειται για νέα εγγραφή στη λίστα επικοινωνίας είτε για κάποιον παλιό πελάτη, μπορείτε να προσαρμόσετε την επικοινωνία ανάλογα με τις ανάγκες του.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του email marketing:

Είναι προβλέψιμο, με την έννοια ότι οι επιχειρήσεις μπορούν να προϋπολογίσουν πόσα θα ξοδέψουν και σε ένα σημαντικό βαθμό να υπολογίσουν και πόσο θα αποδώσει η επένδυση αυτή, δηλαδή πόσα θα βγάλουν.

Είναι κερδοφόρο, με την έννοια ότι το κόστος του είναι σχετικά χαμηλό (σε σχέση με άλλες ενέργειες marketing) αφού τα κόστη του σχετίζονται με τον αριθμό των συνδρομητών (καθορίζει το ποσό που πληρώνει κανείς στον πάροχο της υπηρεσίας) και με τη διαχείριση δηλαδή τη συγγραφή, τον προγραμματισμό και την παρακολούθηση.

Είναι εστιασμένο στις μετατροπές, με την έννοια ότι μπορεί να φέρει μία προσφορά ακριβώς στα μάτια του δυνητικού πελάτη και μάλιστα με πιο οικονομικό τρόπο από ότι άλλες ενέργειες marketing.

Ας δούμε τώρα μερικούς τρόπους να βελτιώσετε τη στρατηγική σας όσον αφορά το email marketing.

Πως να συγκεντρώσετε email

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι και στρατηγικές για να ζητήσετε το email από κάποιο χρήστη, συμπεριλαμβανομένου και του να το ζητάτε με ένα απλό μήνυμα στα social media. Ο πιο συνηθισμένος βέβαια είναι η φόρμα σε ένα site η οποία μπορεί να έχει τρεις μορφές:

  • Pop-up: είναι μία φόρμα που εμφανίζεται μπροστά στο χρήστη καλύπτοντας το περιεχόμενο του site (όλο ή μέρος) η οποία καλό είναι να στηθεί για χρήση τόσο σε laptop όσο και σε κινητό. Αυτό που παίζει σημαντικό ρόλο στις φόρμες pop-up είναι ο χρόνος στον οποίο εμφανίζονται:
    • Με την είσοδο του χρήστη στο site
    • Λίγα δευτερόλεπτα από την είσοδο του χρήστη στο site
    • Αφού ο χρήστης έχει σκρολάρει προς τα κάτω

και ο οποίος μπορεί να είναι διαφορετικός από συσκευή σε συσκευή, δηλαδή άλλος για desktop και άλλος για κινητά.

  • Flyout: είναι παρόμοια με την pop-up αλλά δεν καλύπτει το περιεχόμενο του site, είναι λιγότερο παρεμβατική και συνήθως εμφανίζεται στο κάτω μέρος της σελίδας
  • Inline: βρίσκεται σε σταθερό σημείο και είναι ενσωματωμένη στο περιεχόμενο του site.

Δεν αρκεί να έχετε τη φόρμα για τη συμπλήρωση του email. Χρειάζεται και να την συμπληρώνουν. Και τι πρέπει να κάνετε για να την συμπληρώσουν;

  • Μπορείτε απλώς να το ζητήσετε αλλά ίσως να μην έχετε μεγάλα ποσοστά επιτυχίας. Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις η επιτυχία κυμαίνεται στο 2%.
  • Μπορείτε να προσφέρετε τη δυνατότητα για έκπτωση ή για την είσοδο σε μία κλήρωση. Σε αυτή την περίπτωση το ποσοστό επιτυχίας αυξάνει κατά 10% και φτάνει δηλαδή έως 12%.
  • Μπορείτε να δώσετε ένα εκπτωτικό κωδικό ή κουπόνι ενέργεια που έχει ποσοστό επιτυχίας 10% αλλά έχει παρατηρηθεί ότι οι χρήστες που παίρνουν τέτοιου είδους εκπτώσεις συνήθως προχωρούν σε μετατροπή. 

Τι να συμπεριλάβετε στη στρατηγική marketing της επιχείρησής σας

Πριν αναφερθούμε στη στρατηγική ας κάνουμε μία σύντομη αναφορά στους τύπους των email που υπάρχουν.

Έτσι, έχουμε την άπαξ επικοινωνία η οποία αφορά καμπάνιες ή προωθητικές ενέργειες που δεν χαρακτηρίζονται από επανάληψη. Ιδανική για λανσαρίσματα.

Έχουμε την αυτοματοποιημένη και τη διαχειριστική επικοινωνία η οποία συνήθως αφορά αυτόματα απαντητικά μηνύματα ή μηνύματα που αναφέρονται σε κάποια συναλλαγή.   

Ποια είναι όμως η συνήθης διαδικασία;

Το είδος της επιχείρησης που έχετε θα καθορίσει τη συχνότητα, τον τύπο και τον τρόπο της επικοινωνίας με τους πελάτες σας. Άλλη συχνότητα χρειάζεται μία ένας έμπορος αυτοκινήτων και άλλη ένας έμπορος ειδών διατροφής.

Υπάρχουν όμως δύο βασικές κατηγορίες: η πριν τη συναλλαγή και η μετά τη συναλλαγή.  Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου είναι ότι πρέπει να σχεδιάσετε την επικοινωνία σας με τρόπο τέτοιο ώστε ο χρήστης να οδηγείται από το ένα βήμα στο επόμενο και ότι τα links για αυτή τη διαδικασία περιλαμβάνονται.

Παράδειγμα: έστω ότι στέλνετε ένα email που αφορά εγκαταλελειμμένο καλάθι. Βεβαιωθείτε ότι το link στο email θα οδηγήσει τον χρήστη στο check out και όχι στην αρχική σελίδα.

Οι επιλογές σας όσον αφορά την πριν τη συναλλαγή επικοινωνία είναι:

  • Email καλωσορίσματος
  • Email «μόλις παραλάβαμε» ή «back in stock»
  • Email για εγκαταλελειμμένο καλάθι ή για εγκατάλειψη browsing
  • Εγκατάλειψη check-out

Οι επιλογές σας όσον αφορά τη μετά τη συναλλαγή επικοινωνία είναι:

  • Ευχαριστήριο email
  • Email εξέτασης αιτήματος (review request)
  • Email για να ξανακερδίσετε έναν πελάτη
  • Email διακοπής

Μήπως η επιχείρησή σας είναι καινούρια;

Αν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία και τώρα ξεκινάτε μία επιχείρηση οπότε τώρα χαράζετε τη στρατηγική σας, καλό θα ήταν να λάβετε υπ’ όψιν ότι υπάρχουν τρεις τύπου email που θα αναπτύξουν τις πωλήσεις σας.

Καλωσόρισμα για μη χρήστες του site

Ίσως το πιο σημαντικό email σε όλη τη διαδρομή του πελάτη. Είναι αυτό που θα βοηθήσει τους συνδρομητές να εξοικειωθούν με την επιχείρηση και να αποκτήσουν έναν στοιχειώδη δεσμό μαζί της. Η πρώτη αυτή φάση μπορεί να περιλαμβάνει έως  τέσσερα email. Ένα για να τον ευχαριστήσετε που έκανε εγγραφή, ένα για να γνωρίσει την εταιρεία και τα προϊόντα, ένα για να δει testimonials κλπ και αν μέχρι τότε δεν έχει προχωρήσει σε κάποια συναλλαγή ένα ακόμα για να σας ακολουθήσει στα social media ώστε να μεταφέρετε εκεί την επικοινωνία.

Αν κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας αυτού του τύπου ο χρήστης προχωρήσει σε κάποια μετατροπή, τότε περνάτε στην επόμενη φάση της επικοινωνίας, την «μετά τη συναλλαγή». Φυσικά όλα αυτά ρυθμίζονται ώστε να γίνονται αυτόματα.

Εγκατάλειψη στο check out

Τα εγκαταλελειμμένα καλάθια είναι πολύ συχνό φαινόμενο στο ηλεκτρονικό εμπόριο και μπορεί να οφείλονται σε πολλούς λόγους. Η εγκατάλειψη στο check out όμως είναι πολύ πιο σοβαρή υπόθεση καθώς δείχνει ότι κάπου ο πελάτης έχασε την εμπιστοσύνη του προς το site.

Σε αυτή την περίπτωση η επικοινωνία μπορεί να περιλαμβάνει ένα email που θα δείχνει στον πελάτη κριτικές άλλων πελατών που έχουν το προϊόν και παράλληλα θα προσπαθεί να επαναφέρει την χαμένη εμπιστοσύνη.

Μετά τη συναλλαγή

Μετά τη συναλλαγή, ένα απλό ευχαριστήριο email μπορεί να είναι αρκετό. Μπορεί όμως να πάει ένα επίπεδο παραπάνω αν περιλαμβάνει και ένα κείμενο για το πόσο θα ευχαριστηθεί ο πελάτης από την επιλογή να συνεργαστεί με την επιχείρησή σας. Αν μάλιστα, το προϊόν ή υπηρεσία που αγοράστηκε απαιτεί την εκπαίδευση του πελάτη στη χρήση, τότε είναι μία θαυμάσια ευκαιρία για επικοινωνία.

Στη φάση «μετά τη συναλλαγή» μπορεί να περιλαμβάνονται κι άλλα email. Όπως ας πούμε αυτό με το οποίο ζητάτε από τον πελάτη να κάνει μία κριτική για το προϊόν ή την υπηρεσία που αγόρασε.

Τέλος, ένα ακόμα email που συγκαταλέγεται στα «μετά τη συναλλαγή» μπορεί να είναι ένα email με το οποίο ζητάτε από τον πελάτη να σας ακολουθήσει σε social media ή άλλες πλατφόρμες.

Αντί επιλόγου

Αντί επιλόγου, θα λέγαμε ότι η «μετά τη συναλλαγή» επικοινωνία μέσω email είναι ένα θαυμάσιο μέσο για cross sell και up sell η οποία μπορεί να συνδυαστεί με την αποστολή ενός εκπτωτικού κωδικού ή κουπονιού. Καθώς οι πελάτες είναι ήδη πελάτες, και έχουν γνωρίσει τις υπηρεσίες σας, είναι πιο δεκτικοί σε τέτοιου τύπου επικοινωνία.

Αν ανήκετε σε αυτούς που απέφευγαν την επικοινωνία μέσω email, ελπίζουμε το παραπάνω άρθρο να σας έπεισε να την χρησιμοποιήσετε.

Αν ήδη την χρησιμοποιείτε, ελπίζουμε να σας δώσαμε τροφή για σκέψη.

Εικόνες: greekinternetmarketing

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτάΗ περίοδος της Black Friday έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο σημαντικές εμπορικές στιγμές για τους εμπόρους στην Ελλάδα. Αν

18 Νοεμβρίου, 2024

   Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτάΓνωρίζετε για τα first-party data; Αν όχι….. ρίξτε μια ματιά παρακάτω για να μάθετε τι ακριβώς είναι και πώς αξιοποιούνται! Τα

31 Οκτωβρίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops