Μην κλείνετε τα μάτια στις παρακάτω τάσεις

   Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Τώρα είναι η εποχή του χρόνου που μιλάμε για τις τάσεις που θα κυριαρχήσουν το επόμενο έτος. Όχι μία, ούτε δύο αλλά 11 τάσεις θα μας απασχολήσουν το 2019. Ας τις δούμε αναλυτικά:

1.Η Τεχνητή Νοημοσύνη θα κατακτήσει τον κόσμο. Αν μη τι άλλο, τις απλές δουλειές αυτού του κόσμου καθώς βοηθάει στην εξοικονόμηση χρημάτων, στην επιτάχυνση της ανάπτυξης και δίνει προβάδισμα έναντι του ανταγωνισμού. Εκτιμάται ότι μέχρι το 2020 το 25% της εξυπηρέτησης πελατών θα γίνεται μέσω ΤΝ.

2.Programmatic Advertising: εδώ η εξήγηση είναι απλή, η τεχνητή νοημοσύνη θα αυτοματοποιήσει την αγορά διαφημιστικού χώρου ώστε να γίνει αποτελεσματικότερη στόχευση ακροατηρίου. Θα μπορεί να γίνει σε πραγματικό χρόνο και να φέρει περισσότερες μετατροπές με μικρότερο κόστος. Εκτιμάται ότι το 90% των διαφημίσεων στο δίκτυο εμφάνισης θα γίνεται με αυτόν τον τρόπο μέχρι το 2020. 

3.Τα Chatobots θα συνεχίσουν να αποτελούν κορμό της επικοινωνίας της επιχείρησης με τον πελάτη καθώς απαντούν σε πραγματικό χρόνο, δεν χάνουν την υπομονή τους, δουλεύουν 24 ώρες το 24ώρο και απαντούν εμπεριστατωμένα.

4.Το προσωποποιημένο marketing είναι ό,τι χρειάζεται μία επιχείρηση για να ξεχωρίσει. Προσωπικά email, περιεχόμενο, προϊόντα κλπ θα επιτυγχάνουν το δίπτυχο: μεγιστοποίηση της ικανοποίησης – ελαχιστοποίηση της αναζήτησης.

5.Video marketing. To 70% των καταναλωτών έχουν κάνει share βίντεο ενός προϊόντος ή μάρκας. 72% των επιχειρήσεων λέει ότι το βίντεο έχει αυξήσει τις μετατροπές. 52% των καταναλωτών λένε ότι ένα βίντεο τους κάνει να αισθάνονται ότι αποφασίζουν με ασφάλεια. 65% των καταναλωτών επισκέπτεται το site της επιχείρησης (κι ένα 39% τηλεφωνεί σε αυτή) αφού παρακολουθήσει ένα βίντεο! Ειδικότερα το live video κερδίζει σε δημοφιλία, όπως ήδη έχει γραφτεί. 

trends2019 video 360

6.Influencer marketing δηλαδή ένα είδος «από στόμα σε στόμα» marketing με την υπογραφή ενός ατόμου που έχει κοινωνικό αποτύπωμα. Γίνεται ολοένα και πιο απαραίτητο καθώς εξασφαλίζει το ότι το μήνυμα θα περάσει καθώς βασίζεται στην αρχή του ότι οι άνθρωποι εμπιστεύονται περισσότερο άλλους ανθρώπους παρά το slogan μιας επιχείρησης. Οι influencer μπορεί να είναι διάσημοι στο χώρο τους, γνωστοί blogger ή δημοσιογράφοι, προσωπικότητες του Instagram ή του Youtube ή ακόμα και απλοί πολίτες που «μιλάνε» με το βάρος της ιδιότητάς τους, π.χ μία μαμά προς άλλες μαμάδες.

7.Εφαρμογές μηνυμάτων (π.χ. viber, whatsapp, messenger, wechat κλπ). Μόνο μέσω whatsapp διακινούνται 55 δις! μηνύματα την ημέρα! Αυτές οι εφαρμογές είναι κατάλληλες για άμεση επικοινωνία μιας επιχείρησης με τους πελάτες της, επιτρέπουν την προσωποίηση και αυξάνουν την αξία της εμπειρίας του χρήστη.

8.Οπτική αναζήτηση. Η αναζήτηση μέσω εικόνας πάει την εμπειρία του χρήστη σε άλλο επίπεδο! Ο χρήστης ανεβάζει μία φωτό και μπορεί να ψάξει: παρόμοια προϊόντα ή που θα βρει να αγοράσει το συγκεκριμένο.

9.Micro-moments. Πρόκειται για μία νέα καταναλωτική συμπεριφορά η οποία εκπορεύεται από το γεγονός ότι περνάμε περισσότερες από 3 ώρες κάθε μέρα στο κινητό μας. Αυτό κατά συνέπεια αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο οι μάρκες μπορούν να τραβήξουν την προσοχή μας. Το micro-moments εξασφαλίζει ότι το μήνυμα θα περάσει με έναν τρόπο που είναι ενδιαφέρον για το χρήστη και αφορά αυθόρμητες αποφάσεις όπως το που θα φάει, ποιο έργο θα δει, τι να αγοράσει κλπ.

trends2019 micro moments 

10.Φωνητική αναζήτηση και έξυπνα ηχεία. Η φωνητική αναζήτηση θα φτάσει στο 50% μέχρι το 2020 και όσο αυξάνεται τόσο βελτιώνεται και η απόδοση των ψηφιακών βοηθών (μειώνονται τα λάθη). Αυτό για τις επιχειρήσεις σημαίνει ότι πρέπει να έχουν (ή να ξεκινήσουν να ετοιμάζουν) ηχητικό περιεχόμενο. Για να αντιληφθούμε τη σημαντικότητα της φωνητικής αναζήτησης, η «Alexa» θα δώσει την απάντηση στην ερώτηση που της έγινε μαζί με μία συμβουλή από το χορηγό της.

11.Κοινωνικά δίκτυα και «Ιστορίες» οι οποίες κερδίζουν σε ενδιαφέρον και μπορούν να ενταχθούν στην στρατηγική marketing μιας μάρκας. Ειδικότερα, η χρήση του live video, μπορεί να προωθήσει την αναγνωρισιμότητα της μάρκας και το engagement. Με δεδομένο ότι οι «ιστορίες» εξαφανίζονται μετά από λίγο χρόνο, οι marketers έχουν μια χρυσή ευκαιρία να εκμεταλλευτούν το FOMO (fear of missing out) για να προσελκύσουν και να δελεάσουν το ακροατήριο. 

 

Συγγραφή Άρθρου: Φιλαλίθη Ευτυχία

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτάΗ επιστροφή στα σχολεία σηματοδοτεί μια σημαντική περίοδο τόσο για τους γονείς όσο και για τις επιχειρήσεις. Είναι η περίοδος που

10 Σεπτεμβρίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops