Οι πιο πρόσφατες αλλαγές στην online διαφήμιση

   Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Αυτό που έχουμε μάθει τόσα χρόνια παρακολουθώντας τις εξελίξεις στο digital marketing, είναι ότι δεν υπάρχει περίπτωση να βαρεθούμε. Όλα αλλάζουν συνεχώς. Προγράμματα και λειτουργίες εμφανίζονται (και εξαφανίζονται) όλη την ώρα.

Γι’ αυτό, σε αυτό το άρθρο θα κάνουμε μία γρήγορη παρουσίαση/ανακεφαλαίωση των αλλαγών που έχουν μόλις προκύψει.

Το YouTube προβάλει διαφημίσεις κειμένου στα αποτελέσματα αναζήτησης

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, η Google ενσωματώνει το YouTube στο δίκτυο συνεργατών αναζήτησης (μία ομάδα από μηχανές αναζήτησης και site στα οποία θα «τρέχουν» καμπάνιες αναζήτησης. Άρα το YouTube μετατρέπεται σε search partner, οπότε αν οι διαφημίσεις αναζήτησης είναι στο πλάνο σας, τότε έχετε ακόμα μία δυνατότητα.

quora

Το Quora ξεκινά στόχευση με λέξεις-κλειδιά

Το Quora Ads είναι μία σχετικά νέα πλατφόρμα (τρία χρόνια περίπου) οπότε συνεχώς προσθέτει λειτουργίες. Και τώρα προσθέτει κάτι νέο που σχετίζεται αφ’ ενός με τον τρόπο στόχευσης (λέξεις-κλειδιά) και αφ’ ετέρου με τα insights που παράγει. Από εδώ και στο εξής, το Quora θα μετράει τα εξής:

Δημοπρασίες που κέρδισαν οι ανταγωνιστές σας, κάτι το οποίο πρακτικά μιλά από μόνο του: θα βλέπετε τι χάσατε σε σχέση με τους ανταγωνιστές και γιατί.

Μερίδιο εμφανίσεων (impression share) το οποίο αντιπροσωπεύει το ποσό με το οποίο μπαίνετε στη δημοπρασία και κερδίζετε εμφανίσεις.

Απόλυτο μερίδιο εμφανίσεων το οποίο αντιπροσωπεύει το ποσό με το οποίο μπαίνετε στη δημοπρασία και κερδίζετε top προβολή της διαφήμισής σας.

Σημειώστε ότι για την τελική προβολή της διαφήμισης προκύπτει ένα σκορ το οποίο συνυπολογίζεται από το δημιουργικό της και από το bid που έχετε ορίσει ανά κλικ. Αυτό σημαίνει ότι αν το bid σας δεν επιτυγχάνει την προβολή της διαφήμισης, μπορεί να το επιτύχει η βελτίωση του δημιουργικού της.

facebook stories

Η Facebook θέλει να διαφημίζετε στα stories

Το τελευταίο τρίμηνο του 2018 η Facebook «έκλεισε» στα 16,6 δις δολάρια τζίρο διαφήμισης, 30% πάνω σε σχέση με το 2017. Ας αναφέρουμε επίσης ότι το 93% αυτής της αύξησης προήλθε από κινητές συσκευές. Παρόλα αυτά, για φέτος περιμένουν κάμψη και για αυτό ο στόχος της μεταφέρεται στα stories και στην αύξηση της διαφήμισης εκεί. Αυτό δίνει και μια ευκαιρία στο διαφημιζόμενο να ξεχωρίσει από το clutter και να φανεί περισσότερο από ότι αν παρέμενε στο feed και στο Instagram. Εκμεταλλευτείτε τη διαφήμιση στα stories πριν γίνει πανάκριβη.

Οι χρήστες του Instagram είναι έτοιμοι για επώνυμο περιεχόμενο

Οι χρήστες του Instagram διαλέγουν ποιον θα ακολουθήσουν και ποιον θα αφήσουν. Επίσης, πρόσφατη έρευνα έδειξε ότι οι χρήστες αυτοί χρησιμοποιούν το μέσο 57% περισσότερο από πέρυσι και σκοπεύουν να αυξήσουν τη χρήση κατά 44%. Το σημαντικότερο όμως εύρημα είναι ότι 66% των χρηστών είναι έτοιμοι να συνδεθούν με κάποια/-ες μάρκες.

Παρατηρώνας την παρακάτω εικόνα βλέπουμε ξεκάθαρα τα ηλικιακά γκρουπ παρακολουθούν το Instagram σε καθημερινή βάση. Είναι όλα!

2019 instagram users

LinkedIn: στόχευση βάσει ενδιαφέροντος

Η εν λόγω πλατφόρμα διαφέρει από τις άλλες καθώς δίνει τη δυνατότητα στόχευσης με βάση τον επαγγελματικό του τίτλο ή τη θέση του στην επιχείρηση.

Αυτό είναι σπουδαίο για την B2B διαφήμιση αλλά τα στελέχη που βρίσκονται στο LinkedIn έχουν και ζωή εκτός LinkedIn. Δηλαδή έχουν κι άλλα ενδιαφέροντα, πέρα και έξω από τα επαγγελματικά τους. Για αυτό η πλατφόρμα, λάνσαρε πρόσφατα, τη δυνατότητα στόχευσης με βάση τα ενδιαφέροντα του χρήστη, όπως αυτά ορίζονται από το πεδίο δραστηριότητας του καθενός.

Υπάρχει και ένας δεύτερος λόγος για τον οποίο το LinkedIn τραβάει τα φώτα της δημοσιότητας επάνω του το 2019. Από έρευνα που έγινε σε 290 διαφημιζόμενους, προέκυψε ότι το 42% από αυτούς προγραμματίζουν να αυξήσουν τη διαφήμιση στο εν λόγω μέσο.

Ας σημειωθεί εδώ, ότι το LinkedIn αποτελεί ένα μέσο το οποίο προσφέρει ποιοτικά leads.

instagram - facebook - whatsapp

Facebook: ενοποίηση των πλατφορμών μηνυμάτων

Αυτό κι αν είναι νέο! Η Facebook, ως γνωστόν, έχει το Messenger, το Whatsapp και το Instagram για να στέλνουμε τα μηνύματά μας. Τώρα  σκοπεύει να ενοποιήσει όλες αυτές τις μηνυματικές πλατφόρμες σε μία! Η ενοποίηση θα αφορά τη δυνατότητα του χρήστη να στείλει μηνύματα σε κάποιον από μία πλατφόρμα προς όποια άλλη (από τα τις τρεις επιθυμεί). Άρα, η κάθε πλατφόρμα παραμένει αυτόνομη αλλά λειτουργεί σαν one stop shop μηνυμάτων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η βάση επαφών με τις οποίες μπορεί κανείς να επικοινωνήσει, αυξάνεται θεαματικά. Σκεφτείτε τι σημαίνει αυτό για τις επιχειρήσεις…

Facebook βελτιστοποίηση προϋπολογισμού: πλέον θα είναι default

Και πάλι η Facebook στο προσκήνιο, η οποία ανακοίνωσε ότι από το Σεπτέμβριο, η βελτιστοποίηση του διαφημιστικού budget θα γίνεται by default, είτε πρόκειται για νέα είτε για παλιότερη καμπάνια.

fb budget optimization final

Το σχήμα (πηγή: Wordstream) αποσαφηνίζει με τον καλύτερο τρόπο αυτό που θα συμβαίνει.

Κατά συνέπεια οι διαφημιστές θα γλυτώνουν λίγο φόρτο εργασίας, αφού το Facebook:

  • Θα μεγιστοποιεί την αξία μιας καμπάνιας κάνοντας αλλαγές σε πραγματικό χρόνο,
  • Θα σας γλυτώνει από «πεταμένα λεφτά», δηλαδή από χρήματα που θα ξοδεύονταν σε μία αναποτελεσματική καμπάνια,
  • Θα κατανείμει το budget σε όλα τα ακροατήρια βρίσκοντας τις κατάλληλες ευκαιρίες

Αυτή η αλλαγή μπορεί να έχει και κάποια προβληματάκια (σύμφωνα με τους υπερειδικούς) αλλά εδώ είμαστε να τα αντιμετωπίσουμε.

Συγγραφή Άρθρου: Φιλαλίθη Ευτυχία

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτάΗ επιστροφή στα σχολεία σηματοδοτεί μια σημαντική περίοδο τόσο για τους γονείς όσο και για τις επιχειρήσεις. Είναι η περίοδος που

10 Σεπτεμβρίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops