Στο Facebook γίνεται σφαγή για οργανική προβολή! Κυριολεκτικά! Οι εταιρείες πασχίζουν να αυξήσουν την οργανική τους έκθεση στα newsfeed τα οποία το FB γεμίζει με περιεχόμενο φίλων ακριβώς επειδή έχει πάρα πολλά brands. Σας μπερδέψαμε; Θα το ξεκαθαρίσουμε!
Ο γενικός κανόνας είναι ότι το FB θέλει να εμφανίζει πρωτότυπο περιεχόμενο, θέλει τα έσοδα από τις διαφημίσεις και θέλει και τους χρήστες τους χαρούμενους.
Για αυτό δίνει τη δυνατότητα στους έμπειρους χρήστες να προωθήσουν το περιεχόμενό τους με διάφορα κολπάκια που θα σας πούμε παρακάτω. Αρκεί να χρησιμοποιήσετε τη στόχευση για τις οργανικές αναρτήσεις. Βελτιστοποιώντας το ακροατήριό σας με βάση τα ενδιαφέροντά του, επιτυγχάνεται υψηλότερα ποσοστά δέσμευσης.
Οπότε:
Συμβουλή #1: Ενεργοποιήστε τη βελτιστοποίηση ακροατηρίου για τις αναρτήσεις
Το Facebook μας δίνει τη δυνατότητα για γεωγραφικά στοχευμένες αναρτήσεις.
Στη παρακάτω φωτό βλέπετε ποιο είναι και το σχετικό εικονίδιο-κουμπάκι.
Αν δεν το βλέπετε τότε θα πρέπει να το ενεργοποιήσετε από τις Ρυθμίσεις. Θα το βρείτε στο πεδίο ΓΕΝΙΚΑ και θα ενεργοποιήσετε την επιλογή «Βελτιστοποίηση του ακροατηρίου».
Συμβουλή #2: Εφαρμόστε τη βελτιστοποίηση ακροατηρίου σε νέες ή σε ήδη δημοσιευμένες αναρτήσεις.
Αφού κάνατε το πρώτο βήμα, περνάμε στο δεύτερο το οποίο είναι και το πιο ουσιώδες. Δημιουργείτε μία ανάρτηση και πατάτε στο εικονίδιο με το στόχο. Τότε καλείστε να επιλέξετε μεταξύ «προτιμώμενου ακροατηρίου» και «περιορισμοί ακροατηρίου». Αυτά τα δύο πεδία σας δίνουν τη δυνατότητα να ρυθμίσετε το κοινό σας χρησιμοποιώντας κριτήρια όπως: ενδιαφέροντα, ηλικία, τοποθεσία, φύλο και πολλά ακόμα.
Στο πεδίο «προτιμώμενο ακροατήριο» μπορείτε να διαλέξετε το κοινό το οποίο θέλετε να δει την ανάρτησή σας. Καθορίστε τα ενδιαφέροντα του κοινού σας. Μπορείτε να διαλέξετε μέχρι 16 διαφορετικά. Έχετε περισσότερες πιθανότητες να σας δουν άνθρωποι με συγκεκριμένα ενδιαφέροντα. Μόλις διαλέξετε ένα από τα ενδιαφέροντα, το FB αυτόματα θα σας προτείνει κι άλλα. Μπορείτε να επιλέξετε από τις προτάσεις του FB ή να κάνετε την δική σας επιλογή.
Συνεχίζοντας θα χρειαστεί να επιλέξετε τα δημογραφικά χαρακτηριστικά του κοινού που θέλετε να σας δει. Αυτά είναι στο πεδίο «περιορισμοί ακροατηρίου (Audience Restrictions) το οποίο δουλεύει παράλληλα με το «προτιμώμενο ακροατήριο». Με αυτό μπορείτε να ορίσετε το κοινό σας έτσι ώστε κανείς στο FB που δεν έχει αυτά τα χαρακτηριστικά να μπορεί να δει την ανάρτησή σας.
Μπορείτε να περιορίσετε το κοινό σας χρησιμοποιώντας τα εξής κριτήρια: ηλικία, φύλο, τοποθεσία και γλώσσα.
Αφού επιλέξετε, κάντε Save και δημιουργήστε την ανάρτησή σας.
Συμβουλή #3: Αναλύστε τα στατιστικά δεδομένα
Μόνο έτσι θα δείτε αν η προσπάθειά σας πιάνει τόπο. Πατήστε το κουμπί Insights και επιλέξτε τα Posts. Εκεί θα δείτε ποια είναι η κάλυψη που επιτύχατε, τι engagement είχατε ανά ανάρτηση. Θα δείτε αν το κοινό σας έκανε σχόλια, αν μοιράστηκε την ανάρτηση, αν έκανε like, πόσοι έκαναν like ή αν έκαναν κλικ στο περιεχόμενο. Παίρνετε πολύτιμη πληροφόρηση γιατί βλέπετε ποιες αναρτήσεις είχαν καλή αποδοχή και μπορείτε να προσπαθήσετε ώστε όλες σας οι αναρτήσεις να ακολουθούν συγκεκριμένα μοτίβα.
Συμπέρασμα
Εκτιμάται ότι 65 εκατομμύρια επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στο Facebook και κάθε μία από αυτές κάνει 1,48 αναρτήσεις την ημέρα. Αυτό ισούται με 96 εκατομμύρια επώνυμες αναρτήσεις κάθε μέρα, που με τη σειρά τους φέρνουν οργανική απόδοση μικρότερη του 2%. Αυτό μπορεί να φαίνεται απογοητευτικό αλλά προσφέρει ένα παράθυρο ευκαιρίας για βελτίωση. Αν μη τι άλλο, κάνοντας χρήση όσων γράψαμε παραπάνω, μπορείτε να είστε ορατοί στο κοινό που θα επιλέξετε ότι έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για εσάς και την επιχείρησή σας.
Οπότε, η γενική συμβουλή προς τους επιχειρηματίες που διαχειρίζονται μόνοι τους τα κοινωνικά δίκτυα είναι: Πειραματιστείτε!
Συγγραφή Άρθρου: Φιλαλίθη Ευτυχία