Πόσο κοντά είμαστε στο τέλος του Internet (όπως το ξέρουμε);

   Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά

Ο κόσμος αλλάζει. Μαζί του αλλάζουν πολλά πράγματα. Ένα από αυτά είναι και το internet. Χάρη σε ή εξ΄αιτίας της τεχνητής νοημοσύνης.

Ας εξηγηθούμε…

Τα τελευταία πολλά χρόνια το διαδίκτυο κυριαρχείται από το μοντέλο των link και τώρα αυτό τείνει να καταρρεύσει. Κι αν γλιτώσει την κατάρρευση σίγουρα δεν θα γλιτώσει την δραστική αλλαγή. Μιλάμε για αλλαγές τις συνέπειες των οποίων μπορεί να μην μπορούμε καν να δούμε.

Ας δούμε όμως αυτές που είναι ήδη εδώ και αλλάζουν το τοπίο, δηλαδή όσους δημοσιεύουν άρθρα στο διαδίκτυο και φυσικά την ίδια την κατάσταση της αναζήτησης.

Προφανώς η αλλαγή έρχεται μέσω Τεχνητής Νοημοσύνης και ειδικότερα με την άνοδο των μοντέλων αναζήτησης LLM (Large Language Models) η οποία έχει ήδη ανατρέψει την παραδοσιακή αναζήτηση. Παράλληλα υπάρχει μία σταθερά συνεχιζόμενη κατάσταση στα social media όπου η πολυδιάσπαση των ακροατηρίων έχει αποδεκατίσει την κοινή χρήση συνδέσμων (Link).

Η αναζήτηση της Νέας Αναζήτησης

Τι γίνεται με την αναζήτηση; Η Google ισχυρίζεται ότι δεν έχει παρατηρήσει σημάδια επιβράδυνσης στην απλή αναζήτηση αλλά αν δούμε τις πράξεις της θα καταλάβουμε πολύ περισσότερα από όσα μας λέει. Και ποιες είναι αυτές; Το γεγονός ότι μία εταιρεία σαν την Google (που είναι βασίλισσα της αναζήτησης), η οποία εξυπηρετεί δισεκατομμύρια χρήστες καθημερινά, ενσωματώνει την Τεχνητή Νοημοσύνη στην κύρια δουλειά της που είναι η αναζήτηση. Κι αυτό μέσα σε ελάχιστους μήνες. Πλέον βρισκόμαστε στην φάση “AI Mode” (ενώ πριν λίγους μήνες είμασταν στην φάση “AI overviews”) που ρολάρει ως το νέο πείραμα. Κάτι το οποίο αποτελεί σαφή απάντηση στα μοντέλα LLM και ειδικότερα στο ChatGPT.

(Πηγή εικόνας: enterprise talk)

Μεταξύ μας βέβαια, μία εταιρεία σαν την Google θα έπρεπε να κάνει ακριβώς αυτό. Να εισάγει δηλαδή νέες τεχνολογίες και λύσεις, ακόμα κι αν αυτές δεν δείχνουν να την συμφέρουν βραχυπρόθεσμα. Σε πρώτη φάση φαίνεται να παραμερίζει τα άμεσα κέρδη της, προφανώς για κάποιο μακροπρόθεσμο όφελος. Και παρά το γεγονός ότι, τουλάχιστον προς το παρόν η αναζήτηση αντέχει, το τέλος της είναι προδιαγεγραμμένο: η αναζήτηση θα καταρρεύσει ξαφνικά και απότομα. Απλώς δεν γνωρίζουμε ακόμα πότε.

Όπως ακριβώς έγινε και με την καλωδιακή τηλεόραση, αν θυμάστε παρά το γεγονός ότι τα οικονομικά μεγέθη της καλωδιακής δεν συγκρίνονται με αυτά της Google. Και η Google ξέρει ότι αυτός που θα απορρυθμίσει την αγορά της αναζήτησης, θα δρέψει τρισεκατομμύρια. Και για αυτό η Google προχωρά στην αυτό-απορρύθμιση προσπαθώντας να κρατήσει το κοινό που ήδη έχει (δισεκατομμύρια χρήστες την ξέρουν, την έχουν συνηθίσει, την εμπιστεύονται και θα συνεχίσουν να την εμπιστεύονται).

Υπάρχουν όμως και οι νεότερης ηλικίας χρήστες που τώρα μεγαλώνουν και χτίζουν τις συνήθειές τους και αυτοί μεγαλώνουν με το ChatGPT. Η Google λιγότερο ανησυχεί για τους τζίρους και περισσότερο για την πιθανότητα να χάσει κοινό. Προς το παρόν, κανείς από εμάς δεν μπορεί να φανταστεί την καθημερινότητά του χωρίς την αναζήτηση. Θα είναι όμως και αύριο έτσι; Επαναλαμβάνω, η Google με τις πράξεις της προκαταλαμβάνει το μέλλον. Και το κάνει και γρήγορα και έντονα.

Η κατάρρευση των κλικ

Και φτάνουμε στην δεύτερη συνέπεια αυτής της μετατόπισης και την οποία ήδη βλέπουμε, η οποία είναι η κατάρρευση της κίνησης προς τα site. Φυσικό από την στιγμή που τα διάφορα μοντέλα ΤΝ δίνουν έτοιμες τις απαντήσεις, δεν υπάρχει λόγος για περαιτέρω ανάγνωση. Η αλήθεια είναι ότι τόσο η Google, όσο και το ChatGPT, δίνουν παραπομπές με link προς site στα οποία βρίσκεται η απάντηση αλλά φυσικά δεν μπορούν να υποχρεώσουν τον χρήστη να κλικάρει. Και γιατί να το κάνει αφού παίρνει έτοιμη την απάντηση από την ΤΝ;

Ναι, το internet βασίζεται στα link, η ΤΝ βασίζεται στην πληροφορία.

(Πηγή εικόνας: medium.com)

Πλέον είναι περισσότερο από προφανές το γεγονός ότι οι εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης θα χρειαστεί να πληρώνουν για την πληροφορία. Μέχρι στιγμής η ενδιαφερόμενη επιχείρηση ή οργανισμός φρόντιζε για την διαφήμισή της ώστε η Google να εμφανίζει το περιεχόμενό της ψηλά ή η ίδια η Google έκρινε ότι το εν λόγω περιεχόμενο άξιζε να βρίσκεται ψηλά. Σε κάθε περίπτωση το μοντέλο αυτό εξυπηρετούσε τα κλικ. Από την στιγμή που τα αποτελέσματα άρχισαν να στριμώχνονται στο κάτω μέρος της σελίδας και να κερδίζει έδαφος το περιεχόμενο της ίδιας της Google καθώς και οι διαφημίσεις, η πορεία άρχισε να γίνεται ξεκάθαρη.

Και προφανώς οι μεγαλύτεροι παίκτες της ΤΝ πληρώνουν για το περιεχόμενο. Ναι, υπάρχει δωρεάν περιεχόμενο αλλά αν η ΤΝ αντικαταστήσει την αναζήτηση θα υπάρχει ανάγκη για ολοένα και πιο φρέσκο περιεχόμενο και πιο νέα πληροφορία. Το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε συζητήσεις και συμφωνίες τεχνολογικών κολοσσών με εκδότες για την παροχή περιεχομένου. Το μοντέλο αυτό είναι χρήσιμο για την διατήρηση της ισορροπίας. Χωρίς αυτό οδηγούμαστε σε ολοκληρωτική κατάρρευση του συστήματος (λιγότεροι χρήστες = λιγότερα χρήματα = κατάρρευση).

Ένα νέο, υβριδικό μοντέλο δημιουργίας εσόδων

Μπορούν όσοι δημιουργούν περιεχόμενο (μικρά και μεγαλύτερα site) να βασιστούν στις πληρωμές από τις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης; Σίγουρα όχι και για αυτό προσπαθούν να δημιουργήσουν βάσεις πιστών συνδρομητών. Αυτή η κίνηση έχει τσαντίσει τους υπέρμαχους του ανοιχτού και δωρεάν δικτύου, καθώς δημιουργεί internet δύο ταχυτήτων, για «έχοντες» και «μη έχοντες». Στον νέο κόσμο του Internet θα υπάρχει πολύ δωρεάν περιεχόμενο που θα «επιπλέει» από τα κανάλια της ΤΝ και πολλοί που θα χρησιμοποιούν το περιεχόμενο για το οποίο πληρώνουν οι ίδιοι. Το πρόβλημα εδώ είναι ακριβώς το ίδιο όπως και με το streaming. Έτσι όπως δεν μπορεί ο χρήστης να πληρώνει όλες τις υπηρεσίες streaming έτσι δεν θα μπορεί να πληρώνει συνδρομές για όλες τις εκδόσεις. Άρα ο καθένας από εμάς θα χρησιμοποιεί μόνο μερικές συνδρομητικές υπηρεσίες περιεχομένου. Και μάλλον εδώ το μέγεθος θα παίξει τον ρόλο του. Οι μεγάλοι εκδότες θα κάνουν χρυσές δουλειές (μάλλον ) και οι μικροί ίσα που θα τα καταφέρνουν (κυρίως λόγω μικρότερου λειτουργικού κόστους). Από την άλλη ας περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς θα φέρει το μέλλον, το οποίο πάντα κρύβει εκπλήξεις.

Πάντως μιας και τα λέμε όλα έξω από δόντια, στο τρέχον μοντέλο, οι διαφημιστές και οι εκδότες έβαλαν τα χεράκια τους και έβγαλαν τα ματάκια τους. Όλα τα site έχουν κατακλυστεί από διαφημίσεις, pop up, pop over και λοιπές οπτικές παρεμβάσεις για τις οποίες όλοι (αναγνώστες, συγγραφείς και διαφημιστές) παραπονούνται.

Για να μην παρεξηγηθούμε, η διαφήμιση στο διαδίκτυο δεν πέθανε. Κάθε άλλο. Απλώς, θα χρειαστεί να μεταλλαχθεί. Όμως όσο υπάρχει ο σκοπός του χρήστη (user intent), τόσο η διαφήμιση θα βρίσκει τρόπο.

Ερωτήσεις που εκκρεμούν

Για να δουλέψουν όλα τα παραπάνω, οι πάροχοι ΤΝ θα πρέπει να πληρώνονται (από πολλούς) για να μπορούν να πληρώνουν (πολλούς για περιεχόμενο). Στην φάση που βρισκόμαστε οι διεργασίες είναι πολλές, οι συμφωνίες είναι πολλές, οι start up που δουλεύουν επάνω σε διάφορα project είναι πολλές καθώς αναζητούνται λύσεις.

Θα καταλήξουμε θα είναι ένα σύστημα όπου η πληρωμένη πληροφορία θα «επιπλέει»; Θα δούμε ίσως και ένα νέο μοντέλο SEO, το AEO (AI Engine Optimization); Ποιος θα είναι ο ρόλος της αυθεντίας; Θα εμπιστευόμαστε την ΤΝ στο να καθορίσει την αυθεντία; Σε ποιον βαθμό θα επηρεάζεται από προκαταλήψεις; Μήπως τελικά το εξειδικευμένο περιεχόμενο ανταμειφθεί; Θα είναι βιώσιμο αυτό το σύστημα πληρωμών;   

Και τι θα γίνει με τα social media; Μήπως αυτά «τραβήξουν» όλη την πίτα της διαφήμισης;

Το έργο το έχουμε ξαναδεί

Θυμάστε τι έγινε στην μουσική βιομηχανία όταν εισχώρησε η πειρατεία; Θυμάστε τι έγινε στην βιομηχανία θεάματος όταν σταμάτησαν να πωλούνται DVD; Βρήκαν νέους δρόμους και νέους τρόπους να συνεχίσουν να υπάρχουν και να έχουν νόημα και κέρδη. Το ίδιο θα γίνει και με το διαδίκτυο. Βρισκόμαστε σε σημείο καμπής αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό. Είναι σίγουρα τρομακτικό λόγω του διαφορετικού αλλά σίγουρα θα βγει κάτι καλό.

 

Πηγή εικόνας προφίλ: LinkedIn

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτάΠώς να διαχειριστείτε τα αρνητικά Google Reviews; Δυστυχώς ή ευτυχώς, οι αξιολογήσεις στη Google παίζουν σημαντικό ρόλο στην εικόνα που έχει

31 Μαρτίου, 2025

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops