Πώς να ανιχνεύσετε τις νέες τάσεις της αγοράς

   Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Η αναγνώρηση των τάσεων που έρχονται είναι θέμα παρατήρησης και αποστασιοποίησης. Όπως κάνουν οι καουμπόηδες στα western που βάζουν το αυτί στο έδαφος και καταλαβαίνουν ότι έρχεται το τρένο.

Όσον αφορά το πεδίο δουλειάς μας είναι σχετικά εύκολο να δούμε τις νέες τάσεις αφού πάντα υπάρχουν τα σημάδια. Μέσα από τα newsletter, τις συζητήσεις με συναδέλφους, η αυξανόμενη συχνότητα που συναντάμε κάτι, τα κλαδικά event μας δείχνουν ξεκάρα τις τάσεις που έρχονται.

Υπάρχουν όμως και οι μεγαλύτερες τάσεις (κοινωνικές, οικονομικές, διεθνείς εξελίξεις κλπ) που χρειάζεται να αναγνωριστούν καθώς παίζουν σημαντικότατο ρόλο στην επιχείρηση και στη διαχείριση της καθημερινότητας της, τάσεις που θα καθορίσουν ενδεχομένως τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες της, τον τρόπο προβολής αυτών κλπ. και που αυτές δεν είναι τόσο εύκολα αναγνωρίσιμες.

Πώς να ανιχνεύσετε τις νέες τάσεις της αγοράς

Φυσικά όταν υπάρχει θέληση υπάρχει και τρόπος δηλαδή τα κατάλληλα εργαλεία ανίχνευσης αυτών των τάσεων. Τα πιο πολλά θα τε βρείτε online και μάλιστα ανάλογα με το θέμα που ψάχνετε. Υπάρχουν blogs, sites για SEO, sites για social media, κ.οκ.

Για να τα δούμε λίγο πιο αναλυτικά…

Blogs

Κατ’ αρχάς λοιπόν, υπάρχουν οι σχετικοί blogger. Αυτοί που οι δουλειά τους είναι αυτή ακριβώς: να «διαβάζουν» την αγορά και να μας ενημερώνουν για αυτά που έρχονται. Βρείτε το κατάλληλο blog και bingo! Θυμηθείτε και το blog της GIM Agency (https://www.gimagency.gr/blog/).

Websites

Στη συνέχεια υπάρχουν sites τα οποία εξειδικεύονται σε διαφορετικά θέματα.

Αν θέλουμε να μάθουμε τις τάσεις στο SEO θα τις βρούμε στα: searchenginejournal.com, searchengineworld.com, moz.com και Google webmasters central blog.

Social Media

Αν ο στόχος μας είναι η ανίχνευση των τάσεων που έρχονται στα social media, τότε site όπως το mashable.com, το socialmediaexaminer.com και το jonloomer.com will do the job!

Adwords

Αυτά που έρχονται σε ότι αφορά τα AdWords, τα βρίσκουμε στο ppchero.com ή στο wordstream.com.

Digital Marketing

Όσον αφορά το digital marketing ένα από τα καλύτερα site που μπορεί να βρει κανείς είναι το kissmetrics.com.

Content

Τέλος, οι νέες τάσεις που αφορούν το inbound/content marketing σίγουρα υπάρχουν στο hubspot.com και στο contentmarketinginstitute.com.

content

Άλλες πλατφόρμες

To buzzfeed και το reddit είναι πλατφόρμες όπου μπορεί κανείς να βρει πολύ ενδιαφέροντα άρθρα πάνω στο θέμα που τον ενδιαφέρει αλλά μπορεί να χρειαστεί να ψάξει αρκετά. Τα site αυτά στέλνουν και newsletter με τα θέματά τους και έτσι αν γραφτείτε συνδρομητές μπορείτε να ενημερώνεστε τακτικά.

Και ξανά social media

Μία ακόμα πηγή τάσεων είναι τα ίδια τα social media. Το twitter εμφάνιζει μία λίστα με τα trends της κάθε στιγμής σε οποιονδήποτε επισκέπτη και μια πιο προσωποποιημένη λίστα με αντίστοιχα trends στο χρήστη.

Το Youtube δείχνει τα trending videos ανά πάσα στιγμή ενώ δίνει και τη δυνατότητα να δείτε τι γίνεται στις άλλες χώρες απλώς αλλάζοντας την επιλογή της χώρας στο κάτω κάτω μέρος της σελίδας.

To Facebook δείχνει κι αυτό trends αλλά δεν είναι διαθέσιμο στην ελληνική αγορά. Το Snapchat έχει το δικό του τρόπο ενώ το Pinterest βασίζεται, ως λογική πλατφόρμας, στην αναζήτηση των τάσεων.

 

social media

Όχι, δεν ξεχάσαμε την Google

Και φυσικά υπάρχει και το Google Trends. Το Google Trends έχει μια λίστα από θέματα μαζί με τους σχετικούς όρους αναζήτησης. Για κάθε θέμα υπάρχει και σχετικό γράφημα καθώς και την ταχύτητα με την οποία κινείται η τάση. Εμμέσως, το Google Adwords μέσα από τα διάφορα εργαλεία που έχει μπορεί να λειτουργήσει ως καταγραφέας και κατ’ επέκταση ως πάροχος τάσεων.

Όσον αφορά τα ηλεκτρονικά εργαλεία, υπάρχει και το trendwatching.com. Στο site αυτό μπορείτε να βρείτε κάποια στοιχεία δωρεάν ή να αγοράσετε τις εκθέσεις τους.

Google

Τέλος, βγείτε έξω, αφουγκραστείτε τους νέους, παρατηρήστε τους, ρωτήστε τους. Από αυτούς ξεκινούν όλες οι νέες τάσεις και σε αυτούς καταλήγουν τα περισσότερα προϊόντα και υπηρεσίες.

 

Συντάκτρια: Φιλαλίθη Ευτυχία

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτάΗ επιστροφή στα σχολεία σηματοδοτεί μια σημαντική περίοδο τόσο για τους γονείς όσο και για τις επιχειρήσεις. Είναι η περίοδος που

10 Σεπτεμβρίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops