Πώς στα Social Video περικλείεται η Αξία μέσα στα Views; Η Επιστήμη των Social Media Video

   Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά

Ως Digital Marketers έχουμε τη τάση να λατρεύουμε όλα εκείνα τα δεδομένα που επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα των ενεργειών μας, καθώς και εκείνα που μας ανοίγουν νέους ορίζοντες που ποτέ πριν δε φανταζόμασταν, όπως δηλαδή έκαναν πριν μερικά χρονιά οι Marketers των παραδοσιακών μέσων(TV, Ραδιόφωνο κτλ.). Το Prime Time κοινό της τηλεόρασης για την Αμερικάνικη Αγορά κορυφώθηκε το 1978 ενώ μερικά χρόνια αργότερα και για την Ευρώπη. Αυτό όμως άργησε μερικές δεκαετίες για την Ελλάδα φτάνοντας στο σήμερα. Είναι σαφές πλέον πως ότι συμβαίνει στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με μικρή καθυστέρηση εμφανίζεται στην Ευρωπαϊκή και ακολούθως στην Ελληνική αγορά.

Εξετάζοντας ως θέμα την επιρροή των Social Media Video είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε όλα εκείνα τα δεδομένα που δείχνουν την εξέλιξη της συγκεκριμένης αγοράς. Παλαιότερα θα ήταν λογικό το ίδιο τηλεοπτικό σποτ να παρουσιαστεί σε διάφορους τηλεοπτικούς σταθμούς χωρίς καμιά αλλαγή. Αντιθέτως στα Social Media πρέπει να αναπροσαρμόζεται το περιεχόμενο – δομή – χρόνος & ροή αναλόγως με το network που θα παρουσιαστεί (Youtube – Facebook κλτ). 

«Social Media Video = Social Media + Online Video + Marketing»

Η Έννοια των social videos περιέχει αρκετές έννοιες μεταξύ των οποίων και αυτής του Digital Marketing, δηλαδή του Online τρόπου προκειμένου να εκπληρώσουμε το στόχο μας.  Η Δημιουργία Videos για το διαδίκτυο πρέπει να ικανοποιεί ορισμένες συνθήκες και να ακολουθείτε από συγκεκριμένη στρατηγική. Αυτά θα εξετάσουμε παρακάτω.

Πώς όμως ένα Branded Social Media Video επηρεάζει τους καταναλωτές;

Σε αυτό το σημείο αξίζει να παρουσιάσουμε μία νέα έκθεση με τίτλο «The Science of Social Video: Turning Views into Value», με τα κύρια αποτελέσματα να διαμορφώνονται ως εξής:

1.     Οι Καταναλωτές ξοδεύουν περίπου 6 ώρες την εβδομάδα παρακολουθώντας βίντεο σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης

2.     Το 67% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι παρακολουθούν περισσότερα video σε σχέση με πέρυσι, στα κοινωνικά δίκτυα

3.     Το 46% των καταναλωτών δήλωσαν ότι έχουν κάνει τουλάχιστον μία αγορά βλέποντας ένα Brand Video στα κοινωνικά δίκτυα

4.     Το 76% των ανθρώπων θεωρούν ότι είναι πιθανό να παρακολουθήσουν ένα social video αν τους το έχει προτείνει κάποιος φίλος ή γνωστός

Το Σεπτέμβριο του 2016 η Brightcove ανέθεσε σε μία εταιρία ερευνών, να πάρει συνέντευξη από 5.500 καταναλωτές ηλικίας 18 ετών και άνω στις ακόλουθες 5 χώρες: Αυστραλία, Γαλλία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και ΗΠΑ. Η Έρευνα εξέταζε τις μεταβαλλόμενες κοινωνικές συνήθειες και τις προτιμήσεις των καταναλωτών. Στόχος της ήταν να μάθουν, πως τα branded social video, είναι κινητήριος δύναμη καταναλωτικών συμπεριφορών καθ’ όλη τη διάρκεια του αγοραστικού κύκλου.

Ας δούμε αναλυτικότερα τα αποτελέσματα της έρευνας:

–         Διαπιστώθηκε πως οι καταναλωτές ξοδεύουν κατά μέσω όρο 6 ώρες την εβδομάδα παρακολουθώντας το videos στα social media. Το 67% των ερωτηθέντων ανέφεραν ότι παρακολουθούν περισσότερα video στο YouTube, Facebook, Instagram, Twitter και Snapchat, σε σχέση με πέρυσι, ενώ το 60% αναμένει ότι ο αριθμός των video που θα παρακολουθεί θα συνεχίσει να αυξάνεται κατά το επόμενο έτος.

–         Οι Καταναλωτές ανέφεραν πως το 50% των επισκέψεων τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης λαμβάνει χώρα στο YouTube, 36% στο Facebook ενώ το υπόλοιπο 14% είναι χωρισμένο σε μέσα όπως το Instagram, Twitter και Snapchat. Αν τα παραπάνω ποσοστά προκαλούν εντύπωση αξίζει να αναφερθεί πως πάνω από ένα δισεκατομμύριο χρήστες παρακολουθούν video του YouTube, 500 εκατομμύρια video στο Facebook ενώ πολλοί από τους χρήστες των υπολοίπων μέσων μπορεί να ψάχνουν σε μεγαλύτερο ποσοστό φωτογραφίες αντί να παρακολουθούν videos.

–         Το 56% Παρακολουθεί μουσικά video, το 53% video περιεχομένου (UGC), ενώ το 52% trailers. Στην ερώτηση «Πώς ανακαλύψατε το video», το 62% είπε μέσω newsfeed, 49% μέσω κάποιου φίλου ή γνωστού που το κοινοποίησε ενώ το 46% έψαξε για αυτό.

–         Το 74% δήλωσε ότι υπήρξε σύνδεση μεταξύ ενός video που είδε στα μέσα κοινωνική δικτύωσης και της διαδικασίας λήψης αποφάσεων αγοράς. Επιπλέον το 46% των καταναλωτών ανέφερε ότι πραγματοποίησε τουλάχιστον μία αγορά, ως αποτέλεσμα ενός brand video στα social media, ενώ το 32% είπε ότι είχε σκεφτεί να την κάνει.

–         Όσον αφορά σε videos που παρήγαγαν πωλήσεις, το 57% των ερωτηθέντων ανέφερε ότι τα συγκεκριμένα video τους παρείχαν επαρκείς πληροφορίες πληροφορίες σχετικά με το Brand ή το εν λόγο προϊόν, ενώ παράλληλα το 54% δήλωσε ότι το video ήταν σχετικό με τα ενδιαφέροντα τους. Το 92% των καταναλωτών επιβεβαίωσε ότι αντιλαμβάνεται, πως ένα Brand Video στα Social Media τους ενθαρρύνει στο να προβούν σε κάποια ενέργεια, όπως είναι η «αγορά.»

–         Βλέποντας ένα video στα social media οι καταναλωτές δήλωσαν ότι του άρεσε περίπου το 47%, σε ποσοστό 37% το μοιράστηκαν ενώ το 33% έκανε click για περισσότερες λεπτομέρειες. Επιπλέον το 45% δήλωσε ότι είναι πιθανό να μιλήσει σε φίλους και συγγενείς για ένα εμπορικό σήμα βλέποντας ένα καλό video από την εν λόγο επιχείρηση.

–         Το 76% των ανθρώπων θεωρεί ότι είναι πολύ πιθανό να παρακολουθήσει κάποιο video στα social media αν συνιστάται από από κάποιο φίλο.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε πως πρέπει να κινούμαστε και πέρα από μετρήσεις όπως εμφανίσεις, απήχηση και gross rating points (GRPs) και ο λόγος είναι πως καμία από αυτές τις μετρήσεις δεν πιστοποιεί τον αντίκτυπο ενός social video σε σχέση με τη διαδικασία αγοράς. Οι λόγοι είναι πολλοί, ωστόσο ένας προφανής είναι το μέγεθος του κοινού. Για παράδειγμα ένα video με συνταγή θα λάβει πολλές περισσότερες θεάσεις και αλληλεπιδράσεις από ένα video με γεωργικά μηχανήματα. Ωστόσο η αποτελεσματικότητα και ο τζίρος που δυνητικά μπορεί αποφέρει το δεύτερο μπορεί να είναι σημαντικά μεγαλύτερος.

 

Ποια είναι η «τακτική» που πρέπει να ακολουθήσετε σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης σας;

Η Video στρατηγική των επιχειρήσεων (ακολουθώντας τη τακτική της διασποράς) πρέπει να αξιοποιεί όλα τα μεγάλα social media. Αξίζει να αναφερθούμε σε μία ακόμα έκθεση της Brightcove  «Οι επιχειρήσεις πρέπει να διασφαλίζουν ότι τα video τους θα ξεχωρίζουν μέσα στο πλήθος». Είναι απαραίτητο να προσφέρουν αυτό που επιθυμούν οι πελάτες μέσω προσεκτικής στόχευσης, προσαρμοσμένης προσέγγισης για κάθε κοινωνικό δίκτυο, δίνοντας προσοχή στις τρέχουσες προτιμήσεις του κοινού. Με αυτό τον τρόπο θα μπορούν να προσαρμόζουν το περιεχόμενο των video τους. Με άλλα λόγια χρειάζονται MultiPlatform Video Strategy. Η ίδια εταιρία αναφέρει ότι το κοινό του YouTube είναι παγκοσμιοποιημένο (88 χώρες – 76 γλώσσες) με την ηλικία του κοινού να τείνει προς την παλαιότερη (Online) γενιά 25-34 ετών. Η έκθεση αναφέρει επίσης πως τα video που είχαν διάρκεια μεταξύ 16 δευτερολέπτων και 2 λεπτών, κατείχαν το 53,8% του συνόλου των προβολών στο YouTube με αποτέλεσμα να θεωρούνται περισσότερο ελκυστικά. Πολλά από τα δημοφιλή video του YouTube είναι εκπαιδευτικού χαρακτήρα (HOW-TO), ενώ παράλληλα το συγκεκριμένο social network ενδείκνυται για video μεγαλύτερης διάρκειας συγκριτικά με τα υπόλοιπα μέσα.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα και συγκριτικά με τα υπόλοιπα μέσα «το Facebook έχει μεγαλύτερη διείσδυση στο γυναικείο κοινό» με το κοινό να μη διαμορφώνεται μόνο στις νεαρές ηλικίες αλλά και σε μεγαλύτερες που φτάνουν έως 64 ετών. Η ιδανική διάρκεια ενός Facebook Video  είναι τα 15 δευτερόλεπτα. Το 40% του κοινού θα παρακολουθήσει μέχρι τέλους ένα video 1-16 δευτερολέπτων, αλλά αυτό το ποσοστό αλλάζει δραματικά – 18% – για video άνω των 30 δευτερολέπτων.

Το περιεχόμενο των Facebook Videos πρέπει να είναι προσωπικού χαρακτήρα, να αντανακλά μία αίσθηση «κοινότητας», να κάνει επίκληση στο συναίσθημα και να περιέχει κάποιο story.

Από την άλλη το Twitter τείνει περισσότερο σε άνδρες σχετικά νεαρής ηλικίας (28-29 ετών ακολουθώντας το κοινό των 30-49). Το μέγιστο μήκος ενός Twitter Video είναι τα 140 δευτερόλεπτα, ωστόσο η έρευνα έδειξε ότι το 80% των χρηστών  παρακολούθησε κάποιο video εφόσον αυτό ήταν κάτω των 30 δευτερολέπτων.

Συμπέρασμα: Τα Branded Social Media Video δεν είναι Fragmented Market αλλά Segmented Market, δηλαδή τα video που αφορούν σε social media πρέπει να δημιουργούνται με βάση τις επιθυμίες – ιδιαιτερότητες – ενδιαφέροντα του κοινού. Στα social media η επιτυχία από την αποτυχία είναι μόνον ένα κλίκ διαφορά!

 

Συγγραφή Άρθρου: Ανδρούτσος Κωνσταντίνος

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτάΗ επιστροφή στα σχολεία σηματοδοτεί μια σημαντική περίοδο τόσο για τους γονείς όσο και για τις επιχειρήσεις. Είναι η περίοδος που

10 Σεπτεμβρίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops