Τι είναι το location marketing και πώς να το εκμεταλλευθείτε

   Χρόνος ανάγνωσης: 7 λεπτά

Προσπαθήστε να θυμηθείτε την τελευταία φορά που μπήκατε σε μία καφετέρια και δεν είδατε κανέναν να κρατάει το κινητό του. Ή την τελευταία φορά που είδατε κάποιον να προσπαθεί να βρει το δρόμο του χρησιμοποιώντας έναν αληθινό χάρτη! Μάλλον έχει περάσει καιρός…

Με τους χρήστες mobile συσκευών να κοντεύουν να ξεπεράσουν αυτούς των ηλεκτρονικών υπολογιστών, οι marketers μαθαίνουν να εκμεταλλεύονται τις ευκαιρίες που τους δίνουν οι κινητές συσκευές στον απώτερο σκοπό να προσεγγίσουν το κατάλληλο κοινό.

Μία τέτοια ευκαιρία αποτελεί το location marketing, δηλαδή οι στρατηγικές προώθησης που βασίζονται στην τοποθεσία των χρηστών. Οι νέες τεχνολογίες σας επιτρέπουν να γνωρίζετε πολύ περισσότερα για το πού βρίσκονται οι πελάτες σας, με αποτέλεσμα να μπορείτε να απευθυνθείτε στον καθένα ξεχωριστά και να εντοπίσετε τις ανάγκες του τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

Σκεφτείτε πόσο μεγάλο πλεονέκτημα αποτελεί το να γνωρίζετε ότι ένας πελάτης σας βρίσκεται κοντά στο κατάστημά σας και να μπορείτε να να του δώσετε ένα κίνητρο για να τον δελεάσετε μέσα από το κινητό του.

Η δύναμη του location marketing έγκειται στο γεγονός ότι επιτρέπει στις εταιρείες να προσεγγίσουν άτομα όχι μόνο βάσει του “πού” είναι αλλά και βοηθώντας τις επίσης να αντιληφθούν τι θέλουν. Αυτός είναι και ο λόγος που η επένδυση στο location marketing θα αποτελέσει τάση για το 2016. Παρακάτω θα βρείτε 8 συμβουλές για να “μπείτε στο χορό” του location based marketing.

1. Θέστε σαφείς στόχους

Θα πρέπει να γνωρίζετε γιατί χρησιμοποιείτε μεθόδους προώθησης με βάση την τοποθεσία και πώς θα καταφέρετε τους στόχους σας. Για παράδειγμα, αν είστε εταιρεία οργανωμένων ξεναγήσεων σε ένα νησί ίσως θέλετε να προσεγγίσετε τους τουρίστες που βρίσκονται κοντά στην εταιρεία σας και ψάχνουν για προσφορές ξεναγήσεων. Θα μπορούσατε τότε να δημιουργήσετε προσφορές βάσει της τοποθεσίας τους, για παράδειγμα παρέχοντας έκπτωση σε όποιον κάνει check-in στα γραφεία σας. Σε κάθε περίπτωση, αν ο στόχος σας είναι σαφής είναι πιο εύκολο να δείτε αν η στρατηγική σας δουλεύει.

2. Γνωρίστε τις “πλατφόρμες τοποθεσίας”

Σε γενικές γραμμές αυτό που συμβαίνει στις “πλατφόρμες τοποθεσίας” είναι ότι οι χρήστες κινητών κάνουν “check in” όπου και αν βρίσκονται (καταστήματα, εταιρείες, κτίρια, δρόμοι, πόλεις, events). Οι χρήστες κινητών εντοπίζονται με τεχνολογίες όπως το GPS, το Wi-Fi ή τα beacons και τους προτείνονται ορισμένα σημεία στα οποία ενδέχεται να βρίσκονται. Οι χρήστες είτε επιλέγουν από μία λίστα με τοποθεσίες ή προσθέτουν ένα νέο σημείο μόνοι τους. Έτσι, επιτρέπουν στους φίλους και γνωστούς να γνωρίζουν πού βρίσκονται ή πού πηγαίνουν συχνά.

Ορισμένες υπηρεσίες δίνουν στους χρήστες τη δυνατότητα να αφήσουν συμβουλές σχετικά με τις τοποθεσίες που επισκέπτονται ή να βαθμολογήσουν ένα μέρος ή να αφήσουν κριτικές, έτσι ώστε να τις δουν οι φίλοι τους ή άλλοι που θα επισκεφθούν το εν λόγω μέρος.

Οι επιχειρήσεις μπορούν εκμεταλλευθούν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν άτομα που ξέρουν ότι βρίσκονται κοντά τους, στέλνοντάς τους ειδοποιήσεις (push notifications) με προωθητικά μηνύματα, όπωςενημερώνοντάς τους για παράδειγμα για προσφορές.

Μία από τις προτεραιότητές σας θα πρέπει να είναι να γνωρίσετε αυτές τις πλατφόρμες. Μάλλον γνωρίζετε ήδη το Facebook και σίγουρα θα πρέπει να μάθετε το Foursquare. Υπάρχουν όμως και άλλες κοινωνικές πλατφόρμες τοποθεσίας αρκετά δημοφιλείς (ιδιαίτερα στο εξωτερικό) όπως τα Swirl, Uber, Google Places κ.α. Δημιουργήστε λογαριασμούς σε όσα βρείτε ενδιαφέροντα ώστε να τα γνωρίσετε και να καταλήξετε στα πιο ταιριαστά για εσάς.

3. Τα στοιχεία επικοινωνίας σας θα πρέπει να είναι πλήρη και ακριβή

Οι βασικές πληροφορίες της επιχείρησής σας θα πρέπει να είναι πάντα ενημερωμένες, ακριβείς και όσο το δυνατόν πιο πλήρεις. Κάποιες υπηρεσίες όπως τα Google Places ζητούν μόνο βασικά στοιχεία και μία φωτογραφία. Άλλες, έχουν περισσότερα πεδία και κατηγορίες για να συμπληρώσετε. Το Facebook παρέχει τη δυνατότητα για μία αρκετά ενημερωμένη εταιρική σελίδα.

Μην ξεχνάτε ότι οι χρήστες θα δουν τα προφίλ σας στο διαδίκτυο ή σε εφαρμογές για να σχηματίσουν μία εικόνα για την επιχείρησή σας. Αν τα στοιχεία σας είναι ελλειπή ή λάθος, τότε πιθανώς να προτιμήσουν κάποιον ανταγωνιστή σας από εσάς.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο δεν θα πρέπει να αρκεστείτε μόνο στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Τα στοιχεία σας θα πρέπει να ενημερώνονται και να επικαιροποιούνται και στους καταλόγους, τα directories και όπου αλλού αναφέρονται στο διαδίκτυο.

4. Πάρτε τον έλεγχο της εταιρικής σας σελίδας

Αρκετές υπηρεσίες στο διαδίκτυο δημιουργούν αυτόματα μία σελίδα για την επιχείρησή σας, χρησιμοποιώντας στοιχεία ήδη διαθέσιμα δημοσίως. Συνήθως οι σελίδες αυτές περιλαμβάνουν ελάχιστες πληροφορίες, αρκετές από τις οποίες ενδέχεται να είναι λάθος. Είναι δωρεάν να ζητήσετε τη διαχείριση της εταιρικής σας σελίδας και να συμπληρώσετε τις πληροφορίες που θέλετε εσείς.

Εάν η επιχείρησή σας δεν έχει ακόμα σελίδα σε κάποια ιστοσελίδα, όπως ένα directory ή δεν βρίσκεται σε κάποιον κατάλογο, καλό θα είναι να δημιουργήσετε μία. Ακόμα και αν δεν κερδίσετε ποτέ κάποιον πελάτη, η παρουσία σας σε μια σειρά από ιστοσελίδες που βασίζονται στην τοποθεσία, μπορεί να αυξήσει σημαντικά την εικόνα σας.

5. Εφαρμόστε ελκυστικές προσφορές και επιβραβεύστε την αφοσίωση

Οι καλές προσφορές δίνουν κίνητρο στους χρήστες για check-in. Σκεφτείτε ένα έξυπνο τρόπο προώθησης της επιχείρησής σας βάσει των στόχων σας και της φύσης της επιχείρησής σας.

Παρακάτω θα βρείτε μερικές ιδέες που θα σας βοηθήσουν να καταλύξετε στον ιδανικό τρόπο προώθησης της επιχείρησής σας στις πλατφόρμες τοποθεσίας:

Προσφορά για κάθε άτομο που κάνει check-in

Ένας εύκολος τρόπος να ξεκινήσετε είναι προσφέροντας κάτι σε όσους κάνουν check-ins. Το 2010, ένα εμπορικό κέντρο στη Silicon Valley, χρησιμοποίησε το Facebook Places για να προσφέρει έκπτωση 15% στους πελάτες που έκαναν check-in σε ένα κατάστημα ένδυσης και την ευκαιρία να κερδίσουν εισιτήρια για συναυλία των Jonas Brothers. Αν για παράδειγμα έχετε ένα κατάστημα ηλεκτρονικών, μπορείτε να δώσετε σε κάθε άτομο που κάνει chec-in, την ευκαιρία να κερδίσει ένα iPod.

Τα περισσότερα check-ins κερδίζουν

Το Foursquare ανταμείβει τους χρήστες που κάνουν συχνά check-ins, δίνοντάς τους τίτλους όπως “Δήμαρχος” μιας επιχείρησης. Μπορείτε κι εσείς να επιβραβεύβετε όσους κάνουν συχνά check-ins, δίνοντας τους πόντους επιβράβευσης ή κάποια δώρα ή προσφορές. Αν για παράδειγμα έχετε μπαρ, μπορείτε να προσφέρετε το πρώτο ποτό δωρεάν σε όποιον είναι Δήμαρχος της επιχείρησής σας.

Επιβραβεύσεις με στόχους

Αν ένα chec-in σας φαίνεται πολύ λίγο για να κερδίσει κάποιος κάτι, μπορείτε να θέσετε έναν στόχο στους χρήστες. Αν για παράδειγμα έχετε ένα εστιατόριο, μπορείτε να προσφέρετε ένα δωρεάν πιάτο για κάθε 10 check-ins που θα κάνει ένας χρήστης.

Συναισθηματικές επιβραβρεύσεις

Οι προσφορές μπορούν επίσης να παρέχουν συναισθηματικές επιβραβεύσεις στους πελάτες. Μπορείτε για παράδειγμα να μοιράσετε δωρεάν μπλουζάκια σε όσους κάνουν check-in σε κάποιο event σας ή να κάνετε μία δωρεά, προσφέροντας ένα ποσό σε κάποια οργάνωση για κάθε check-in που παίρνετε.

Ημέρες ή ώρες προσφορών

Μία ακόμα ιδέα είναι οι μέρες προσφορών ή οι ώρες προσφορών. Στις ΗΠΑ τα McDonalds είδαν αύξηση στην πελατεία τους κατά 33% ενώ τα Gap προσέλκυσαν 25.000 πελάτες, προσφέροντας μέρες προσφορών στο Foursquare. Αν για παράδειγμα έχετε αλυσίδα με μπέργκερ, μπορείτε να προσφέρετε ένα συν ένα μπέργκερ σε όσους κάνουν check-in μεταξύ 14.00-16.00.

Μπορεί το location marketing να μην απαιτεί συχνές ενημερώσεις όπως στο Twitter ή στο Facebook, στους πελάτες όμως αρέσει η ποικιλία. Επομένως θα πρέπει να φροντίζετε να αλλάζετε τις προσφορές σας τακτικά. Αν για παράδειγμα έχετε ένα κατάστημα αθλητικών ειδών, μπορείτε να αλλάζετε τις προσφορές σας με βάση την επικαιρότητα στα αθλητικά.

6. Ενθαρρύνετε τις κριτικές χρηστών

Το Foursquare επιτρέπει στους χρήστες να δημοσιεύσουν σύντομες συμβουλές και σχόλια για επιχειρήσεις, το Google Places εστιάζει σε κριτικές χρηστών ενώ το Facebook εκτός από το “like” στις εταιρικές σελίδες, δίνει και δυνατότητες αξιολόγησης. Ενθαρρύνετε τους επισκέπτες σας να αναρτούν κριτικές, ειδικά αν πρόκειται για πιστούς πελάτες αφού δεν υπάρχει κάτι πιο πειστικό για τους πελάτες από τις κριτικές άλλων πελατών.

7. Σκεφτείτε την πληρωμένη διαφήμιση

Οι υπηρεσίες που βασίζονται στην τοποθεσία των χρηστών συνήθως δίνουν τη δυνατότητα για πληρωμένη διαφήμιση εκτός από το δωρεάν προφίλ. Σκεφτείτε τους στόχους σας, μελετήστε τα κόστη και τα ενδεχόμενα οφέλη και κάντε μία δοκιμαστική πληρωμένη καμπάνια. Αν για παράδειγμα έχετε μία ταξιδιωτική εφαρμογή, μπορείτε να τρέξετε μία διαφήμιση σε όσους βρίσκονται στην Ακρόπολη.

8. Προσοχή μην ξεπεράσετε τα όρια

Οι τακτικές location marketing έχουν συνήθως το εξής πρόβλημα: Εσείς μπορεί να υποθέτετε ότι κάποιος που βρίσκεται κοντά στο δρόμο σας ενδέχετε να ενδιαφέρετε για τα προϊόντα σας. Ωστόσο κάποιος που κυκλοφορεί κοντά σας μπορεί να το κάνει για άλλο σκοπό, π.χ. να πάει στον οδοντρίατρο που είναι δίπλα σας. Ο κίνδυνος εδώ για τον διαφημιστή είναι ότι μπορεί να προωθήσετε το κατάλληλο μήνυμα αλλά τη λάθος στιγμή και ο πελάτης σας ενδέχεται να σας απορρίψει την επόμενη φορά που θα τον προσεγγίσετε, αφού την πρώτη φορά δεν ήσασταν επίκαιροι.

Ένα ακόμη λεπτό ζήτημα είναι να προσπαθείτε να φαίνεστε χρήσιμοι και να μην τρομάζετε τους χρήστες, δείχνοντάς τους ότι γνωρίζετε προσωπικά τους δεδομένα. Αν για παράδειγμα στείλετε ειδοποίηση σε όσες γυναίκες βρίσκονται κοντά στο κατάστημά σας με βρεφικά ρούχα παρακινώντας τες να αγοράσουν ρουχαλάκια για το νέο μέλος της οικογένειας, τότε ίσως να σκεφτούν «αυτός πού το ξέρει ότι είμαι έγκυος;».

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτάΓια να δούμε τι θα δούμε στα Google Analytics 4 το αμέσως επόμενο διάστημα. Πριν από λίγες μέρες η Google ανακοίνωσε

18 Ιουλίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops