Τι είναι το Quality Score και πώς να το βελτιώσετε

   Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Αν ασχολείστε με τις PPC (Pay Per Click) διαφημίσεις τότε, είτε το ξέρετε είτε όχι, σας ενδιαφέρει και το Quality Score.

quality score columns

Το Quality Score στα AdWords παίζει πολύ μεγάλο ρόλο στην αποτελεσματικότητα αλλά και το κόστος των διαφημίσεών σας. Αν δηλαδή το βελτιώσετε τότε θα έχετε υψηλότερες θέσεις στα αποτελέσματα αναζητήσεων, πληρώνοντας λιγότερα χρήματα. Ας δούμε τώρα τι είναι και πώς μπορείτε να το βελτιώσετε.

Το Quality Score είναι η βαθμολογία που δίνει στις διαφημίσεις σας η Google, λαμβάνοντας υπόψιν τόσο τις λέξεις κλειδιά σας όσο και τις διαφημίσεις. Έχει να κάνει με το κατά πόσο η διαφήμισή σας ανταποκρίνεται στις ανάγκες των καταναλωτών, τόσο από άποψη σχετικότητας όσο και αξίας.

google quality score

Για να δείτε το Quality Score σας θα πρέπει να μεταβείτε στην καμπάνια σας και να επιλέξετε να σας εμφανίζονται οι σχετικές στήλες στο “Modify Columns”. Μπορείτε επίσης να δείτε ιστορικά στοιχεία για το Quality Score σας και μεταβολές του.

Γιατί έχει σημασία το Quality Score; Καταρχήν, και το πιο σημαντικό, το Quality Score έχει σημαντική επίδραση στο κόστος των εκστρατειών σας, καθορίζοντας το πόσο θα πληρώνετε το κάθε κλικ. Με λίγα λόγια, ένα υψηλό quality score θα σημαίνει και υψηλά ad rankings και χαμηλότερα κόστη ανά κλικ ή ανά μετατροπή.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που οδηγούν στον καθορισμό του quality score και όπως και με τον SEO, κανείς δεν μπορεί να είναι απολύτως βέβαιος για το ποιοι παράγοντες έχουν μεγαλύτερη επιρροή από άλλους. Παρ’ όλα αυτά, μπορούμε να έχουμε μία αρκετά καλή εικόνα.

Σχετικότητα των Keywords

Το πρώτο βήμα για να βελτιώσετε το Quality Score είναι να διορθώσετε τις λέξεις-κλειδιά σας. Πάντα θα πρέπει να εστιάζετε στις λέξεις-κλειδιά με τη μεγαλύτερη σχετικότητα. Να θυμάστε επίσης να συμπεριλάβετε τα long-tail keywords στις καμπάνιες σας, δηλαδή σε “φράσεις-κλειδιά” που είναι ακόμα πιο στοχευμένες.

Αφού καταλήξετε στα πιο σχετικά keywords, θα πρέπει να τα οργανώσετε σε αποτελεσματικές ομάδες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μεμονωμένες εκστρατείες. Αποφύγετε να έχετε πολλές γενικές ομάδες διαφημίσεων, καθώς αυτές μπορούν να μειώσουν το Quality Score. Αντ’ αυτού, δημιουργήστε μικρότερες, πιο στοχευμένες ομάδες διαφημίσεων, που θα συμβάλουν σε μια συνολικά πιο επιτυχημένη καμπάνια. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα. Με στοχευμένες ομάδες διαφημίσεων, θα μπορέσετε πιο εύκολα να προσεγγίσετε το κατάλληλο κοινό, δηλαδή αυτό που είναι πιθανότερο να ψάχνει για αυτό που παρέχετε.

Ακολουθώντας το ίδιο σκεπτικό, θα πρέπει επίσης να εξαιρέσετε τα negative keywords, δηλαδή λέξεις-κλειδιά που ανεβάζουν χωρίς λόγο το κόστος της καμπάνιας σας, βλάπτοντας το click-through rate και το συνολικό Quality Score της.

landing page

Landing page

Μία καλή landing page δεν θα ευχαριστήσει μόνο την Google αλλά θα βελτιώσει και το conversion rate σας, που είναι και ο πρωταρχικός σας στόχος. Από τη στιγμή που ο χρήστης θα κάνει κλικ στη διαφήμισή σας, η landing page αποτελεί έναν “μεσολαβητή” που θα παίξει πολύ μεγάλο ρόλο στο αν τελικά θα προχωρήσει στην πολυπόθητη αγορά. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να δώσετε πολύ μεγάλη σημασία στη σελίδα προορισμού σας και να ακολουθήσετε τις βέλτιστες τακτικές στο σχεδιασμό της.

Σε προηγούμενο άρθρο μας έχουμε αναλύσει το πώς μπορείτε να βελτιώσετε τις landing pages σας. Σε γενικές γραμμές, όταν σχεδιάζετε τα βασικά συστατικά της landing page σας θα πρέπει να έχετε κατά νου τις εξής αρχές:

  • Σχετικότητα
  • Αξιοπιστία
  • Εύκολη πλοήγηση και καλό UX/UI
  • Mobile friendly
  • Γρήγορη φόρτωση σελίδας

CTR%

Το CTR ή Click-Trhough Rate, δηλαδή το ποσοστό των ατόμων που κάνουν κλικ σε μία διαφήμιση σε σχέση με το συνολικό αριθμό χρηστών που την είδαν, θεωρείται ο σημαντικότερος παράγοντας στον καθορισμό του Quality Score. Εξάλλου, αποτελεί μία πολύτιμη ένδειξη για το πόσο ελκυστικές και χρήσιμες είναι οι διαφημίσεις σας στους χρήστες των μηχανών αναζήτησης.

Τα καλά νέα είναι ότι είναι σχετικά πιο εύκολο να βελτιώσετε το CTR από ό,τι το Quality Score, καθώς είναι πιο ευδιάκριτοι οι παράγοντες που το καθορίζουν.

Ένας από αυτούς είναι το κείμενο της διαφήμισής σας. Βεβαιωθείτε ότι είναι δελεαστικό, ουσιώδες  και επί του θέματος. Κάντε τους χρήστες να θέλουν να κάνουν κλικ στη δική σας διαφήμιση αντί των άλλων. Μπορεί να χρειαστεί να κάνετε μερικές δοκιμές για να καταλήξετε στο τι λειτουργεί καλύτερα, αλλά πάντα να θυμάστε ότι το πιο σημαντικό είναι -για μαντέψτε- η σχετικότητα.

Τόσο οι λέξεις-κλειδιά σας όσο και η landing page σας αλλά και το κείμενό σας θα πρέπει να σχετίζονται απόλυτα. Για παράδειγμα, αν η λέξη-κλειδί σας είναι “σκυλοτροφή” και η διαφήμισή σας ή η σελίδα προορισμού σας δεν κάνει καμία αναφορά σε σκυλοτροφές, τότε η βαθμολογία σας θα είναι χαμηλότερη.

Επιπλέον, δεν υπάρχει και λόγος να γράψετε ένα κείμενο στις διαφημίσεις σας που ξέρετε ότι θα έχει κλικ αλλά δεν έχει σχέση με τη σελίδα προορισμού σας. Κάτι τέτοιο θα αυξήσει το CTR σας αλλά θα σας αφήσει ουσιαστικά χωρίς μετατροπές/πωλήσεις, κάτι που αποτελεί τον τελικό σας στόχο και θα κρίνει την αποτελεσματικότητα της καμπάνιας σας.

Ενδεχομένως να έχει νόημα να “κόψετε” από την καμπάνια σας τις λέξεις-κλειδιά που έχουν χαμηλό CTR (μικρότερο του 1,5%) ή και με χαμηλές μετατροπές. Να θυμάστε ότι όταν ξεκινάτε την καμπάνια σας η Google σας δίνει ένα ‘αναμενόμενο’ CTR, που μπορεί συχνά να είναι παραπλανητικό. Επομένως θα πρέπει να δώσετε λίγο χρόνο στα keywords σας, πριν αποφασίσετε να τα… κρίνετε αυστηρά.

Ιστορική απόδοση

Παρ’ ότι ακούγεται πολύ άδικο, είναι γεγονός ότι ένας ακόμη παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει το Quality Score σας είναι η ιστορική απόδοση του λογαριασμού σας. Αν δηλαδή είχατε παλιότερα ένα κακό Quality Score και παρ’ όλο που (υποθέτουμε ότι) είστε αποφασισμένοι να το βελτιώσετε, η Google συνεχίζει να το λαμβάνει υπόψιν.

Αυτό ισχύει και για νέους λογαριασμούς, καθώς η Google είναι πιο πιθανό να εμπιστευτεί διαφημίσεις από έναν παλιό λογαριασμό με μία μακρά ιστορία καλής απόδοσης, παρά έναν νέο λογαριασμό με καθόλου ιστορικό. Είναι το ίδιο με το να προσπαθείτε να πείσετε την Google να εμπιστευτεί μία καινούργια ιστοσελίδα όσον αφορά στο SEO: Χρειάζεται χρόνο και επιμονή.

Κι αν (πονηρούληδες) σκέφτεστε να ξεκινήσετε έναν νέο λογαριασμό για την ίδια ιστοσελίδα και πάλι θα σας απογοητεύσουμε καθώς είναι ενάντια στους κανόνες των AdWords. Το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι υπομονή.

quality score

Ad Rank

Το Ad rank, δηλαδή η κατάταξη της διαφήμισής σας δεν είναι τόσο ένας παράγοντας που θα επηρεάσει το Quality Score αλλά αντίθετα το Quality Score είναι αυτό που μπορεί να βελτιώσει την κατάταξη της διαφήμισής σας. Τo Ad Rank καθορίζει τη θέση της διαφήμισής σας στα αποτελέσματα αναζήτησης και καθορίζεται βάσει του bid σας, του quality score και της αναμενόμενης απόδοσης.

Μόλις δείτε το Quality Score σας να βελτιώνεται, το Ad Rank θα πρέπει να ακολουθήσει και κατά συνέπεια θα δείτε τις διαφημίσεις να καταλαμβάνουν καλύτερες θέσεις, το CTR να αυξάνεται και πάει λέγοντας.

 

Συγγραφή Άρθρου:Κρητικού Μαρία

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτάΗ περίοδος της Black Friday έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο σημαντικές εμπορικές στιγμές για τους εμπόρους στην Ελλάδα. Αν

18 Νοεμβρίου, 2024

   Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτάΓνωρίζετε για τα first-party data; Αν όχι….. ρίξτε μια ματιά παρακάτω για να μάθετε τι ακριβώς είναι και πώς αξιοποιούνται! Τα

31 Οκτωβρίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops