Το τέλειο άρθρο, το άρθρο το σωστό

   Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά

Το να δημιουργήσει κανείς ένα άψογο blog post δεν είναι εύκολο. Υπάρχουν πολλά στάδια και πολλές λεπτομέρειες που πρέπει να θυμάστε. Για αυτόν ακριβώς τον λόγο δημιουργήσαμε μια λίστα-οδηγό για να δημιουργήσετε το τέλειο άρθρο.

Ο ανταγωνισμός στα ιντερνετικά blog posts έχει μεγαλώσει υπερβολικά, άρα πρέπει και εσείς να βελτιώσετε τις τεχνικές σας ώστε να είναι το άρθρο σας κατανοητό, χρήσιμο και ευανάγνωστο.

Όσο λοιπόν και αν σας πιέζει ο χρόνος αποθηκεύστε το link του άρθρου-οδηγού μας και κάθε φορά που θα είστε έτοιμοι να πατήσετε publish διαβάστε το ξανά και βεβαιωθείτε ότι έχετε προβεί στα απαραίτητα βήματα για την δημιουργία ενός άρτιου ποστ.

1.Τίτλος – δυναμιτάκι

τίτλος δυναμιτάκι

Ο τίτλος οφείλει να είναι μικρός και πολύκροτος (όπως ακριβώς ένα δυναμιτάκι). Κάθε σπουδαίο άρθρο ξεκινάει με έναν τίτλο που κεντρίζει το ενδιαφέρον του αναγνώστη, παροτρύνοντας τον να το ανοίξει και εν συνεχεία να το διαβάσει.

Οι αναγνώστες του ίντερνετ έχει αποδειχτεί ότι έχουν πολύ μικρό attention span ( το χρονικό διάστημα που συγκεντρώνονται σε κάτι πριν κάτι άλλο τους τραβήξει την προσοχή) -γύρω στα 8 δευτερόλεπτα- και ο τίτλος είναι από τα κρίσιμα σημεία που βοηθούν τους αναγνώστες να αποφασίσουν αν αξίζει να το “κλικάρουν” και να μείνουν στο άρθρο και κατά συνέπεια στο site. Για την ακρίβεια, το 60% των αναγνωστών δεν διαβάζει πέραν της επικεφαλίδας, κάτι που σημαίνει ότι ο τίτλος για εσάς είναι μία ευκαιρία που πρέπει οπωσδήποτε να εκμεταλλευθείτε. Ορίστε λοιπόν πως θα γράψετε μία μοναδική επικεφαλίδα:

Κάντε brainstorm έχοντας μία αρχική ιδέα για τίτλο

Ξεκινήστε μια ιδέα για τίτλο στο μυαλό σας και κάντε το επονομαζόμενο brainstorming για να βρείτε την πιο ενδιαφέρουσα οπτική γωνία που μπορείτε. Αρχίστε από μία πιο αφηρημένη ιδέα για επικεφαλίδα και σιγά σιγά περιορίστε την σε αυτό ακριβώς για το οποίο μιλάει το θέμα σας. Για παράδειγμα εάν θέλω να γράψω για το θέμα “αρθρογραφία” πρέπει να σκεφτώ πιο συγκεκριμένη ιδέα για τίτλο. Αυτές οι ιδέες εξαρτώνται από την μορφή του άρθρου μου. Αναλόγως αν γράφω άρθρο με την μορφή λίστας ή επεξηγηματικό ή “πως να…” σκέφτομαι μερικούς τίτλους για να καθοδηγήσουν την έρευνά μου.

Μόλις βρείτε την γωνία προσέγγισης του θέματος αναζητήστε λέξεις κλειδιά (keywords).

Διεξάγετε έρευνα για keywords

Η αναζήτηση για keywords θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε μια επικεφαλίδα που θα αποδίδει καλά στις σελίδες αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης (SERPs – search engine result pages). Η επικεφαλίδα σας είναι ένας από τους βασικούς παράγοντες που λαμβάνει υπόψιν της η Google για την κατάταξη του άρθρου σας στις SERPs. Ένας βελτιστοποιημένος τίτλος θα βοηθήσει τους αναγνώστες να βρουν το άρθρο σας ευκολότερα. Εργαλεία όπως: Keyword Planner, SEMrush, και το Hubspot’s keywords tool μπορούν να σας βοηθήσουν να καθορίσετε ακριβώς ποιους όρους αναζητεί περισσότερο ο κόσμος και με ποιους από αυτούς (τους όρους) θα είναι ευκολότερο ή δυσκολότερο, το νέο σας άρθρο, να καταταχθεί στις SERPs.

Δημιουργήστε τον τίτλο σας

Έπειτα από αναλύσεις και μελέτες, το hubspot έχει καταλήξει και προτείνει τα εξής αναφορικά με τους τίτλους:

  • Ο ιδανικός τίτλος (για blog post), πρέπει να είναι έως 60 χαρακτήρες.
  • Οι τίτλοι που κυμαίνονται ανάμεσα σε 8-12 λέξεις γίνονται συχνότερα share στο twitter.
  • Οι τίτλοι ανάμεσα σε 12-14 λέξεις παίρνουν περισσότερα Like στο Facebook.

Τέλος αν αντιμετωπίζεται πρόβλημα με το μάκρος του τίτλου σας “περάστε” τον από το SEOmofo ή το Twitter για να δείτε πως θα εμφανίζεται στις SERPs και στα social.

2. Meta Description

meta description

H meta περιγραφή σας αν και δεν εμφανίζεται στο blog post σας, εμφανίζεται κάπου εξίσου σημαντικά.

Η meta περιγραφή αναφέρεται στον HTML κώδικα και εξηγεί το περιεχόμενο του άρθρου σας. Για την ακρίβεια, είναι η μικρή περιγραφή που βλέπετε στις SERPs σαν ανασκόπηση του περιεχομένου του post σας.

3. Εικόνα

Εικόνα

Η προβεβλημένη εικόνα συνήθως μπαίνει στην κορυφή του άρθρου και είναι ένα ακόμα στοιχείο που προσελκύει τους αναγνώστες να πατήσουν πάνω στο Post σας. Η εικόνα πρέπει να καθρεπτίζει το τι εξιστορεί το άρθρο, να ιντριγκάρει τους αναγνώστες ή ακόμα και να τους προκαλεί. Δεν χρειάζεται να είναι υπερβολικά ειλικρινής ή προφανής και καλό θα ήταν να είναι αισθητικά ικανοποιητική επίσης.

Υ.Γ Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει φωτογραφίες που μπορείτε νομικά να επεξεργάζεστε και να αναδημοσιεύετε.

Διαβάστε περισσότερα για το πώς να επιλέγετε εικόνες που… κερδίζουν κλικς

4.Εισαγωγή

Η εισαγωγή οφείλει να αρπάξει τον αναγνώστη και να τον πείσει-“υποχρεώσει” να διαβάσει και το υπόλοιπο άρθρο. Πρέπει βέβαια να εξηγεί στον αναγνώστη περί τίνος πρόκειται. Σε κανέναν δεν αρέσουν τα clickbait οπότε σιγουρευτείτε ότι το Post σας μιλάει για αυτό που λέει η επικεφαλίδα και η εισαγωγή.

Ανεξάρτητα από το αν η προσέγγισή σας είναι το χιούμορ ή τα ενδιαφέροντα και ευχάριστα γεγονότα ή μία ερώτηση, βρείτε τρόπο να κάνετε τις πρώτες γραμμές του άρθρου σας όσο πιο ιντριγκαδόρικες γίνεται. Γράψτε μια εισαγωγή που θα έκανε και εσάς τους ίδιους να θέλετε να συνεχίσετε την ανάγνωση. Γρήγορες και μικρές παράγραφοι θα σας βοηθήσουν να τραβήξετε ακόμα περισσότερο τους αναγνώστες σας.

5. Μεσότιτλοι

Οι μεσότιτλοι είναι ένα ακόμα στοιχείο που λαμβάνουν υπόψη τους οι σελίδες SEO και θα σας βοηθήσουν ώστε να καταταχθεί το post σας ψηλά στην σειρά αποτελεσμάτων αναζήτησης στην Google. Οι μεσότιτλοι οργανώνουν και χωρίζουν το post σας σε διαφορετικά μέρη, σηματοδοτώντας στην Google (και στους αναγνώστες σας) το περιεχόμενο του post. Οι μεσότιτλοι πρέπει να γράφονται με H2 μορφοποίηση ή μικρότερη, ποτέ με H1 που είναι για τον τίτλο. Χρησιμοποιήστε τους μεσότιτλους για να χωρίσετε σε μέρη τα Blog-post, τόσο για χάριν της Google αλλά και για να είναι το κείμενό σας πιο σαφές και συμμαζεμένο.

6. Κορμός

Ο κορμός σας αποτελεί το ζουμί του άρθρου σας-εξαιρώντας τους προαναφερθέντες μεσότιτλους φυσικά από όπου οι αναγνώστες θα αποφασίσουν τα κυριότερα σημεία. Το ιδανικό μέγεθος δεν είναι συγκεκριμένο, αφού ποικίλει ανάλογα με τη θεματολογία αλλά καλό θα είναι να μην ξεπερνά τις 2000 λέξεις, καθώς μπορεί να κουράσει.

7. Δεδομένα

Όπου μπορείτε χρησιμοποιήστε δεδομένα και νούμερα. Νούμερα γραμμένα με αριθμητικά σύμβολα (56 αντί για πενήντα έξι) έχουν αποδειχθεί ότι προσελκύουν περισσότερους αναγνώστες καθώς σκανάρουν το τι θα διαβάσουν online. Επιπλέον, οι αριθμοί αντιπροσωπεύουν γεγονότα που στα μάτια των αναγνωστών είναι αψεγάδιαστα και 100% φερέγγυα. Εάν χρησιμοποιείτε δεδομένα και νούμερα στο Blog post σας προσθέστε “Δεδομένα” ή “Έρευνα” στον τίτλο σας για περαιτέρω αντίκτυπο.

8. Στοιχεία πολυμέσων

Σας είπαμε και προηγουμένως ότι οι αναγνώστες σας αντιμετωπίζουν δυσκολίες στο να μείνουν συγκεντρωμένοι. Οπότε με κάθε ευκαιρία χρησιμοποιούμε πολυμέσα ώστε να “σπάσει” το περιεχόμενο και να επαναφορτιστεί το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Προσθέστε εικόνες, βίντεο, ηχογραφήσεις και posts από social media. Οι εναλλαγές στην μορφή του blog post σας θα προσθέσει αξία στα μάτια του αναγνώστη ενώ σίγουρα θα κρατήσουν τον αναγνώστη συγκεντρωμένο σε αυτό που διαβάζει και βλέπει.

9. Κατακλείδα

Όταν είστε έτοιμοι να τελειώσετε το άρθρο σας βεβαιωθείτε ότι έχετε δώσει στον αναγνώστη να καταλάβει ότι το άρθρο σας φτάνει στο τέλος. Ο επίλογος σας δεν χρειάζεται να είναι μακρύς, αλλά πρέπει να ανακεφαλαιώνει το περιεχόμενο του άρθρου σας. Σιγουρευτείτε ότι παρείχατε αρκετές πληροφορίες και προσθέστε ό,τι επιπλέον πηγές και οδηγίες θεωρείται πως χρειάζονται.

10. Call to Action

Τελειώστε τον επίλογο σας με ένα κουμπί προτροπής (CTA ή call to action) προς τον αναγνώστη σας με κάποια συμβουλή ή περιεχόμενο προσφοράς ή σύνδεσμο για άλλο σχετικό post. Χρησιμοποιήστε τις τελευταίες γραμμές του άρθρου σας για να δώσετε την αίσθηση ότι πήραν κάτι από εσάς και ότι πιθανότατα θα μάθουν περισσότερα, δημιουργώντας την επιθυμία να πατήσουν σε κάποιον άλλον δικό σας σύνδεσμο ή στην CTA φωτογραφία σας και να διαβάσουν περισσότερα άρθρα σας, όπως παρακάτω.

Μάθετε τα πάντα για τα Call To Action και πώς θα σας βοηθήσουν πατώντας εδώ

 

Συγγραφή Άρθρου:Κρητικού Μαρία

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτάΗ περίοδος της Black Friday έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο σημαντικές εμπορικές στιγμές για τους εμπόρους στην Ελλάδα. Αν

18 Νοεμβρίου, 2024

   Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτάΓνωρίζετε για τα first-party data; Αν όχι….. ρίξτε μια ματιά παρακάτω για να μάθετε τι ακριβώς είναι και πώς αξιοποιούνται! Τα

31 Οκτωβρίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops