10 tips για… χριστουγεννιάτικο digital marketing

   Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτά

Tα Χριστούγεννα είναι… the most wonderful time of the year! Τόσο για τους ανθρώπους, που βρίσκουν την ευκαιρία να γιορτάσουν και να εκδηλώσουν την αγάπη τους στους γύρω τους αλλά και για τους Ιδιοκτήτες καταστημάτων και δη, τους διαδικτυακούς αφού κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να κάνουν τα ψώνια τους online. Πώς μπορείτε να επωφεληθείτε αυτής της ευχάριστης συγκυρίας;

χριστουγεννιάτικο digital marketing

Παρακάτω θα δείτε πώς να βάλετε τη διαδικτυακή σας προώθηση στο κλίμα των Χριστουγέννων και να εκμεταλλευθείτε την κινητικότητα στην αγορά προς όφελός σας.

Οργανωθείτε από νωρίς

Λίγο αργά σας το λέμε αλλά αν έχετε καιρό την επιχείρησή σας, ήδη γνωρίζετε ότι τα Χριστούγεννα αποτελούν μία από τις πιο πολυάσχολες εποχές του χρόνου. Για αυτό το λόγο θα πρέπει να κάνετε από νωρίς (Νοέμβριο μη σας πω) τις προετοιμασίες σας για την περίοδο των γιορτών. Μελετήστε τη στρατηγική που θα ακολουθήσετε, ελέγξτε την ταχύτητα της ιστοσελίδας σας, δείτε αν όλα λειτουργούν κανονικά από τις mobile συσκευές, μελετήστε τα στατιστικά σας από τις προηγούμενες χρονιές για να βγάλετε ορισμένα συμπεράσματα για το τι είναι περισσότερο αποτελεσματικό και πώς λειτουργούν οι χρήστες. Θα πρέπει επίσης από νωρίς να φτιάξετε ένα πλάνο για τα ποσταρίσματά σας στα social media, να προετοιμάσετε έναν διαγωνισμό, να δημιουργήσετε τα εικαστικά σας και να προγραμματίσετε τις ενέργειές σας.

Στολίστε την ιστοσελίδα σας

Στολίστε την ιστοσελίδα σας

Αν δεν στολίσεις, δεν καταλαβαίνεις Χριστούγεννα. Όπως θα στολίζατε το κατάστημά σας έτσι θα πρέπει να στολίσετε και την ιστοσελίδα σας. Οι επισκέπτες σας θέλουν να αισθανθούν την χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα όταν επισκέπτονται το site σας για να κάνουν τις γιορτινές τους αγορές. Αλλάξτε το λογότυπό σας, στολίστε το header, το footer ή το sidebar σας. Ο ίδιος κανόνας ισχύει και για την παρουσία σας στα social media, με δημιουργία εικαστικών για το λογότυπο και την cover photo σας.

Διαδώστε το!

Διαδώστε το!

Τόσο στην ιστοσελίδα σας όσο και στα κοινωνικά δίκτυα, εκτός από το εικαστικό κομμάτι, θα πρέπει και το περιεχόμενό σας να έχει άρωμα γιορτών. Προσθέστε χριστουγεννιάτικα προϊόντα ή ειδική κατηγορία χριστουγεννιάτικων προϊόντων στην ιστοσελίδα σας. Αν έχετε επίσης blog ή άλλο περιεχόμενο, τότε θα πρέπει να βάλετε στο πρόγραμμα και χριστουγεννιάτκα θέματα, τα οποία θα μοιραστείτε και με το κοινό σας στα social media.

Αξιοποιήστε τα social media

Αξιοποιήστε τα social media

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αποτελούν τον ιδανικό τρόπο για να εκμεταλλευθείτε τη δυναμική του καταναλωτισμού των γιορτών προς όφελός σας. Τι μπορείτε να κάνετε:

  • Αυξήστε την απήχησή σας στο κοινό σας και σε νέους δυνητικούς πελάτες κάνοντας promoted posts (χορηγούμενες αναρτήσεις) σε Facebook και Twitter.
  • Κάντε remarketing για να φέρετε στην ιστοσελίδα σας άτομα που σας επισκέφθηκαν ξανά στο παρελθόν και έχουν ήδη δείξει ένα ενδιαφέρον σε εσάς.
  • Προωθήστε τις χριστουγεννιάτικες προσφορές σας για να αυξήσετε το brand awareness σας, να κερδίσετε επισκεψιμότητα και να προσελκύσετε νέους πελάτες.
  • Δοκιμάστε τις διαφημίσεις με εναλλασσόμενες εικόνες στο Facebook.
  • Χρησιμοποιήστε ένα γιορτινό #hashtag στις αναρτήσεις σας.

Κάντε έναν χριστουγεννιάτικο διαγωνισμό

Κάντε έναν χριστουγεννιάτικο διαγωνισμό

Σε όλους αρέσει να παίζουν και ακόμα περισσότερο να κερδίζουν. Ένας χριστουγεννιάτικος διαγωνισμός θα σας βοηθήσει να αυξήσετε την αναγνωρισιμότητά σας, να κερδίσετε νέους φίλους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να αυξήσετε την επισκεψιμότητά σας ενδεχομένως και τις πωλήσεις σας.

Βρείτε τα δώρα που θα δώσετε και το concept, σχεδιάστε προσεκτικά τον διαγωνισμό σας και προωθήστε τον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην ιστοσελίδα σας και σε directories διαγωνισμών.  Όσο πιο καλά είναι τα δώρα σας, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η ανταπόκριση του κόσμου. Το ίδιο ισχύει και για το πόσο ευφάνταστος, παιχνιδιάρικος και έξυπνος θα είναι και ο διαγωνισμός σας.

Δεν χάνετε τίποτα από το να τρέξετε έναν απλό διαγωνισμό στο Facebook με συμμετοχή με like και share, αλλά ένας διαγωνισμός που θα έβαζε τους χρήστες να αλληλεπιδράσουν ή κάποιο gamification θα έχει σίγουρα καλύτερα αποτελέσματα.

Η Best Price για παράδειγμα σε παλιότερο διαγωνισμό της με θέμα “Ήσουν καλό παιδί φέτος;”, παρότρυνε τους χρήστες να συμμετάσχουν, προσθέτοντας τα προϊόντα που επιθυμούν στη λίστα με τα αγαπημένα τους και τέσσερις θα κέρδιζαν δώρα από τη λίστα τους αξίας 2.000 ευρώ. Ο διαγωνισμός είχε 11.219 συμμετοχές, η σελίδα του διαγωνισμού είχε 9.100 shares ενώ 410.331 προϊόντα προστέθηκαν σε wishlists.

Επενδύστε σε ένα βίντεο

Τα βίντεο κερδίζουν ολοένα και υψηλότερη θέση στις καρδιές των χρηστών του διαδικτύου. Είναι γρήγορα, απολαυστικά, εύκολα και ξεκούραστα και οι επιχειρήσεις που τα χρησιμοποιούν βλέπουν πολύ μεγάλα αποτελέσματα στην απήχησή τους, το engagement, το brand awareness αλλά και τις πωλήσεις. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που οι μεγάλες εταιρείες πάντοτε λανσάρουν μία χριστουγεννιάτικη καμπάνια με βίντεο.

Φέτος, η εταιρεία H&M αποτελεί περίτρανο παράδειγμα για το πώς μπορεί μια επιχείρηση να εκμεταλλευθεί το video marketing στις γιορτές. Το τελευταίο της βίντεο, που σκηνοθετήθηκε από τον Wes Anderson και πρωταγωνιστεί ο Adrien Brody, βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα στο πι και φι. Μία μέρα μετά το λανσάρισμά του, βρέθηκε στην πρώτη θέση του YouTube.

Φυσικά δεν μιλάμε για τόσο μεγάλες παραγωγές όταν πρόκειται για μικρές επιχειρήσεις. Ωστόσο μπορείτε να δημιουργήσετε ένα απλό βίντεο ή ακόμα και μία παρουσίαση προϊόντων. Στο διαδίκτυο υπάρχουν πολλές δυνατότητες και εργαλεία (όπως το powtoon.com) στα οποία μπορείτε να δημιουργήσετε πολύ οικονομικά και εύκολα, animated videos και παρουσιάσεις.

E-mail marketing

Η ευκαιρία των Χριστουγέννων δεν θα πρέπει να μείνει ανεκμετάλλευτη από την e-mail marketing στρατηγική σας. “Ντύστε” τα email σας στα γιορτινά, στείλτε newsletters με χριστουγεννιάτικο θέμα, προβάλλετε μέσω e-mail τις (για περιορισμένο χρονικό διάστημα) προφορές σας ή τον διαγωνισμό σας. Καλό θα είναι να ζητήσετε επίσης από το δημιουργικό σας τμήμα να φτιάξει μία ευχετήρια κάρτα για να την στείλετε στο ηλεκτρονικό ταχυδρομείο των πελατών σας.

“Παίξ’τε” με το subject line

“Παίξ’τε” με το subject line

Έχουμε αναφερθεί ξανά στη σημασία που έχει το θέμα του e-mail σας στο ποσοστό των ατόμων που θα το ανοίξουν (Open Rate). Το subject line σας θα πρέπει να ξεχωρίζει και να επιλέγεται πάντοτε προσεκτικά, πόσο μάλλον κατά τη διάρκεια των εορτών. Θα πρέπει σίγουρα να γίνετε δημιουργικοί με το θέμα σας και να παίξετε με τις λέξεις. Ωστόσο από την άλλη δεν θα πρέπει να είστε πολύ ασαφείς για το τι περιλαμβάνει το e-mail σας. Αν υπάρχουν προσφορές (που καλό είναι να υπάρχουν) θα πρέπει να περιγραφούν στο θέμα όσο καλύτερα γίνεται. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μία αντίστροφη μέτρηση στο θέμα ή κάποιο λεκτικό που υποδηλώνει ότι η προσφορά σας θα είναι διαθέσιμη για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Δεν είναι κακό να δοκιμάσετε να χρησιμοποιήσετε και ένα γιορτινό σύμβολο (emoji) στο θέμα σας, έστω και αν δεν το κάνετε τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου.

Κάντε Adwords

Κάντε Adwords

Κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου οι online πωλήσεις σημειώνουν τα υψηλότερα ποσοστά όλου του έτους. Μία καμπάνια Adwords στο δίκτυο αναζήτησης ή και στο display θα αυξήσει κατά πολύ τις πιθανότητες να επιλέξει κάποιος τη δική σας επιχείρηση για τις αγορές του, με μικρό σχετικά κόστος. Για μία επιτυχημένη χριστουγεννιάτικη καμπάνια στα Adwords ακολουθήστε τις εξής συμβουλές:

  • Δημιουργήστε μία ξεχωριστή καμπάνια ειδική για τα χριστούγεννα
  • Προσθέστε λεκτικά που σχετίζεται με τις γιορτές
  • Χρησιμοποιήστε εικαστικά που θυμίζουν χριστούγεννα (κόκκινο χρώμα, χριστουγεννιάτικες μπάλες, νιφάδες, κάλτσες κτλ)
  • Κάντε δυναμικές διαφημίσεις
  • Δημιουργήστε το αίσθημα το επείγοντος στις διαφημίσεις σας (Προλάβετε την έκπτωση! Κοκ)

Κάντε μία φιλανθρωπία

Κάντε μία φιλανθρωπία

Κατά τη διάρκεια των εορτών μας γίνεται πιο έντονη η ανάγκη να προσφέρουμε. Επί προσωπικού, κάνουμε δώρα στους φίλους, τους συγγενείς, τους συναδέλφους μας.  Επαγγελματικά, κάνετε προσφορές για τους πελάτες σας. Γιατί να πμην προσφέρετε και κάτι σε άτομα που το χρειάζονται περισσότερο; Βρείτε μία ομάδα ατόμων που το χρειάζεται και σχετίζεται με τον κλάδο σας (για παράδειγμα αν έχετε pet shop, καλύτερα να κάνετε μία φιλοζωϊκή καμπάνια) και βρείτε τρόπο να τους βοηθήσετε κάνοντας μία κίνηση φιλανθρωπικού χαρακτήρα. Μπορείτε επίσης να προωθήσετε την καμπάνια σας με τρόπο όμως που δεν φωνάζει “κοιτάξτε τι καλοί που είμαστε εμείς”… Μία φιλανθρωπία θα προσδώσει κύρος στην εταιρεία σας και θα αυξήσει το brand awareness σας, μικρή ή μεγάλη ενώ ταυτόχρονα κάνετε και την καλή πράξη σας για φέτος.

Καλά Χριστούγεννα και καλές… διαδικτυακές πωλήσεις!

 

Συντάκτρια: Κρητικού Μαρία

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτάΗ επιστροφή στα σχολεία σηματοδοτεί μια σημαντική περίοδο τόσο για τους γονείς όσο και για τις επιχειρήσεις. Είναι η περίοδος που

10 Σεπτεμβρίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops