7 διδάγματα από τις διαφημίσεις εμφάνισης (display ads)

   Χρόνος ανάγνωσης: 4 λεπτά

Όποιος έχει «γράψει» χιλιόμετρα στο σχεδιασμό διαφημίσεων εμφάνισης, ξέρει πολύ καλά ότι αυτό που φαίνεται κάτι τόσο απλό είναι απίστευτα χαώδες, αγχωτικό, πολύπλοκο και συχνά απογοητευτικό. Κι αυτό διότι ενώ έχεις ακολουθήσει τους κανόνες και τις συμβουλές κατά γράμμα, το ποσοστό μετατροπών πέφτει αντί να ανεβαίνει.

Μαντέψτε! Οι κανόνες είναι για τα βιβλία, καλό είναι να τους γνωρίζουμε και να τους ακολουθούμε αλλά συχνά χρειάζεται να παρεκκλίνουμε λαμβάνοντας υπ’ όψιν μας τα στοιχεία τα οποία πιθανόν να μην ισχύουν για το προϊόν ή την επιχείρησή μας.

Στο άρθρο αυτό θα δούμε τα σημαντικότερα διδάγματα-απόσταγμα εμπειρίας χρόνων επαγγελματικής ενασχόλησης με τις διαφημίσεις εμφάνισης.

Δίδαγμα 1ο : δεν παίζουν ρόλο τα χρώματα αλλά η αντίθεση

contrasting colors

Το θέμα των χρωμάτων στη διαφήμιση και στα κουμπιά έχει γεμίσει βιβλία και άρθρα. Ποιο χρώμα αποδίδει καλύτερα; Μήπως το κόκκινο; Μήπως το μπλε; Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι τα κόκκινα κουμπιά αποδίδουν καλύτερα από τα πράσινα. Ωστόσο, υπάρχουν δύο παράμετροι που υποτιμούνται στις έρευνες και αυτές είναι: η προσωπικότητα της επιχείρησης και η αντίθεση.

Πως θα βρείτε ποια χρώματα έχουν αντίθεση με ποια; Εύκολο. Πάρτε την παλέτα χρωμάτων που είναι σαν τροχός και θα τα βρείτε στο λεπτό!

Βρείτε το χρώμα που κυριαρχεί στο δημιουργικό της διαφήμισής σας και κατευθυνθείτε εντελώς αντίθετα.

Πέρα από το χρώμα «παίξτε» και με τη φωτεινότητα, τον κορεσμό των χρωμάτων αλλά και την κλίμακα (το μέγεθος).

Δίδαγμα 2ο : η απλότητα μετράει

Υπάρχει ένας κανόνας στη διαφημιστική αγορά με τα αρχικά KISS. Από το Keep It Simple Stupid! Οι Αμερικάνοι λατρεύουν αυτούς τους κανόνες και τελικά  αποδεικνύεται ότι καλά κάνουν!

Το να επικοινωνήσετε το μήνυμά σας με τον πιο απλό, εύληπτο και ξεκάθαρο τρόπο είναι σημαντικό για την επιτυχία του δημιουργικού σας. Μόλις το 9% των διαφημίσεων εμφάνισης βλέπεται για περισσότερο από ένα (σωστά, 1) δευτερόλεπτο και μόλις 4% καταφέρνει να φτάσει στα δύο (2) δευτερόλεπτα! Εντυπωσιακό; Απρόσμενο; Η ουσία είναι ότι ο διαθέσιμος χρόνος, όχι μόνο για να κλικάρουν αλλά και να θυμούνται μετά τη διαφήμιση που είδαν, είναι ελάχιστος.

Απαραίτητα συστατικά:

  • Συνεπής τίτλος: σαφής και περιεκτικός
  • Ξεκάθαρο δημιουργικό: να συμβαδίζει με τον τίτλο και με αυτό που λέμε «look and feel» του brand
  • Άμεσο call to action (δεν είναι απαραίτητο να έχει κουμπί!): το κουμπί δεν είναι απαραίτητο συστατικό αν όλα τα άλλα στοιχεία κάνουν τη δουλειά τους. Έχουμε δει επιτυχημένες καμπάνιες χωρίς κουμπί

Δίδαγμα 3ο : Το περιβάλλον παίζει το ρόλο του

context

Σίγουρα σας έχει συμβεί: μία διαφήμιση αποδίδει άριστα σε μία πλατφόρμα και μόλις μεταφερθεί σε μία άλλη βουλιάζει.

Όταν λοιπόν σχεδιάζετε τη διαφήμιση είναι σημαντικό να έχετε στο νου σας σε τι περιβάλλον θα εμφανιστεί. Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Σημαίνει ότι αν η διαφήμιση θυμίζει υπερβολικά διαφήμιση υπάρχει ο κίνδυνος να υπολειτουργήσει, διότι ουσιαστικά το μάτι τείνει να απορρίψει το θέαμα.

Έχει αποδειχθεί ότι οι διαφημίσεις που μοιάζουν με το περιεχόμενο του site στο οποίο εμφανίζονται, που φαίνονται να έχουν κάποια οπτική συνέχεια φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα. Για αυτό πολύ συχνά θα παρατηρήσετε ότι οι επιχειρήσεις καταφεύγουν στη λύση των advertorial, τα οποία δεν αφορούν τις διαφημίσεις display, μας δίνουν όμως να καταλάβουμε πιο καθαρά το ρόλο του context.

Τέλος, μερικά format αποδίδουν καλύτερα από άλλα. Για παράδειγμα στο Google οι στατικές διαφημίσεις έχουν επιτυχία σε αντίθεση με το Facebook όπου ο συνδυασμός φωτογραφίας και video αποδεικνύεται ο καλύτερος. Όσον αφορά τα e-shop, την καλύτερη απόδοση φαίνεται να έχουν οι διαφημίσεις τύπου carousel.

Δίδαγμα 4ο : κείμενο και σχέδιο πάνε πακέτο!

Όπως ίσως αντιλαμβάνεστε ένα καλό κείμενο από μόνο του δεν μπορεί να πάει μακριά. Χρειάζεται την παρέα του, το σχεδιαστικό κομμάτι δηλαδή. Αυτά τα δύο πάνε χεράκι-χεράκι, σαν δυο καλοί φίλοι.

Οι πολλές λέξεις μπορεί να «παραγεμίσουν» το εικαστικό και να χαθεί η αξία του μηνύματός σας. Το less is more είναι σίγουρα μία τακτική που μπορεί να βοηθήσει ειδικότερα στις διαφημίσεις που θα φαίνονται και σε κινητό!

Είναι δύσκολο να πεις τα πάντα με πέντε μόλις λέξεις!

Δίδαγμα 5ο : ανανεώστε το δημιουργικό σας

Οι αργίες, οι διακοπές και η εποχικότητα μπορούν να γίνουν όπλο στα χέρια σας, αλλάζοντας το δημιουργικό σας ώστε να συμβαδίζει με αυτές. Έτσι, θα έχετε «φρέσκια» διαφήμιση όλο το χρόνο. Τόσο το ελληνικό όσο και το διεθνές περιβάλλον, μπορούν να δώσουν άφθονο υλικό για να συμβαδίσετε διαφημιστικά με αυτό. 

summer holiday

Η παραπάνω πρακτική έχει φανταστικά αποτελέσματα αρκεί να θυμηθείτε ότι δεν είναι παντού καλοκαίρι όταν σε εμάς είναι καλοκαίρι ή ότι δεν έχουν όλοι εθνική επέτειο μαζί μας. Δώστε προσοχή σε αυτό ειδικά αν «τρέχετε» καμπάνιες σε υπερεθνικό επίπεδο.

Επίσης, σκεφτείτε να δημιουργήσετε διαφήμιση επάνω σε ετήσια event που δεν έχουν να κάνουν με εθνικές γιορτές ή διακοπές ή τις εκπτώσεις. Events όπως η μεγαλύτερη συναυλία ενός μεγάλου συναυλιακού χώρου ή ένα αθλητικό event μεγάλης εμβέλειας.

Δίδαγμα 6ο : δωρεάν πόροι, εκμεταλλευτείτε τους!

Σε τι αναφερόμαστε; Στις διάφορες εφαρμογές που μπορούν να σας βοηθήσουν να σχεδιάσετε τη διαφήμισή σας ακόμα κι αν οι οικονομική σας δυνατότητα είναι περιορισμένη. Όλοι ξέρουν ότι για κάθε δουλειά υπάρχουν οι ειδικοί αλλά όλοι ξέρουν και ότι μια επιχείρηση που πρωτοξεκινάει έχει περιορισμένους πόρους.

Ειδικά στο κομμάτι των φωτογραφιών μπορείτε να εκμεταλλευτείτε τις πλατφόρμες που προσφέρουν δωρεάν υλικό όπως η pexels, unsplash, pixabay και άλλες.

Δίδαγμα 7ο και τελευταίο: μην «κολλάτε» στην ιδέα σας

Εκτός από τελευταίο είναι το σημαντικότερο. Συχνά «κολλάμε» με μία ιδέα επειδή είναι δική μας και τη θεωρούμε σωστότερη από άλλες. Υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα στο τι πιστεύουμε ότι είναι καλό και στο τι πραγματικά έχει αποτέλεσμα.

Το να κρίνουμε την τέχνη είναι υποκειμενικό ενώ το να κρίνουμε ένα καλό σχεδιασμό είναι αντικειμενικό. Το πως κάτι επηρεάζει συναισθηματικά τον έναν ή τον άλλο διαφέρει σημαντικά και βασίζεται στις προσλαμβάνουσες που είχε μεγαλώνοντας, τις εμπειρίες του και άλλα στοιχεία.

Επομένως, το σωστό είναι να μάθετε το ακροατήριο-κοινό σας, δοκιμάζοντας συχνά νέα δημιουργικά, στήνοντας δοκιμές Α/Β για να σας βοηθήσει να βρείτε το στόχο και να πετύχει η καμπάνια σας.

Ο σχεδιασμός μιας επιτυχημένης διαφήμισης είναι δύσκολη δουλειά. Μην αποθαρρυνθείτε διότι στην πορεία θα βρείτε το μοτίβο που θα χρησιμοποιείτε από καμπάνια σε καμπάνια και θα γίνεται ολοένα και πιο εύκολο. Ο δρόμος προς την κορυφή είναι δύσκολος αλλά αξίζει…

Συγγρφή Άρθρου: Φιλαλίθη Ευτυχία

 

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτάΓνωρίζετε για τα first-party data; Αν όχι….. ρίξτε μια ματιά παρακάτω για να μάθετε τι ακριβώς είναι και πώς αξιοποιούνται! Τα

31 Οκτωβρίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops