Google Voice Search

   Χρόνος ανάγνωσης: 3 λεπτά

Ένα από τα μεγάλα στοιχήματα του μέλλοντος (που είναι ήδη εδώ) είναι η φωνητική αναζήτηση και γενικά η τεχνολογία διαχείρισης φυσικής φωνής.

Αντιλαμβανόμαστε ότι μια τέτοια στροφή αλλάζει εντλώς τα δεδομένα των αναζητήσεων πέρα από την προφανή ευκολία που προσφέρει.

Τι είναι η φωνητική αναζήτηση

Η φωνητική αναζήτηση είναι η λειτουργία αναζήτησης με τη χρήση φωνητικών εντολών αντί για πληκτρολόγηση η οποία μάλιστα λειτουργεί σε όλες τις συσκευές, κινητές και σταθερές. Οι χρήστες πρέπει να πουν μια συνθηματική φράση (για να «ξυπνήσει» το σύστημα και να αρχίσει να αναλύει τα φωνητικά δεδομένα) ή να πατήσει το εικονίδιο με το μικρόφωνο στη σελίδα της Google.

Τα αποτελέσματα που επιστρέφουν είναι απολύτως ίδια με αυτά που θα επέστρεφαν σε μία γραπτή αναζήτηση.

google voice speak

Ωστόσο, η Google προχώρησε τα πράγματα αρκετά, δημιουργώντας έναν αλγόριθμο που «μαντεύει», κατά κάποιον τρόπο, το σκοπό του χρήστη (user intent), aντιλαμβάνεται τa συμφραζόμενα (context) και χρησιμοποιεί στοιχεία από το ιστορικό του χρήστη. Ωστόσο, αυτό που αποτελεί πονοκέφαλο για τις μηχανές αναζήτησης γενικά, πολύ δε περισσότερο όταν πρόκειται για τη φωνητική, είναι αυτό όπου ο χρήστης μπορεί να υπαινίσσεται κάτι.

Ακόμα κι αν μετά από μία αναζήτηση, συνεχίσουμε με άλλες, σχετικές με την πρώτη, χωρίς να συμπεριλάβουμε όλα τα στοιχεία της πρώτης αναζήτησης στις επόμενες, η Google το καταλαβαίνει και επιστρέφει συναφή αποτελέσματα.

Λίγη ιστορία

Η φωνητική αναζήτηση της Google είναι ενσωματωμένη στο Google Now, τον εικονικό βοηθό της Google εδώ και χρόνια  και για αυτό κατάφερε, συνδυάζοντας ταυτόχρονα την τεχνολογία γλωσσικής επεξεργασίας με τους απίθανους αλγόριθμούς της, να ξεπεράσει σε αποτελεσματικότητα όλους τους υπόλοιπους εικονικούς βοηθούς (Siri, Cortana, Alexa).

Επίσης, η Google ξέρει καλύτερα από τον καθένα μας πως το σημερινό μιντιακό περιβάλλον είναι πολυσύνθετο και ο τρόπος αναζήτησης πληροφοριών έχει αλλάξει ριζικά.

Η φωνητική αναζήτηση έχει αυξηθεί σημαντικά (επταπλασιάστηκε σε σχέση με το 2010) αλλά δεν είναι ακόμα κυρίαρχη. Εν τω μεταξύ ο λόγος για τον οποίο τη χρησιμοποιεί ο κόσμος διαφέρει ανάλογα με την ηλικία. Οι ενήλικες την προτιμούν όταν ψάχνουν οδηγίες πλοήγησης ενώ οι νεαρότεροι κυρίως για να επικοινωνήσουν με κάποιον.

voice search for

Ο βασικότερος λόγος για τον οποίο η φωνητική αναζήτηση κερδίζει έδαφος είναι γιατί είναι πιο εύκολη και πιο γρήγορη. Η ταχύτητα που πληκτρολογεί ο μέσος άνθρωπος είναι 40 λέξεις το λεπτό ενώ η ταχύτητα που μιλάει είναι 150 λέξεις το λεπτό. Επίσης, η πληκτρολόγηση στο tablet ή στο κινητό είναι δυσκολότερη (μικρότερο πληκτρολόγιο) και έτσι η φωνή δίνει τη λύση. Άλλοι λόγοι για τους οποίους η φωνητική λειτουργία αυξάνει τη χρήση της είναι η σύνδεσή της με εφαρμογές όπως αυτές των έξυπνων σπιτιών καθώς και η ασφάλεια που προσφέρει (αναγνώριση φωνής).

Αν πάμε ένα βήμα παραπέρα, μπορούμε να αντιληφθούμε το εμπορικό ενδιαφέρον της λειτουργίας αυτής. Αν το έχετε χρησιμοποιήσει για να ζητήσετε οδηγίες πλοήγησης τότε μπορείτε να αντιληφθείτε ότι μπορεί να συνδυαστεί με καταχωρήσεις τοπικών επιχειρήσεων. Θα μπορούμε να ζητήσουμε από τη Google το κοντινότερο κατάστημα που πουλάει το Χ προϊόν που ψάχνουμε, τις ώρες λειτουργίας, τυχόν εκπτωτικά κουπόνια, διαθέσιμο πάρκινγκ κλπ (αναζητήσεις “near me”).

Βελτιστοποίηση του site σας για φωνητική αναζήτηση

Μπορεί το site σας να γίνει φιλικότερο σε όσους χρησιμοποιούν τη φωνητική αναζήτηση; Μπορεί! Αλλά απαιτεί ένα καλό συνδυασμό με το SEO που κάνετε. Αν δεν κάνετε SEO, τότε έχετε πολλά να κάνετε.

Η ουσία είναι να καταφέρετε να σκεφτείτε σαν το χρήστη που αναζητά κάτι από την επιχειρήσή σας. Πληροφορίες όπως η διεύθυνση ή οι ώρες λειτουργίας μπορεί να είναι πολύ απλές, αλλά μη ορατές. Καλό είναι να είναι σε html και όχι εικόνα ώστε οι αραχνούλες της Google να μπορούν να τις ψαρέψουν εύκολα. Στη συνέχεια ασχοληθείτε με πληροφορίες που αφορούν τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες σας. Σκεφτείτε ότι εσείς τα ξέρετε απ’ έξω και ανακατωτά αλλά ο δυνητικός καταναλωτής μπορεί να μην ξέρει καν ότι τα χρειάζεται. Άρα πρέπει να σκεφτείτε στη βάση και να απαντήσετε ακόμα και τις πιο απλές ερωτήσεις.

Ένα σημαντικό κομμάτι αφορά την καταχώρηση Google My Business. Βεβαιωθείτε ότι είναι σωστή και ενημερωμένη.

linoume apories

Τέλος, οι καμπάνιες Adwords θα πρέπει να είναι βελτιστοποιημένες ως προς την τοποθεσία και τους χάρτες.

Είμαστε εδώ για να λύσουμε τυχόν απορίες και να βοηθήσουμε γενικώς.

 

Συγγραφή Άρθρου: Φιλαλίθη Ευτυχία

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτάΗ επιστροφή στα σχολεία σηματοδοτεί μια σημαντική περίοδο τόσο για τους γονείς όσο και για τις επιχειρήσεις. Είναι η περίοδος που

10 Σεπτεμβρίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops