Πως να χρησιμοποιήσετε τις έρευνες για να διεισδύσετε σε trending θέματα

   Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Έχουμε γράψει πολλές φορές ότι η επιτυχία μιας μάρκας ή μιας επιχείρησης απαιτεί αξιόλογο περιεχόμενο. Αυτό θα φέρει αναδημοσιεύσεις και ποιοτικά link.

Υπάρχει μία παράμετρος που αφορά στο περιεχόμενο και η οποία είναι καθοριστικής σημασίας. Πρόκειται για την επικαιρότητα, δηλαδή τον παράγονται που καθορίζει το αν η πληροφορία είναι φρέσκια ή σχετική με το παρόν !

Οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν έχουν γραφεία τύπου και έτσι δεν μπορούν να παρακολουθήσουν την ειδησεογραφία και την επικαιρότητα, αλλά ευτυχώς, υπάρχουν τρόποι να συμμετάσχουν σε συζητήσεις σχετικές με την επικαιρότητα. Ένας από τους τρόπους είναι οι έρευνες. Και με αυτό το θέμα θα ασχοληθούμε παρακάτω.

Βήμα 1ο: πως βρίσκουμε τα trends

Κατ’ αρχάς να πούμε ότι ο όρος trends είναι λίγο ευρύς και περιλαμβάνει τάσεις που διαρκούν από λίγες ώρες (βλ. Twitter) έως λίγα χρόνια. Και όπως όλοι αντιλαμβανόμαστε όσο πιο βραχυπρόθεσμο το trend τόσο πιο δύσκολο να το παρακολουθήσουμε.

Λοιπόν, βασικές πηγές για trends είναι το Google trends και το Twitter αλλά αυτά παραπέμπουν σε βραχυχρόνιες τάσεις που δημιουργούν συζητήσεις στις οποίες είναι δύσκολο να «τρυπώσει» μία επιχείρηση, καθώς τα αντανακλαστικά της δεν μπορούν να είναι πολύ γρήγορα.

Μία επιχείρηση καλύτερα να ψάξει για τάσεις που διαρκούν μερικούς μήνες διότι αυτό βοηθάει τόσο στο χτίσιμο link όσο και στην παρουσία του ονόματος της εταιρείας δίνοντας τη δυνατότητα να εκμεταλλευτεί στο έπακρο την προβολή από πλευράς χρόνου.

Παρακάτω θα δούμε μερικούς τρόπους εύρεσης των τάσεων.

  • Έρευνα λέξεων-κλειδιά: όταν υπάρχει μεγάλος όγκος αναζητήσεων σε συγκεκριμένες λέξεις, τότε αυτός δεν δημιουργήθηκε εν μία νυκτί, του πήρε χρόνο. Άρα μπορούμε ασφαλώς να υποθέσουμε ότι αυτές οι λέξεις τρεντάρουν (κατά την καθομιλουμένη έκφραση) για αρκετό καιρό.
  • Exploding Topics: μια βόλτα σε αυτό το site μπορεί να βοηθήσει να βρούμε τάσεις πριν φτάσουν στην κορύφωσή τους, έτσι ώστε να διεισδύσουμε στη συζήτηση όσο ακόμα υπάρχει χώρος και λόγος συνεισφοράς σε αυτή.
  • BuzzSumo: όταν χρησιμοποιείτε το εν λόγω εργαλείο, πηγαίνετε στο Content Analyzer και πληκτρολογήστε τον κλάδο σας. Μεταξύ άλλων θα δείτε stories που έχουν υψηλό engagement και θα ανακαλύψετε ποιες τάσεις κρύβονται εκεί.
  • Μπείτε σε communities και ομάδες: Δείτε ποια θέματα συζητιούνται εκεί που το κοινό σας συνδέεται με άλλους. Που γίνονται οι συζητήσεις; Στο Facebook; Στο Twitter; Αλλού; Ψαχτείτε!
  • Stories εκδοτικών ομίλων: Σίγουρα έχετε κάποιες εκδόσεις που παρακολουθείτε. Τι stories ανεβάζουν; Τι κοινό έχουν αυτά τα stories;

Για παράδειγμα, ο COVID-19 ήταν και παραμένει ένα trend (δυστυχώς) το οποίο δημιούργησε πάμπολλες ειδήσεις γύρω του και κατά συνέπεια πάρα πολλές συζητήσεις. Θα μπορούσατε όμως να πάτε ένα βήμα παραπέρα και να δείτε τι άλλο συνδέεται με το θέμα COVID-19;

Βήμα 2ο: Σκεφτείτε νέες προοπτικές

Όταν οι άνθρωποι συζητούν θέματα που δεν είναι ήδη γνωστά και ξεκάθαρα (όπως είναι συχνά τα πιο ενδιαφέρονται θέματα) βασίζονται μόνο στην εμπειρία τους για την περαιτέρω κατανόησή τους.

Εκεί υπάρχουν προοπτικές που δεν είναι πάντα ορατές και κατά συνέπεια δεν είναι αρκετά αξιοποιημένες, οπότε αφήνουν πεδίο δράσης.

Πως θα τις ανακαλύψετε; Προσπαθώντας να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις:

  • Τι σκέφτεται το κοινό για το θέμα συνολικά; Είναι οι άνθρωποι διατεθειμένοι να μοιραστούν την άποψή τους;
  • Ποιο συναίσθημα κυριαρχεί σε αυτή τη συζήτηση;
  • Πόσα κοινά εκπροσωπούνται σε αυτή τη συζήτηση;

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να έχετε πλήρη άποψη για το 1) ποιον θα ερευνήσετε, και 2) τι θα τους ρωτήσετε ώστε να βγάλετε στην επιφάνεια κάτι νέο.

Βήμα 3ο: Δημιουργώντας την έρευνα

Η έρευνα είναι ολόκληρη επιστήμη και προφανώς δεν χωράει σε ένα άρθρο. Θα θίξουμε όμως μερικά βασικά ζητήματα για να έχετε σωστά και απαλλαγμένα από προκαταλήψεις αποτελέσματα.

Ξεκινάμε με μία λίστα ερωτήσεων που θέλουμε να θέσουμε. Το τι αποτελέσματα περιμένουμε θα δώσει ιδέες. Το πλεονέκτημα αυτής της πρακτικής είναι ότι μας βοηθά να οπτικοποιήσουμε το αν τα αποτελέσματα θα είναι αξιόλογα ή ενδιαφέροντα ώστε να δημοσιευθούν. Βοηθά επίσης στη δημιουργία ενός πλαισίου ερωτήσεων με τρόπο τέτοιο ώστε να  έρθουν απαντήσεις.

Αυτό μπορεί να μοιάζει λίγο αντιφατικό με το παραπάνω, σχετικά με τις προκαταλήψεις στην έρευνα για αυτό θέλει προσοχή στη διατύπωση της ερώτησης ώστε να μην συμπεριλαμβάνεται η προκατάληψη.

Τι άλλο πρέπει να προσέξουμε;

  • Υπάρχουν προκαταλήψεις στις κλίμακες; Αυτό θα γίνει εύκολα κατανοητό με ένα παράδειγμα. Η ερώτηση είναι «Πόσο ενοχλείστε από …» ή «Το … είναι αποδεκτό ή μη αποδεκτό;». Στη δεύτερη περίπτωση δεν υπάρχει προκατάληψη αφού φαίνονται και οι δύο απόψεις.
  • Παρουσιάζονται όλες οι πιθανές επιλογές; Αν ωθείτε κάποιον να απαντήσει στις ερωτήσεις που θέτετε μπορεί να φανεί ότι στην ουσία δεν έχει επιλογή, ότι πρέπει να διαλέξει κάτι που πιθανόν δεν θα επέλεγε. Πάντα να συμπεριλαμβάνετε στις ερωτήσεις τις επιλογές «Άλλο» ή «Τίποτα από τα παραπάνω» ή «Δεν ισχύει/εφαρμόζεται».
  • Μήπως η ερώτηση εμπίπτει στην κατηγορία της επιθυμητής κοινωνικής προκατάληψης, όπου οι ερωτώμενοι πρέπει να απαντήσουν με συγκεκριμένο τρόπο για να αισθανθούν κοινωνικά αποδεκτοί; Για παράδειγμα, μπορεί κάποιος να μην θέλει να αποκαλύψει πόσα ποτά καταναλώνει την εβδομάδα οπότε αν πρέπει οπωσδήποτε να κάνουμε μια δύσκολη ερώτηση, φροντίζουμε να υπενθυμίσουμε ότι οι απαντήσεις είναι ανώνυμες και ότι δεν τίθεται θέμα κριτικής των απαντήσεων.

Συχνά είναι καλύτερο να ζητήσουμε από τους ερωτώμενους να συμπληρώσουν τα κενά. Απλώς σε αυτή την περίπτωση είναι μεν πιο συγκεκριμένες οι απαντήσεις αλλά είναι πιο δύσκολη η επεξεργασία τους.

Τέλος, θυμόμαστε να συμπεριλάβουμε ερωτήσεις που αφορούν τα δημογραφικά καθώς η κατόπιν ανάλυση των απαντήσεων μπορεί να μας δώσει ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως π.χ ότι οι γυναίκες σκέφτονται διαφορετικά από τους άνδρες σε συγκεκριμένα ζητήματα ή ότι οι millennials έχουν διαφορετικά άγχη από τους boomers. Έτσι, θα μπορέσουμε να διεισδύσουμε καλύτερα σε μία συζήτηση.

Βήμα 4ο: Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα

Αφού ολοκληρωθεί μία έρευνα, παρουσιάζουμε τα αποτελέσματα με τη μορφή γραφημάτων και εικόνων οι οποίες απεικονίζουν με εύληπτο και απλό τρόπο τα βασικά συμπεράσματα. Τα γραφήματα και οι εικόνες συνοδεύονται από επεξηγηματικά κείμενα  σχετικά με τα ευρήματα της έρευνας. Στη συνέχεια τα παραδίδουμε στους δημιουργούς περιεχομένου για να ξεκινήσουν τη δουλειά τους. Προφανώς τα στοιχεία της έρευνας μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα κείμενα που θα δημιουργηθούν και στις συζητήσεις που θα προκύψουν.

Με λίγα λόγια, οι έρευνες ανοίγουν δρόμους προς την κοινή γνώμη. Είτε μέσω πρωτογενούς έρευνας είτε μέσω ανάλυσης των τάσεων, αν θέλουμε να διεισδύσουμε σε ομάδες κοινού τότε οι έρευνες αποτελούν χρήσιμο εργαλείο το οποίο πρέπει να συμβουλευόμαστε τακτικά.

Αν η ενασχόλησή μας με τις διάφορες συζητήσεις του κοινού θέλουμε να έχει θετικό αποτύπωμα, βάθος και ουσία, τότε υποστηρίζουμε τα λεγόμενα (ή γραφόμενα) με στοιχεία και επιχειρήματα. Αυτή η πρακτική δημιουργεί σύνδεση με την μάρκα ή την επιχείρηση και προσθέτει κύρος και αξιοπιστία. Κατ΄επέκταση μπορεί να φέρει νέα link και τα πολυπόθητα earned media που αναλύσαμε σε προηγούμενο άρθρο.

Συγγραφή Άρθρου: Φιλαλίθη Ευτυχία

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτάΗ περίοδος της Black Friday έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο σημαντικές εμπορικές στιγμές για τους εμπόρους στην Ελλάδα. Αν

18 Νοεμβρίου, 2024

   Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτάΓνωρίζετε για τα first-party data; Αν όχι….. ρίξτε μια ματιά παρακάτω για να μάθετε τι ακριβώς είναι και πώς αξιοποιούνται! Τα

31 Οκτωβρίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops