Quarantine Marketing

   Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Τις τελευταίες μέρες που οι περισσότεροι είμαστε κλεισμένοι μέσα, έχει ξεκινήσει μεγάλη συζήτηση για το ρόλο του marketing κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού.

Υπάρχουν φωνές και επιχειρήσεις που συνεχίζουν «business as usual» και άλλες που έχουν κόψει budget και έχουν σταματήσει τα πάντα. Η διαφημιστική δαπάνη στο Facebook είναι κάτω κατά 50%.

Παρόλα αυτά, όπως συμβαίνει συνήθως η σωστή πρακτική βρίσκεται κάπου στη μέση. Δηλαδή, οι δουλειές δεν έχουν σταματήσει για όλους και όπου υπάρχει κρίση υπάρχουν κι ευκαιρίες.

Τα δεδομένα της στιγμής είναι τα εξής:

Υπάρχει παγκόσμια ύφεση η οποία θα οδηγήσει σε ανεργία και η διάρκεια όλων αυτών προβλέπεται να είναι από 6-18 μήνες.

Εν τω μεταξύ, η κίνηση στα social media έχει διπλασιαστεί, στο Twitter οι χρήστες αυξήθηκαν και επιχειρήσεις όπως η Amazon κυριολεκτικά σφυροκοπούνται, δημιουργώντας μια μεγάλη ευκαιρία για τις Digital επιχειρήσεις. 

Άρα τι κάνουμε;

Αναμφίβολα, το ενδιαφέρον όλως μας είναι στραμμένο στον ιό Covid-19, αλλά και στην επόμενη ημέρα της πανδημίας. Οπότε, σε πρώτη φάση:

Αναπροσαρμόζουμε τη στρατηγική μας, πάμε με το ρεύμα. Δίνουμε περιεχόμενο που μπορεί να φανεί χρήσιμο στους πολίτες, π.χ. χρηστικές συμβουλές/ ιδέες για το τι μπορούμε να κάνουμε τις μέρες της καραντίνας. Είναι μια περίοδος που οι χρήστες έχουν πολύ περισσότερο ελεύθερο χρόνο και θα εκτιμήσουν περισσότερο το ποιοτικό περιεχόμενο από την πλευρά σας.

Οι άνθρωποι έχουν ερωτήματα που αφορούν το μέλλον τους, τη ζωή τους, τα οικονομικά τους, την καθημερινότητά τους, έχουν στρες… Προσπαθήστε να τους παρέχετε ηρεμία και σιγουριά.

Επιταχύνετε καινοτομίες, αλλαγές ή project που είχατε αφήσει πίσω λόγω περιορισμένου χρόνου. Τώρα είναι η ώρα να οργανώσετε καλύτερα την επιχείρηση και τις ιδέες σας και να ετοιμαστείτε για την επόμενη ημέρα.

Σε δεύτερη φάση:

Στις επόμενες εβδομάδες οι αλλαγές θα έχουν παγιωθεί. Η ηλεκτρονική καθημερινότητα θα αποτελεί πλέον κανόνα. Ο κάθε κλάδος θα πρέπει να βρει τρόπους να αναδιοργανωθει ώστε να δουλέψει με τους νέους “κανόνες” της αγοράς. Αυτό σημαίνει ότι κάθε επιχείρηση θα πρέπει να δει τι αλλάζει στη ζωή των πελατών της και να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα.
Αν για παράδειγμα έχετε ένα χρηματοοικονομικό προϊόν, είναι καλύτερο να μιλήσετε για ασφάλεια καταθέσεων παρά για υψηλές αποδόσεις.

Σκεφτείτε το εξής: σε πολλές κρίσεις οι προβλέψεις για την μετά-την-κρίση-εποχή είναι εξαιρετικά δύσκολες. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι αρκετά εύκολες. Θα επιστρέψουμε στην κανονικότητα!

Σε τρίτη φάση:

Αναμφισβήτητα οι αλλαγές που έφερε και φέρνει η πανδημία θα παραμείνουν και μετά την επιστροφή στην κανονικότητα. Για παράδειγμα, αρκετοί θα συνεχίσουν να δουλεύουν από απόσταση, οι ηλεκτρονικές αγορές θα διατηρηθούν, πολλά meeting θα συνεχίσουν να γίνονται από μακριά.

Όσοι καταφέρουν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στη δύσκολη περίοδο, θα την διατηρήσουν και μετά από αυτή και για αυτό είναι σημαντικό να γίνουν τώρα σωστές κινήσεις.

Είναι μία δύσκολη περίοδος για όλους. Όμως το δίλημμα «ανθρώπινες ζωές» versus «οικονομία» ουσιαστικά είναι ψευδοδίλημμα. Οι άνθρωποι χτίζουν τις οικονομίες και αυτοί θα συνεχίσουν να το κάνουν εφ’ όσον επιβιώνουν.

#μένουμεσπίτι

Υστερόγραφο:

Αν η επιχείρησή σας ανήκει σε μία από τις παρακάτω κατηγορίες (τρόφιμα, εφαρμογές που διευκολύνουν την τηλεργασία ή τηλεκπαίδευση, παραδόσεις κατ’ οίκον) τότε η δουλειά σας μάλλον έχει αυξηθεί και δεν έχετε χρόνο για διάβασμα άρθρων 😉

Συγγραφή Άρθρου: Φιλαλίθη Ευτυχία

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτάΗ περίοδος της Black Friday έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο σημαντικές εμπορικές στιγμές για τους εμπόρους στην Ελλάδα. Αν

18 Νοεμβρίου, 2024

   Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτάΓνωρίζετε για τα first-party data; Αν όχι….. ρίξτε μια ματιά παρακάτω για να μάθετε τι ακριβώς είναι και πώς αξιοποιούνται! Τα

31 Οκτωβρίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops