Το email είναι το μέσο με το οποίο χτίζονται οι μακροβιότερες σχέσεις μεταξύ επιχειρήσεων και καταναλωτών. Τα ποσοστά του στην απόκτηση και διατήρηση πελατών φτάνουν το 80% και 81% αντίστοιχα. Ειδικά από τότε που στα email ενσωματώθηκαν video, link, κινούμενες φωτό κλπ. Αρκεί βέβαια να γίνονται σωστά διότι σε αντίθετη περίπτωση το αποτέλεσμα είναι τραγωδία.
Τι μπορεί να ενσωματωθεί σε ένα email
Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Video, ήχοι, εικόνες και σύνδεσμοι τα οποία επιτρέπουν την αλληλεπίδραση του χρήστη με το περιεχόμενο του email ονομάζονται rich media και χρησιμοποιούνται ακριβώς για αυτό που γράφτηκε παραπάνω. Για να αυξήσουν το βαθμό διάδρασης του χρήστη. Κάτι που από μόνες τους οι λέξεις δεν μπορούν να επιτύχουν.
Τι πρέπει να ξέρετε σε γενικές γραμμές
Πριν από όλα καλό είναι να γνωρίζετε τις προδιαγραφές που απαιτούνται ώστε το email που θα φτιάξετε να είναι λειτουργικό.
Μέγεθος εικόνας: 600 px πλάτος είναι το ιδανικό μέγεθος εικόνας για να μην «κοπεί» από το σύστημα.
Μέγεθος αρχείων: εννοείται μικρό για να μην καθυστερεί το κατέβασμα (400KB συνολικά είναι εύκολα διαχειρίσμο μέγεθος).
Συμβατότητα: βεβαιωθείτε ότι ο email client που χρησιμοποιείτε υποστηρίζει τα διάφορα φορμάτ rich media.
Έξι είδη rich media που χρησιμοποιούνται σε email
Στατικές εικόνες
Είναι προφανές ότι πρόκειται για τις εικόνες που δεν εμπεριέχουν κίνηση. Τις συναντάμε σε δύο φορμάτ:
- JPG ή JPEG: ελαφρύ αρχείο που μπορεί να χάνει σε λεπτομέρεια λόγω της συμπίεσης που υφίσταται
- PNG: αρχείο μεγαλύτερο σε «βάρος» αλλά καλύτερο σε ανάλυση και ποιότητα
Παρά το γεγονός ότι «μία εικόνα ισούται με 1000 λέξεις» το κείμενο που θα συνοδεύει την εικόνα σε ένα email είναι εξαιρετικής σημασίας. Κάτι που επίσης θα πρέπει να λάβετε υπ’ όψιν είναι το πλήθος των εικόνων που θα χρησιμοποιηθούν σε ένα email. Μία είναι λίγη (μπορεί ακόμα και να θεωρηθεί spam), οι πολλές μπορεί να βλάψουν το τελικό μήνυμα.
Gifs
Τα gif αποδίδουν κίνηση στην εικόνα που βλέπουμε και για αυτό είναι κατάλληλα για συγκεκριμένα προϊόντα (π.χ. προϊόντα που μετατρέπονται). Εκεί που η απλή εικόνα σταματά, αρχίζει το gif το οποίο δίνει τη δυνατότητα για αύξηση των μετατροπών. Πότε είναι κατάλληλο να χρησιμοποιείται:
- Όταν θέλουμε να δείξουμε παραλλαγές του προϊόντος
- Όταν θέλουμε να δείξουμε τον τρόπο λειτουργίας ενός προϊόντος
- Όταν θέλουμε να δείξουμε ένα προϊόν από όλες τις γωνίες (360°)
Ωστόσο, για την περίπτωση που δεν δουλέψει το gif (π.χ. το Outlook τα «κόβει») βάλτε τις σημαντικές πληροφορίες στο πρώτο frame.
Cinemagraphs
Τα cinemagraphs είναι εικόνες στις οποίες ένα μόνο στοιχείο έχει κίνηση.
Video
Ένα video μπορεί να μεταφέρει μεγάλο πλήθος πληροφοριών γύρω από ένα προϊόν/ υπηρεσία. Ta video μπορούν να ξεικνούν αυτόματα ή να περιέχουν κουμπί play. Προτιμήστε τη δεύτερη λύση καθώς η πρώτη συχνά εκνευρίζει τους χρήστες. Προϋπόθεση για να συμπεριλάβετε ένα video στο email που φτιάχνετε είναι να το ανεβάσετε σε μία πλατφόρμα όπως το YouTube, Vimeo κλπ. Στη συνέχεια αντιγράφετε το url στο email.
Audio
Ο ήχος μπορεί να παίξει τον δικό του ρόλο σε ένα email όπως ακριβώς κάνει σε μία ταινία. Ωστόσο δεν είναι για κάθε χρήση και ούτε για μεγάλη διάρκεια.
Ιδανικά χρησιμοποιείται όταν:
- Χρειάζεται να δοθεί έμφαση σε κάτι
- Αυτό που διαφημίζεται έχει σχέση με ήχο
CSS animations
Χάρη στο CSS animation ένα email μπορεί να αποκτήσει λίγη από την κίνηση που έχει μία ιστοσελίδα. Κίνηση σαν αυτή που έχουν τα slider, τα μενού πλοήγησης και τα διάφορα στριφογυριστά εφέ. Καλό είναι να χρησιμοποιούνται όταν θέλετε να προσφέρετε μία μοναδική εμπειρία στο χρήστη.
Προσωποποίηση: το επόμενο σημαντικό βήμα!
Εκτός από την προσωποποίηση του κειμένου χάρη στη συνένωση διαφόρων tags, μπορείτε να προσωποποιήσετε εικόνες για να ξεπεράσετε τον ανταγωνισμό!
Συγγραφή Άρθρου: Φιλαλίθη Ευτυχία