Οι βασικές αρχές του SEO για αρχάριους: τα 5 βήματα προς την επιτυχία

   Χρόνος ανάγνωσης: 20 λεπτά

Σας φαίνεται το SEO πολύ δύσκολο και αισθάνεστε ότι δεν αξίζει την προσπάθεια; Η αλήθεια είναι ότι η προώθηση ιστοσελίδων seo δεν είναι τόσο περίπλοκο. Είναι πολύ απλό, τουλάχιστον τα βασικά του σημεία. Μήπως νομίζετε ότι τα βασικά βήματα στο SEO δεν είναι αρκετά, για να πετύχετε υψηλές κατατάξεις; Λάθος!

Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν ιστοσελίδες έχουν μια περιορισμένη κατανόηση του SEO, πράγμα που σημαίνει ότι αρκετά συχνά απαιτείται να γνωρίζει κανείς μόνο τα βασικά, για να μπορέσει να πετύχει.

Διαβάστε παρακάτω τα πέντε βασικά βήματα για την επιτυχία στο SEO:

  1. Πώς να καταλάβετε τι ψάχνουν οι πελάτες σας
  2. Πώς να βελτιστοποιήσετε τις ιστοσελίδες σας για τις λέξεις-κλειδιά, στις οποίες στοχεύετε.
  3. Πώς να βεβαιωθείτε ότι η ιστοσείδα σας είναι προσβάσιμη τόσο στις μηχανές αναζήτησης όσο και στους χρήστες.
  4. Πώς να κερδίσετε links από άλλες σελίδες.
  5. Πώς να αρχίσετε να μετράτε την επιτυχία σας στο SEO

 

Βήμα 1: Μάθετε τι πραγματικά αναζητούν οι πελάτες σας

Είναι προφανές ότι δεν μπορείτε να κάνετε SEO στην ιστοσελίδα σας χωρίς να γνωρίζετε τι ψάχνουν οι πελάτες σας. Πώς θα το μάθετε; Το καλύτερο σημείο εκκίνησης είναι να χρησιμοποιήσετε την κοινή λογική.

Ας υποθέσουμε ότι διαχειρίζεστε ένα ξενοδοχείο στην Αθήνα. Είναι αυτονόητο ότι οι πελάτες σας θα κάνουν αναζητήσεις, όπως:

 

«Ξενοδοχεία στην Αθήνα»
«Πού να μείνω στην Αθήνα»
«Διαμονή στην Αθήνα»

Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η έρευνα των λέξεων-κλειδιά πρέπει να προηγείται οποιασδήποτε άλλης ενέργειας. Γράψτε τις ιδέες σας σε ένα σημειωματάριο, αλλά μπορείτε να ρωτήσετε απευθείας και τους πελάτες σας. Σε πρώτη φάση αρκούν μερικές τέτοιες ιδέες. Έπειτα θα χρειαστεί περισσότερη έρευνα:

 

α) Βρείτε ποιος είναι ο πιο συνηθισμένος τρόπος με τον οποίο οι χρήστες αναζητούν την επιχείρησή σας.

Είναι πιθανό κάποιοι πελάτες σας να ψάχνουν για την επιχείρησή σας χρησιμοποιώντας τις λέξεις και τις φράσεις που έχετε σημειώσει. Το πρώτο βήμα, λοιπόν, είναι να χρησιμοποιήσετε τις ιδέες που έχετε ήδη σκεφτεί και να κάνετε μια αναζήτηση στη Google για μία από αυτές. Δεν έχει σημασία πόσο μακροσκελής είναι αυτή η φράση.

Για παράδειγμα, η ιδέα που μπορεί να έχετε είναι «ψάχνω για ένα ξενοδοχείο που βρίσκεται στην Αθήνα, παρακαλώ». Αν το πληκτρολογήσετε αυτό στη Google, θα δείτε ότι τα αποτελέσματα που θα σας βγάλει θα είναι σελίδες, οι οποίες στον τίτλο τους έχουν τη φράση «Ξενοδοχεία Αθήνα». Συνεπώς, ο πιο κοινός τρόπος, με τον οποίο οι πιθανοί σας πελάτες ψάχνουν αυτό που προσφέρετε είναι αυτός που βλέπετε στα πιο ψηλά οργανικά αποτελέσματα στη Google για τις επιχειρήσεις που κάνουν το ίδιο πράγμα με εσάς.

 

β) Βρείτε άλλους τρόπους, με τους οποίους οι χρήστες αναζητούν το ίδιο πράγμα.

Στο Keywords Explorer του Ahrefs, μπορείτε να γράψετε «Ξενοδοχεία Αθήνα» και να δείτε στο SERP Overview για πόσες λέξεις-κλειδιά εμφανίζονται στη Google οι σελίδες με τα υψηλότερα οργανικά αποτελέσματα. Ο μέσος όρος είναι συνήθως 150-200 λέξεις-κλειδιά.

Με άλλα λόγια, κάθε μία από αυτές τις ιστοσελίδες κερδίζει σε traffic από εκατοντάδες άλλες σχετικές και μακροσκελείς λέξεις-κλειδιά. Αυτό σημαίνει ότι δεν πληκτρολογούν όλοι “Ξενοδοχεία Αθήνα” στο Google, όταν ψάχνουν για ένα μέρος για να μείνουν στην Αθήνα. Άλλοι χρήστες αναζητούν το ίδιο πράγμα με διαφορετικούς τρόπους.

Μπορείτε να αρχίσετε να καταλαβαίνετε ποιοι είναι αυτοί οι άλλοι τρόποι αναλύοντας περισσότερο τα αποτελέσματα αναζήτησης στη Google. Θα διαπιστώσετε ότι οι ανταγωνιστές σας χρησιμοποιούν και άλλες λέξεις-κλειδιά, όπως «φθηνά ξενοδοχεία στην Αθήνα» ή «ξενοδοχεία στο κέντρο της Αθήνας».

Ένας τρόπος να βρείτε και άλλες προτάσεις σε λέξεις-κλειδιά είναι το Keyword Planner του Google Ads, στο οποίο πληκτρολογείτε μια λέξη-κλειδί και σας βγάζει και άλλες συναφείς μαζί με τον αριθμό αναζητήσεων.

 

γ) Ψάξτε ακόμα πιο λεπτομερώς τις αναζητήσεις που κάνουν οι πελάτες σας

Τώρα που γνωρίζετε πώς οι χρήστες αναζητούν την επιχείρησή σας, ήρθε η ώρα να εμβαθύνετε στις πιο λεπτομερείς αναζητήσεις που κάνουν σε σχέση με αυτό που προσφέρετε.

Ένας απλός τρόπος για να ξεκινήσετε είναι να τσεκάρετε τα αποτελέσματα αυτόματης συμπλήρωσης της Google. Πηγαίνετε στη μπάρα αναζήτησης της Google και αρχίστε να πληκτρολογείτε μια λέξη, αλλά μην πατήσετε Enter. Η Google θα προτείνει αμέσως μερικούς επιπλέον όρους αναζήτησης που έχουν χρησιμοποιήσει οι χρήστες, όπως:

«ξενοδοχεία Αθήνα φθηνά»
«ξενοδοχεία Αθήνα με σπα»
«ξενοδοχεία Αθήνα 5 αστέρων»
«ξενοδοχεία Αθήνα booking»
«ξενοδοχεία Αθήνα σύνταγμα»
«ξενοδοχεία Αθήνα μοναστηράκι»

 

Προσθέτοντας ένα γράμμα μετά τη βασική φράση, όπως το μ, τότε θα έχετε ακόμα περισσότερες προτάσεις, όπως»

«ξενοδοχεία Αθήνα με σπα»
«ξενοδοχεία Αθήνα με πισίνα»
«ξενοδοχεία Αθήνα με παρκινγκ»
«ξενοδοχεία Αθήνα με θέα Ακρόπολη»

 

δ) Βρείτε δημοφιλή και συναρπαστικά θέματα στον τομέα σας

Το content marketing είναι η τέχνη της δημιουργίας χρήσιμου και πολύτιμου περιεχομένου για την προσέλκυση πελατών. Όμως, μην ξεκινήσετε απλώς με ένα blog ελπίζοντας ότι θα κερδίσετε επισκεψιμότητα έτσι απλά. Το θέμα είναι να μάθετε ποια θέματα είναι δημοφιλή στον τομέα σας και να δημιουργήσετε περιεχόμενο που σχετίζεται με τα εν λόγω θέματα.

Για αρχή, θα σας προτείναμε το Reddit. Σε αυτό, μπορείτε να αναζητήσετε για ένα κεντρικό θέμα, όπως «τουρισμός στην Αθήνα» για τι μιλάει ο κόσμος και ποια θέματα είναι τα πιο δημοφιλή. Μπορείτε ακόμη να φιλτράρετε και να ταξινομήσετε τα κορυφαία posts όλων των εποχών.

Μια άλλη επιλογή είναι το Content Explorer του Ahrefs, το οποίο είναι μία από τις πιο γρήγορες και αξιόπιστες μεθόδους να εξερευνήσετε το δημοφιλέστερο περιεχόμενο σε έναν τομέα. Έτσι, σε αυτό θα δούμε ότι δημοφιλή θέματα για τον τουρισμό στην Αθήνα είναι:

«μουσεία στην Αθήνα»
«τα καλύτερα μέρη να επισκεφθείτε στην Αθήνα»
«τι να κάνω στην Αθήνα»

 

Όπως φαίνεται, οι ταξιδιωτικές συμβουλές έχουν υψηλή ζήτηση, οπότε μπορείτε να δημιουργήσετε το αντίστοιχο περιεχόμενο, για να κερδίσετε traffic και κοινοποιήσεις στα social media.

 

ε) Επεκτείνετε τη λίστα των λέξεων-κλειδιά ψάχνοντας κυριολεκτικά παντού.

Τα αποτελέσματα αναζήτησης της Google και τα εργαλεία που προαναφέρθηκαν μπορούν να σας δώσουν πολλά για να ξεκινήσετε, αλλά δεν αρκούν. Για να είναι επιτυχημένο το SEO, πρέπει να καταλάβετε πώς οι άνθρωποι μιλούν για τον τομέα, στον οποίο δραστηριοποιείστε, ποια προβλήματα έχουν, τι τους ενδιαφέρει.

Αξιοποιήστε κάθε ευκαιρία, για να μιλήσετε στους πελάτες και να μάθετε τις σκέψεις τους. Βέβαια, κάτι τέτοιο μπορεί να είναι αρκετά χρονοβόρο, οπότε σας προτείνουμε και μερικά ακόμα σημεία, στα οποία μπορείτε να βρείτε πολύτιμα στοιχεία:

Forums: Υπάρχουν αρκετές ομάδες συζητήσεων, στις οποίες οι άνθρωποι συζητούν, για παράδειγμα, για το ταξίδι τους στην Αθήνα, όπως το forum του TripAdvisor.

Quora: Το Quora δεν είναι ίσως το πρώτο μέρος που έρχεται στο μυαλό όταν ψάχνετε για ταξιδιωτικές συμβουλές, αλλά θα εκπλαγείτε από το πόσες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εκεί ακόμη και σε αυτό το θέμα.

Facebook / LinkedIn: Το LinkedIn είναι περισσότερο προσανατολισμένο στις αγορές B2B, αλλά όσον αφορά στο Facebook, υπάρχουν ομάδες σχεδόν για τα πάντα.

Κάθε ιστοσελίδα ή μέσο κοινωνικής δικτύωσης με μεγάλο αριθμό επισκεπτών και περιεχόμενο που δημιουργείται από χρήστες μπορεί να χρησιμεύσει ως πηγή έμπνευσης και ιδεών για λέξεις-κλειδιά.

 

στ) Κατανοήστε τις μετρήσεις πίσω από τις λέξεις-κλειδιά που στοχεύετε

Οι περισσότεροι χρήστες εστιάζουν εξ ολοκλήρου στις ακόλουθες δύο μετρήσεις όταν κάνουν έρευνα λέξεων-κλειδιών:

Όγκος αναζήτησης (ο αριθμός των μηνιαίων αναζητήσεων κατά μέσο όρο) και

Δυσκολία λέξεων-κλειδιών (μια εκτίμηση ως προς το πόσο εύκολο ή δύσκολο θα είναι να εμφανιστεί ο ιστότοπός σας στην πρώτη σελίδα των αποτελεσμάτων αναζήτησης για τον όρο αυτό).

Αυτές οι μετρήσεις είναι σημαντικές καθώς παρέχουν χρήσιμα στοιχεία σχετικά με τις δυνατότητες της λέξης και πόσο δύσκολο είναι να πετύχετε με αυτήν υψηλή κατάταξη. Ωστόσο, αντί να εξετάζετε μόνο τον όγκο αναζήτησης, θα πρέπει να προσπαθήσετε να υπολογίσετε το πραγματικό δυναμικό επισκεψιμότητας για κάθε λέξη-κλειδί. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να εστιάσετε τις προσπάθειές σας για υψηλή κατάταξη σε εκείνες τις λέξεις, οι οποίες είναι πιθανό να στείλουν traffic με χρήστες, στους οποίους στοχεύετε.

Αφού βρείτε τις λέξεις-κλειδιά, για τις οποίες θέλετε να πετύχετε υψηλή κατάταξη, θα πρέπει να αντιστοιχίσετε αυτές τις λέξεις-κλειδιά στις σελίδες του ιστότοπού σας. Καλό είναι να δημιουργήσετε έναν χάρτη (σε ένα υπολογιστικό φύλλο ή σε άλλο αρχείο) που συνδέει κάθε λέξη-κλειδί με μια συγκεκριμένη σελίδα στον ιστότοπό σας.

 

Βήμα 2: Δημιουργήστε σελίδες βελτιστοποιημένες για αναζήτηση συγκεκριμένης λέξης-κλειδί

Η έρευνα των λέξεων-κλειδιά είναι μόνο το πρώτο βήμα προς την προσέλκυση περισσότερης οργανικής επισκεψιμότητας. Για να κερδίσετε υψηλές κατατάξεις, θα πρέπει, επίσης, να βεβαιωθείτε ότι οι σελίδες σας είναι καλά δομημένες και ότι μπορείτε να ικανοποιήσετε το χρήστη που βρίσκεται πίσω από την αναζήτηση.

Ξεκινήστε διασφαλίζοντας ότι οι επισκέπτες σας απολαμβάνουν μια καλή και άνετη εμπειρία στην ιστοσελίδα. Το design θα πρέπει να είναι έτσι φτιαγμένο, ώστε να είναι εύκολο στο χρήστη να διαβάσει το περιεχόμενο. Σας προτείνουμε να αφαιρέσετε τυχόν περιττά στοιχεία, όπως pop-ups, τα οποία ενδέχεται να ενοχλήσουν τους αναγνώστες σας.

Το On-page SEO είναι το επόμενο βήμα της στρατηγικής σας. Ακόμη και η στόχευση των πιο κερδοφόρων λέξεων-κλειδιά με το καλύτερο περιεχόμενο δεν θα σας βοηθήσει, αν οι σελίδες σας δεν είναι βελτιστοποιημένες για τις μηχανές αναζήτησης.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για την υλοποίηση των βασικών βημάτων του On-page SEO, αλλά εάν χρησιμοποιείτε το WordPress, σας προτείνουμε να εγκαταστήσετε ένα SEO plugin, όπως το Yoast SEO, το οποίο είναι δωρεάν και απλό στη χρήση και συνεπώς ιδανικό για όσους είναι αρχάριοι στο On-page SEO.

Η βελτιστοποίηση των σελίδων σας για υψηλές κατατάξεις στις μηχανές αναζήτησης περιλαμβάνει τα εξής:

 

α) Δημιουργία περιεχομένου που ευθυγραμμίζεται με την “πρόθεση αναζήτησης”

Το να θέλετε να πετύχετε υψηλή κατάταξη για μια λέξη-κλειδί, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι κάτι τέτοιο έχει νόημα, ακόμα και αν όλόκληρο το on page SEO στη σελίδα σας είναι σωστό. Αυτό οφείλεται στην πρόθεση αναζήτησης.

Με λίγα λόγια, υπάρχουν τρεις κύριοι «τύποι» των αναζητήσεων που κάνουν οι χρήστες:

Αναζήτησης πλοήγησης: Αναζητούν μια συγκεκριμένη ιστοσελίδα, π.χ. «αεροδρόμιο της Αθήνας»

Ενημερωτική: Επιδιώκουν να μάθουν περισσότερα σχετικά με ένα συγκεκριμένο θέμα, π.χ. «πράγματα που πρέπει να κάνουμε στην Αθήνα»

Εμπορική: Ψάχνουν να αγοράσουν ένα συγκεκριμένο προϊόν/υπηρεσία, π.χ. «κράτηση σε ξενοδοχείο στην Αθήνα»

Φυσικά, οι αναζητήσεις με εμπορικό ενδιαφέρον είναι πιο πολύτιμες από επιχειρηματική άποψη, δεδομένου ότι οι χρήστες που τις κάνουν είναι πιο κοντά στο να αγοράσουν κάτι και επομένως είναι πιο πιθανό να δαπανήσουν χρήματα, εάν επισκεφθούν την ιστοσελίδα σας .

Όμως, η πρόθεση αναζήτησης δεν είναι πάντα ξεκάθαρη από το ίδιο το ερώτημα, όπως για παράδειγμα, η αναζήτηση «το καλύτερο ξενοδοχείο στην Αθήνα». Ίσως να σκεφθείτε ότι «το ξενοδοχείο μου είναι το καλύτερο ξενοδοχείο στην Αθήνα, οπότε αυτή η αναζήτηση είναι ένας εμπορικός όρος για τον οποίο η αρχική μου σελίδα μπορεί να πετύχει υψηλή κατάταξη». Τα πράγματα, ωστόσο, δεν είναι τόσο απλά.

Ο καλύτερος τρόπος να κατανοήσετε την πρόθεση πίσω από οποιονδήποτε όρο αναζήτησης είναι να δείτε ποιες σελίδες κάνουν ranking γι’ αυτόν. Μπορεί να δείτε, παραδείγματος χάριν, ότι οι περισσότερες είναι blog posts. Αυτό συμβαίνει επειδή ο πρωταρχικός στόχος της Google είναι να ικανοποιήσει τους χρήστες της, οπότε ο αλγόριθμός της παρακολουθεί προσεκτικά τη συμπεριφορά των ατόμων που αναζητούν έναν συγκεκριμένο όρο και προσπαθεί να προσφέρει αποτελέσματα που θα ικανοποιήσουν την πρόθεση αναζήτησης. Έτσι, μπορείτε να καταλάβετε την πρόθεση αναζήτησης εξετάζοντας τα κοινά στοιχεία μεταξύ των σελίδων κορυφαίας κατάταξης.

Ποτέ μην δημιουργείτε περιεχόμενο χωρίς να κατανοήσετε πρώτα την πρόθεση αναζήτησης πίσω από το ερώτημα στο οποίο στοχεύετε.

 

β) Χρησιμοποιήστε σύντομες, περιγραφικές διευθύνσεις URL

Η διεύθυνση URL της σελίδας σας στέλνει ένα μήνυμα στις μηχανές αναζήτησης σχετικά με το θέμα της. Σας προτείνουμε αυτή να είναι σωστή εξαρχής, γιατί καλό είναι να αποφεύγετε τις αλλαγές, ει δυνατόν.

Η συμβουλή της Google σχετικά με τις διευθύνσεις URL είναι η εξής:

«Η διάρθρωση της διεύθυνσης URL μιας σελίδας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο απλή. Εξετάστε το ενδεχόμενο να οργανώσετε το περιεχόμενό σας με τέτοιο τρόπο, ώστε οι διευθύνσεις URL να αποτυπώνονται λογικά και κατά τρόπο που είναι πιο κατανοητός για τον άνθρωπο (όταν είναι δυνατόν, να υπάρχουν αναγνώσιμες λέξεις αντί για μακροσκελείς αριθμούς)»

 

Με άλλα λόγια, μην έχετε μια τέτοια URL διεύθυνση:

domain.com/56945602_86587356.asp

όταν μπορείτε να έχετε κάτι πιο περιγραφικό, όπως:

domain.com/athens-guide

Το άλλο πλεονέκτημα των περιγραφικών διευθύνσεων URL είναι ότι συχνά περιλαμβάνουν τη λέξη-κλειδί, στην οποία στοχεύετε (ή τουλάχιστον λέξεις και φράσεις από αυτήν). Αυτό δε σημαίνει, όμως, ότι είναι καλό να βάζετε λέξεις-κλειδιά σε διευθύνσεις URL, αν φαίνονται αφύσικες και άσχετες.

 

γ) Δημιουργήστε ελκυστικές μετα- περιγραφές και τίτλους

Οι ιστοσελίδες έχουν δύο συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, τα οποία λαμβάνουν υπόψη οι μηχανές αναζήτησης κατά τη δημιουργία αποτελεσμάτων αναζήτησης:

Μετα-Τίτλος

Μετα-Περιγραφή

Ο μετα-τίτλος δεν εμφανίζεται πουθενά στη σελίδα σας. Είναι απλώς ο τίτλος που εμφανίζεται όταν οι μηχανές αναζήτησης εμφανίζουν τη σελίδα σας στα οργανικά αποτελέσματα.

 

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η Google δεν σέβεται πάντα το μετα-τίτλο που ορίσατε. Μερικές φορές επιλέγει να εμφανίζει κάτι ελαφρώς διαφορετικό.

 

Ο μετα-τίτλος πρέπει να περιέχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  1. να περιλαμβάνει τη λέξη-κλειδί, για την οποία θέλετε να κάνει ranking η σελίδα
  2. να είναι αρκετά ελκυστικός, για να επισκεφθούν οι χρήστες τη σελίδα σας.

 

Καλό είναι να γράφετε τίτλους με λιγότερους από 60 χαρακτήρες, για να φαίνονται ολόκληροι στα αποτελέσματα αναζήτησης.

Οι μετα-περιγραφές είναι επίσης σημαντικές, επειδή και αυτές μπορούν να επηρεάσουν το Click-Through Rate.

ΥΠΟΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το Click-Through Rate δεν θεωρείται άμεσος παράγοντας κατάταξης, αλλά επηρεάζει άμεσα την επισκεψιμότητα που λαμβάνετε από την αναζήτηση.

Εάν θέλετε να αποφύγετε τον κίνδυνο να κοπούν και να μην φαίνονται ολόκληρες, οι μετα-περιγραφές σας δεν πρέπει να υπερβαίνουν τους 155 χαρακτήρες.

 

δ) Χρησιμοποιήστε τις κεφαλίδες και τις υποενότητες για να δημιουργήσετε μια λογική δομή

Χρησιμοποιήστε το standard HTML format για επικεφαλίδες (H1 έως H6), για να γίνει εύκολη η κατανόηση της δομής της σελίδας σας και της σημασίας κάθε ενότητας για τις μηχανές αναζήτησης.

Η επικεφαλίδα H1 θα πρέπει να προορίζεται για τον τίτλο του περιεχομένου σας και να περιλαμβάνει την κύρια λέξη-κλειδί (ή κάτι σχετικό με την κύρια λέξη-κλειδί), στην οποία στοχεύετε. Μπορείτε να έχετε περισσότερες από μία ετικέτες H1 ανά σελίδα, αλλά συνιστούμε να μείνετε σε μία.

Η επικεφαλίδα H2 θα πρέπει να χρησιμοποιείται για τους τίτλους των κύριων ενοτήτων στη σελίδα σας. Θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνει την κύρια λέξη-κλειδί, στην οποία στοχεύετε (εφόσον κάτι τέτοιο φαίνεται φυσικό και δε μοιάζει άσχετο). Επιπλέον, είναι καλό σημείο, για να προσθέσετε κι άλλες λέξεις-κλειδιά, για τις οποίες θέλετε να πετύχετε υψηλή κατάταξη.

Κάθε φορά που πηγαίνετε βαθύτερα στο περιεχόμενό σας, χρησιμοποιήστε τον επόμενο τύπο επικεφαλίδας, π.χ. H3 για υποδιαιρέσεις σε μια ενότητα H2 και ούτω καθεξής, όπως αυτό το καλά δομημένο περιεχόμενο:

 

H1: Ο πλήρης ταξιδιωτικός οδηγός για πρώτη φορά στην Αθήνα

H2: Αξιοθέατα και σημεία ενδιαφέροντος

H3: Ακρόπολη

H4: Παρθενώνας

H4: Ερεχθείο

H3: Αρχαία Αγορά

H4: Ο ναός του Ηφαίστου

H4: Στοά του Αττάλου

H3: Κεραμεικός

H2: Διαμονή

H3: Ξενοδοχείο 1

H3: Ξενοδοχείο 2

H3: Ξενοδοχείο 3

H2: Εστιατόρια

H3: Ακριβά εστιατόρια

Η3: Ταβέρνες

H3: Μοντέρνα εστιατόρια

H2: Μπαρ

H3: Μπαρ με ζωντανή μουσική

H3: Μπαρ με υπέροχα κοκτέιλ

H3: Πολύ τουριστικά μπαρ

H2: Συμπέρασμα

Μια σαφής και εξαντλητική δομή καθιστά εύκολο για τις μηχανές αναζήτησης να κατηγοριοποιήσουν το περιεχόμενό σας και βοηθά επίσης τους χρήστες.

ε) Βελτιστοποιήστε τις εικόνες σας

Οι εικόνες είναι πολύ καλές για τους χρήστες, αλλά οι μηχανές αναζήτησης δυσκολεύονται να τις κατανοήσουν. Για να βοηθήσετε τη Google (και άλλες μηχανές αναζήτησης) να καταλάβει τις εικόνες σας, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε την ετικέτα alt, για να τις περιγράψετε και να τις εξηγήσετε.

στ) Χρησιμοποιήστε το schema

Το schema έχει γίνει ένας δημοφιλής τρόπος, για να βελτιωθεί η εμφάνιση της σελίδας σας στα αποτελέσματα αναζήτησης. Για παράδειγμα, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε για να προσθέσετε βαθμολογίες στην εμφάνιση της σελίδας σας στις μηχανές αναζήτησης, ώστε αυτή να γίνει πιο φανερή και αξιοπρόσεκτη

Βήμα 3: Βεβαιωθείτε ότι η σελίδα σας είναι προσβάσιμη τόσο στις μηχανές αναζήτησης όσο και στους ανθρώπους

Όταν κάνετε SEO, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι στοχεύετε σε δύο ξεχωριστούς πελάτες: τους αναγνώστες σας και τα bots που οι μηχανές αναζήτησης χρησιμοποιούν για να κατατάξουν τη σελίδα σας.

Αν και τα bots γίνονται ολοένα και πιο έξυπνα και ανθρώπινα, πολλές διαφορές εξακολουθούν να υπάρχουν μεταξύ των δύο αυτών στόχων. Ως εκ τούτου, είναι βασικό να δημιουργήσετε μια θετική εμπειρία τόσο για τους ανθρώπους όσο και για τα bots.

Η κατανόηση του τρόπου δημιουργίας σελίδων βελτιστοποιημένων για ρομπότ μπορεί να είναι δύσκολη. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, είναι σημαντικό να έχετε κατανοήσει τα χαρακτηριστικά που προαναφέραμε.

Διαβάστε παρακάτω μερικές συμβουλές, για να τα καταφέρετε.

 

α) Βεβαιωθείτε ότι η σελίδα σας φορτώνει γρήγορα

Τόσο οι άνθρωποι όσο και οι μηχανές αναζήτησης δίνουν μεγάλη σημασία στην ταχύτητα φόρτωσης των σελίδων. Σύμφωνα με μελέτες, έως και το 40% των ανθρώπων εγκαταλείπουν σελίδες που χρειάζονται περισσότερο από 3 δευτερόλεπτα για να φορτώσουν.

Το εργαλείο Google PageSpeed ​​Insights ή το GTMetrix θα σας βοηθήσει να μάθετε πόσο γρήγορα φορτώνουν οι σελίδες σας και θα σας δώσουν συμβουλές σχετικά με τον τρόπο βελτίωσης της ταχύτητάς τους.

 

β) Βεβαιωθείτε ότι η σελίδα σας είναι φιλική για κινητά

Σύμφωνα με μελέτες, πάνω από το 60% των αναζητήσεων προέρχονται από κινητές συσκευές.

Χρησιμοποιήστε το Google’s Mobile-Friendly Test, για να βεβαιωθείτε ότι η σελίδα σας είναι φιλική σε κινητά.

 

γ) Εγκαταστήστε πιστοποιητικό SSL

Το HTTPS είναι επίσημα ένας από τους παράγοντες κατάταξης που χρησιμοποιεί η Google.

Μπορείτε να διαπιστώσετε πότε μια ιστοσελίδα χρησιμοποιεί SSL, εφόσον υπάρχει ένα λουκέτο στη διεύθυνση URL.

Η μη χρήση πιστοποιητικού SSL είναι επίσης ζήτημα ασφάλειας, ειδικά εάν έχετε e-shop ή δέχεστε υποβολές φόρμας.

Δωρεάν εργαλεία, όπως το Let’s Encrypt σας επιτρέπουν να ασφαλίσετε τη σελίδα σας χωρίς κόστος.

 

δ) Δημιουργήστε sitemap

Το sitemap είναι ένα αρχείο XML που περιλαμβάνει όλες τις σελίδες στην ιστοσελίδα σας. Οι μηχανές αναζήτησης το χρησιμοποιούν, για να βρουν το περιεχόμενό σας και να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο συνδέονται οι σελίδες σας (δηλαδή τη συνολική δομή της ιστοσελίδας σας).

Εάν χρησιμοποιείτε το Yoast SEO, το plugin θα δημιουργήσει ένα sitemap για εσάς. Έπειτα, μπορείτε να ακολουθήσετε τις οδηγίες της Google σχετικά με τον τρόπο δοκιμής και υποβολής του.

Οι χάρτες ιστοτόπου δεν επηρεάζουν άμεσα τις κατατάξεις, αλλά επιτρέπουν στις μηχανές αναζήτησης να εντοπίζουν και να καταγράφουν πιο γρήγορα τις νέες σελίδες στον ιστότοπό σας.

 

ε) Ανεβάστε ένα αρχείο robots.txt

Ενώ το sitemap καθορίζει την πλήρη δομή του ιστότοπού σας, το αρχείο robots.txt παρέχει συγκεκριμένες οδηγίες στους ανιχνευτές μηχανών αναζήτησης για το ποια μέρη του ιστότοπου πρέπει και δεν πρέπει να ευρετηριάσουν.

 

στ) Βάλτε εσωτερικά links μεταξύ σχετικών άρθρων και σελίδων

Η στρατηγική σύνδεση των διαφόρων σελίδων στον ιστότοπό σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να αυξήσετε την ταχύτητα με την οποία οι μηχανές αναζήτησης ανιχνεύουν τον ιστότοπό σας και να τις καθοδηγήσετε στις πιο σημαντικές σελίδες σας.

Υπάρχουν διάφορες στρατηγικές για την επίτευξη αυτού του στόχου, το βασικό όμως είναι να επικεντρωθείτε στη δημιουργία μιας ισχυρής δομής με πολλούς συνδέσμους μεταξύ σχετικών σελίδων.

Στο παράδειγμά που αναφέραμε παραπάνω, μπορούμε να δημιουργήσουμε μια σελίδα που να στοχεύει στον «οδηγό της Αθήνας» και να τη συνδέει με ξεχωριστές σελίδες που αφορούν «αξιοθέατα της Αθήνας», «εστιατόρια της Αθήνας» και ούτω καθεξής.

Για να βρείτε γρήγορα προτάσεις για links, πληκτρολογήστε την ακόλουθη φράση στη Google:

site: yourdomain.com + “θέμα της σελίδας προς την οποία θέλετε να στείλετε link”

Για παράδειγμα, αν θέλετε να βάλετε link στον οδηγό της Αθήνας, μπορείτε να πληκτρολογήσετε: site: yourdomain.com + “Οδηγός Αθήνας” και θα δείτε όλες τις σελίδες του ιστοτόπου σας, στις οποίες μπορείτε να προσθέσετε links.

 

Βήμα 4: Χτίστε backlinks από άλλες σελίδες

Το link building είναι κρίσιμο για την επιτυχία της στρατηγικής σας στο SEO, οπότε αν είστε διατεθειμένοι να δαπανήσετε πόρους (χρόνο, χρήματα κλπ) για τη δημιουργία περιεχομένου, πρέπει επίσης να είστε διατεθειμένοι να αφιερώνετε τουλάχιστον τον ίδιο χρόνο για την προώθηση και τη δημιουργία links προς το περιεχόμενό σας.

Γιατί; Επειδή υπάρχουν σαφείς αποδείξεις ότι τα backlinks είναι ένας από τους παράγοντες με ισχυρή επιρροή στον αλγόριθμο κατάταξης της Google. Ακόμη και η ίδια η Google παραδέχεται ότι τα backlinks είναι ένας από τους τρεις κορυφαίους παράγοντες κατάταξης.

Υπάρχουν πολλές τακτικές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, για να κάνετε άλλες σελίδες να στείλουν link στη δικιά σας σελίδα. Προτού ξεκινήσετε, αφιερώστε χρόνο για να ερευνήσετε το πώς οι ανταγωνιστές σας χτίζουν links. Είναι πολύ σημαντικό να αναλύσετε την τακτική των ανταγωνιστών σας, επειδή κάθε κλάδος είναι διαφορετικός και οι μέθοδοι που δουλεύουν τέλεια σε έναν κλάδο μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικές στον δικό σας.

Όταν ολοκληρώσετε αυτό το στάδιο, εξετάστε μερικές από τις ακόλουθες τακτικές.

 

α) Αποκτήστε συνδέσμους από κατώτερο περιεχόμενο

Ας πούμε ότι μόλις δημοσιεύσατε έναν εξαιρετικό ταξιδιωτικό οδηγό της Αθήνας. Βάλατε την ψυχή σας σε αυτόν τον οδηγό, είναι εξαιρετικά εμπεριστατωμένος και οι πληροφορίες και οι συμβουλές είναι όσο πιο πρόσφατες γίνεται. Είναι ίσως ο καλύτερος ταξιδιωτικός οδηγός της Αθήνας στο διαδίκτυο. Με άλλα λόγια, ο ταξιδιωτικός σας οδηγός για την Αθήνα αξίζει περισσότερα links από οποιονδήποτε άλλο.

Ωστόσο, εάν αναζητήσετε «ταξίδι στην Αθήνα» στο Content Explorer, θα δείτε ότι υπάρχουν σελίδες με πολύ περισσότερα backlinks. Ίσως, λοιπόν, αξίζει να απευθυνθείτε στις σελίδες που έχουν προσθέσει τα links και να τους ζητήσετε να προσθέσουν link και στη δικιά σας σελίδα.

Για να βρείτε ποιος στέλνει link σε μια σελίδα, μπορείτε να πάτε στο Ahrefs Site Explorer, να πληκτρολογήσετε τη διεύθυνση URL και να κοιτάξετε το Backlink report. Σίγουρα, δεν αξίζουν όλα τα backlinks, όμως οπωσδήποτε θα βρείτε ορισμένες σελίδες, από τις οποίες αξίζει να λάβετε κάποιο backlink.

 

β) Χτίσιμο broken links

Το broken link building είναι όταν βρίσκετε broken links σε άλλες σελίδες. Στη συνέχεια, απευθύνεστε στους ιστοτόπους που στέλνουν links σε αυτά, για να τους ζητήσετε να αντικαταστήσουν το broken link με link προς τη σελίδα σας.

Ακούγεται πολύπλοκο; Δεν είναι τόσο! Αρκεί να πληκτρολογήσετε στο Ahrefs τη URL μια σελίδας και στη συνέχεια στο Broken links report να δείτε αν αυτή έχει links προς σελίδες που πλέον δεν υπάρχουν. Στη συνέχεια, στο Site Explorer, μπορείτε να τσεκάρετε ποιες άλλες σελίδες έχουν links για αυτή τη σελίδα. Εφόσον έχετε αντίστοιχο περιεχόμενο στο δικό σας ιστότοπο (ή είστε πρόθυμοι να φτιάξετε), μπορείτε να επικοινωνήσετε με αυτές τις σελίδες και να τους ζητήσετε να αντικαταστήσουν το broken link με link προς τη δικιά σας σελίδα.

Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου έγκειται στο γεγονός ότι:

  1. ξέρετε πού θέλουν να στείλουν link οι ιδιοκτήτες αυτών των ιστοσελίδων
  2. τους βοηθάτε να βελτιώσουν την ιστοσελίδα τους (φτιάχνοντας τα broken links)

 

γ) Guest Blogging

Το guest blogging είναι όταν γράφετε για μια άλλη ιστοσελίδα στον κλάδο σας. Πολλοί πιστεύουν ότι το guest blogging έχει πεθάνει επειδή η Google δημοσίευσε μια προειδοποίηση σχετικά με τα φιλοξενούμενα άρθρα σε άλλες σελίδες για το χτίσιμο links.

Ωστόσο, η προειδοποίηση αναφέρει:

«Η Google δεν αποθαρρύνει αυτά τα άρθρα στις περιπτώσεις που ενημερώνουν τους χρήστες, εκπαιδεύουν το κοινό άλλου ιστότοπου ή βοηθούν στην καλύτερη γνώση ενός θέματος. Αυτό που παραβιάζει τις οδηγίες της Google σχετικά με τα links είναι όταν η κύρια πρόθεση είναι να δημιουργηθούν σε μεγάλη κλίμακα backlinks προς την ιστοσελίδα του δημιουργού.

 

Και μία από τις παραβιάσεις είναι:

«Το να χρησιμοποιούνται ή να προσλαμβάνονται συγγραφείς άρθρων που δεν γνωρίζουν τα θέματα, για τα οποία γράφουν».

 

Έτσι, όσο τα άρθρα σας είναι χρήσιμα, ενημερωτικά και ποιοτικά, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε.

Το guest blogging λειτουργεί για το link building, όταν ακολουθούνται τρεις βασικοί κανόνες:

  1. Δημοσιεύετε το άρθρο σε μια έγκυρη ιστοσελίδα με ένα μεγάλο και σχετικό κοινό.
  2. Δημιουργείτε περιεχόμενο υψηλής ποιότητας, το οποίο είναι χρήσιμο για το κοινό της ιστοσελίδας, στην οποία τοποθετείται.
  3. Βάζετε links σε σχετικές σελίδες στον ιστότοπό σας, οι οποίες θα βοηθήσουν το κοινό να επεκτείνει τις γνώσεις του σχετικά με το θέμα.

Βήμα 5: Παρακολουθήστε στην επιτυχία του SEO σας

Το τελευταίο βήμα στη στρατηγική SEO σας είναι να υπολογίσετε πώς θα παρακολουθείτε την απόδοσή σας. Υπάρχουν πολλές μέθοδοι και μετρήσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, οπότε είναι εύκολο να μπερδευτείτε. Η συμβουλή μας είναι να επικεντρωθείτε στα βασικά.

Οι σημαντικότερες μετρήσεις όταν πρόκειται για το SEO είναι α) η οργανική επισκεψιμότητα και β) η μέση θέση κατάταξης για τις λέξεις-κλειδιά, στις οποίες στοχεύετε.

 

α) Μέτρηση της οργανικής επισκεψιμότητας

Εάν χρησιμοποιείτε το Google Analytics, μπορείτε εύκολα να δείτε την οργανική επισκεψιμότητά σας μεταβαίνοντας σε:

Απόκτηση> Επισκεψιμότητα> Κανάλια> Οργανική αναζήτηση

β) Παρακολουθήστε τις κατατάξεις σας

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να μετρήσετε στη στρατηγική SEO είναι το πώς το περιεχόμενό σας κατατάσσεται στο Google με την πάροδο του χρόνου.

Ένας τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να χρησιμοποιήσετε το Google Search Console, όπου μπορείτε να βρείτε δεδομένα σχετικά με τη μέση θέση, τις εμφανίσεις και τα κλικ που παίρνετε για διάφορες λέξεις-κλειδιά.

 

Τελικές σκέψεις

Η βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης (SEO) μπορεί να είναι ανταγωνιστική, αλλά εξακολουθεί να είναι μακράν ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να κερδίσετε βιώσιμη επισκεψιμότητα στην ιστοσελίδα σας.

Επιπλέον, οι προσπάθειες που κάνετε για τη βελτιστοποίηση της ιστοσελίδας σας έχουν συγκεντρωτικά αποτελέσματα με την πάροδο του χρόνου, βοηθώντας σας να κερδίσετε ακόμα περισσότερη επισκεψιμότητα, όσο είστε συνεπείς και κάνετε σταθερές κινήσεις.

Για να επιτευχθεί αυτό, θυμηθείτε να ακολουθείτε τα πέντε βήματα του καλού SEO:

  1. Βρείτε σχετικές λέξεις-κλειδιά με υψηλή δυναμική επισκεψιμότητας.
  2. Δημιουργήστε και βελτιστοποιήστε τις σελίδες για τις μηχανές αναζήτησης και τους χρήστες.
  3. Βεβαιωθείτε ότι ο ιστότοπός σας είναι προσβάσιμος τόσο σε bots όσο και σε ανθρώπους.
  4. Δημιουργήστε σχετικούς συνδέσμους από άλλες ιστοσελίδες υψηλής ποιότητας.
  5. Παρακολουθήστε τι αποδίδει.

Με την πάροδο του χρόνου, αυτή η στρατηγική θα σας βοηθήσει να αυξήσετε το κύρος της ιστοσελίδας σας και θα είστε σε θέση να πετύχετε υψηλές κατατάξεις για πιο ανταγωνιστικές λέξεις-κλειδιά με μεγάλο όγκο αναζήτησης.

Διαβάστε επίσης:

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτάΗ περίοδος της Black Friday έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο σημαντικές εμπορικές στιγμές για τους εμπόρους στην Ελλάδα. Αν

18 Νοεμβρίου, 2024

   Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτάΓνωρίζετε για τα first-party data; Αν όχι….. ρίξτε μια ματιά παρακάτω για να μάθετε τι ακριβώς είναι και πώς αξιοποιούνται! Τα

31 Οκτωβρίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops