SEO: Θέλουν και οι εικόνες βελτιστοποίηση!

   Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αυξήσετε τους αναγνώστες σας στο διαδίκτυο – μικρές παράγραφοι, σύντομες προτάσεις, υπότιτλοι και μεσότιτλοι, gifs κ.α. – αλλά ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να κάνετε το περιεχόμενό σας πιο ελκυστικό είναι οι εικόνες. Οι φωτογραφίες είναι αυτές που κάνουν το κείμενό σας πιο ζωντανό ενώ όπως και οι λέξεις στο κείμενό σας, έτσι και οι εικόνες μπορούν να φέρουν οργανική επισκεψιμότητα μέσα από τα αποτελέσματα αναζήτησης στο Google. Και όπως θα κάνατε με το κείμενό σας, έτσι θα πρέπει να βελτιστοποιήσετε τις εικόνες σας για τις μηχανές αναζήτησης (SEO).

Παρακάτω θα βρείτε ορισμένες συμβουλές για να αναρτάτε σωστά τις φωτογραφίες στην ιστοσελίδα σας, κάτι που πολλοί αγνοούν, χάνοντας μεγάλη μερίδα επισκεψιμότητας.

Η επιλογή εικόνων

Η επιλογή εικόνων

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε εικόνες που σχετίζονται με το κείμενο του άρθρου. Αυτό όσον αφορά κυρίως στην εμπειρία του χρήστη. Οι εικόνες σας θα πρέπει επίσης να είναι καλής ποιότητας, με σωστές αναλογίες, καλή ανάλυση και μέγεθος αρκετά μεγάλο για να μπορεί ο χρήστης να το δει καθαρά από κάθε συσκευή. (δείτε σε παλιότερο άρθρο μας 11 συμβουλές για εικόνες που πουλάνε)

Κάτι που επίσης θα πρέπει να προσέξετε είναι η χρήση εικόνων από stock, π.χ. Shutterstock, Getty Images κτλ. Οι φωτογραφίες stock, όπως η παραπάνω κάνουν την ιστοσελίδα σας να μοιάζει με διαφημιστικό φυλλάδιο για μία επιχείρηση χωρίς χαρακτήρα. Είναι επίσης πολύ τετριμμένες και πολύ συχνά… κιτς.

Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο ότι θα πρέπει επίσης να προσέχετε με τα δικαιώματα των εικόνων, αφού ακόμα και μία φωτογραφία που βρήκατε γκουγκλάροντας δεν σημαίνει ότι δεν ανήκει σε κάποιο πρακτορείο, όπως το Shutterstock.

http://yoast-mercury.s3.amazonaws.com/uploads/2015/01/how-i-met-your-highfive.gif

Κάτι πολύ δημοφιλές στις μέρες μας είναι επίσης τα animated gifs. Χρησιμοποιήστε τα για να προσελκύσετε το ενδιαφέρον αλλά μην το παρακάνετε καθώς μπορεί εύκολα να αποσπάσουν την προσοχή από πιο σημαντικά πράγματα όπως ενδεχομένως το κείμενό σας.

Προσπαθήστε λοιπόν να σταματήσετε να χρησιμοποιείτε stock φωτογραφίες. Αντ’ αυτού πληρώστε έναν φωτογράφο για να τραβήξει φωτογραφίες για εσάς ή κάντε το μόνοι σας. Το ίδιο ισχύει και για γραφήματα, γραφικά και άλλο υλικό. Παρακάτω θα βρείτε ορισμένες πηγές για δωρεάν φωτογραφίες.

Δωρεάν φωτογραφίες

Google αναζήτηση εικόνων

Όταν κάνετε μία αναζήτηση για εικόνα, μπορείτε να φιλτράρετε τα αποτελέσματα που προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα. Κάντε κλικ στο Εργαλεία / Search Tools, έπειτα Δικαιώματα Χρήσης / Usage Rights και επιλέξετε Με επισήμανση για εκ νέου χρήση / Labeled for Reuse.

Δεν είναι σίγουρο ότι θα βρείτε μια καλή φωτογραφία εδώ αλλά ενδεχομένως να υπάρχουν κάποια ενδιαφέροντα αποτελέσματα που δεν έχει χρησιμοποιήσει κανείς ξανά. Ή μπορεί να βρείτε μια φωτογραφία που θα την επεξεργαστείτε για να δημιουργήσετε μία νέα.

Flickr Creative Commons

Δωρεάν φωτογραφίες

Πολλοί χρήστες του Flickr έχουν επιλέξει να παρέχουν τις φωτογραφίες τους δωρεάν αρκεί οι χρήστες να δώσουν τα credit στο προφίλ του δημιουργού της φωτογραφίας με link.

Προσοχή όταν χρησιμοποιείτε το Flickr Creative Commons καθώς υπάρχουν πολλές διαφορετικές άδειες για κάθε χρήση. Για παράδειγμα κάποιοι φωτογράφοι παρέχουν δωρεάν τις φωτογραφίες τους αλλά μόνο για μη εμπορικούς σκοπούς.

Unsplash

Όλες οι φωτογραφίες του Unsplash είναι δωρεάν για χρήση, αρκεί να δώσετε τα credits με link στο φωτογράφο

Άλλα χρήσιμα εργαλεία

Gif grabber

Το Gif grabber είναι διαθέσιμο για υπολογιστές Mac και αποτελεί τον καλύτερο και πιο εύκολο τρόπο για να δημιουργήσει κανείς Gifs, δωρεάν. Μπορείτε να συλλάβετε οτιδήποτε μέσα στην οθόνη σας και να το περικόψετε ή να αλλάξετε το μέγεθος.

Awesome screenshot

Το Awesome screenshot αποτελεί ένα extension του Chrome, που σας επιτρέπει να βγάλετε screenshots από κάποιο παράθυρο του browser σας εύκολα και γρήγορα ενώ μπορείτε επίσης να επεξεργαστείτε την εικόνα.

Piktochart

Το Piktochart αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή εργαλεία για απεικόνιση δεδομένων. Είναι δωρεάν και πολύ εύκολο στη χρήση.

Βελτιστοποιώντας εικόνες για αναζήτηση (SEO)

Μόλις βρείτε η δημιουργήσετε την φωτογραφία σας, είστε έτοιμοι να την ανεβάσετε στην ιστοσελίδα σας. Για να το κάνετε αυτό και να έχετε τα μέγιστα αποτελέσματα στις μηχανές αναζήτησης, ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές.

Μέγεθος εικόνας

Μέγεθος εικόνας

Οι φωτογραφίες σας δεν θα πρέπει να είναι πολύ μικρές ή κακής ανάλυσης αλλά ούτε και τεράστιες. Οι φωτογραφίες από φωτογραφική μηχανή ή iPhone μπορούν να ξεπεράσουν τα 3.000 pixels πλάτος. Ωστόσο τα μεγάλα αρχεία θα επιβραδύνουν την ταχύτητα που φορτώνει η ιστοσελίδα σας και να επηρεάσει την απόδοσή σας στις μηχανές αναζήτησης. Επομένως βεβαιωθείτε ότι αλλάξατε το μέγεθος της εικόνας σας. Αν χρησιμοποιείτε Mac απλώς ανοίξτε την εικόνα και επιλέξτε Tools και Adjust size. Αν έχετε το Photoshop μπορείτε να κάνετε αποθήκευση για Web και να επιλέξετε Quality 70 και το πλάτος που θέλετε (να μην ξεπερνά τα 900px). Ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα από τα δεκάδες εργαλεία που υπάρχουν online, όπως το Pixlr. Και φυσικά μην ξεχνάτε ότι υπάρχει πάντα το παλιό, καλό και διαχρονικότατο Paint για PC.

Όνομα αρχείου

Πριν φορτώσετε τη φωτογραφία σας στην ιστοσελίδα σας, θα πρέπει να μετονομάσετε το αρχείο σας ή να το αποθηκεύσετε με ένα κατάλληλο όνομα – λέξη κλειδί. Για παράδειγμα αν η εικόνα σας δείχνει το Σούνιο, δεν θέλετε να έχει την ονομασία DSC4536.jpg αλλά την λέξη sounio. Καλύτερα το όνομα του αρχείου σας να είναι γραμμένο με λατινικούς χαρακτήρες (greeklish) ενώ καλό είναι να μην έχει κενά αλλά αν χρειαστούν δύο λέξεις, να τις ενώσετε με παύλα ή κάτω παύλα.

Alt-text

alt text

Το πιο σημαντικό από όλα στο SEO μιας φωτογραφίας είναι το Alt-tag ή Alt-text. Το Google δεν κοιτάζει τις φωτογραφίες σας αλλά διαβάζει τι γράφετε εσείς στο πεδίο alt όταν τις ανεβάζετε.

Το Alt-text πρέπει να είναι σύντομο, σαφές και περιεκτικό. Σκεφτείτε τις βασικές λέξεις που θα χρησιμοποιούσατε για να περιγράψετε την εικόνα σας σε άτομα που προβλήματα όρασης. Για παράδειγμα στην παραπάνω εικόνα θα χρησιμοποιούσατε πιθανότατα ως όνομα αρχείου το: κοκκινα παπούτσια γυναικεία ή κόκκινα τακούνια.

Έχετε κατά νου ότι το alt-text είναι αυτό που θα εμφανιστεί όταν κάποιος τοποθετήσει το ποντίκι του πάνω (hover over) σε μια εικόνα.

Περιγραφή και Λεζάντα

Στα περισσότερα διαχειριστικά περιεχομένου θα βρείτε πεδία όπου μπορείτε να συμπληρώσετε περιγραφή και λεζάντα. Αυτό δεν θα δώσει αναγκαία κάποια αξία στο SEO σας αλλά θα σας βοηθήσει για άλλους λόγους. Η περιγραφή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για επιπλέον πληροφορίες, όπως το πώς, πότε ή από ποιον τραβήχτηκε η φωτογραφία ενώ η Λεζάντα θα εμφανιστεί κάτω από την εικόνα στο άρθρο σας και μπορεί να φανεί χρήσιμη για να περιγράψετε την εικόνα ή να δώσετε τα credits.

Δικαιώματα εικόνας

Αν η εικόνα σας είναι αυτοδημιούργητη ίσως να θέλετε να ελέγξετε ότι δεν χρησιμοποιείτε ανεξέλεγκτα στο διαδίκτυο.  Μπορείτε να το κάνετε αυτό χρησιμοποιώντας Ίσως να θέλετε να Μερικές φορές μπορεί να αισθάνεστε την ανάγκη να ελέγξει ότι η δική αυτο-δημιουργήθηκε εικόνες σας δεν χρησιμοποιούνται ανεξέλεγκτα σε όλο το διαδίκτυο, χωρίς την κατάλληλη πίστωση.

Μπορείτε να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο αντίστροφης αναζήτησης εικόνων όπως το Image Raider, το οποίο μπορείτε να ανεβάσετε τη φωτογραφία σας ώστε να σας ειδοποιεί κάθε φορά που κάποια άλλη ιστοσελίδα την χρησιμοποιεί. Φυσικά δεν θα πρέπει να γίνετε αγενείς όταν εντοπίσετε κάποιον που το κάνει, αφού πιθανότατα το έκανε κατά λάθος, απλά να του ζητήσετε να αναφέρει τα credits.

Συγγραφή Άρθρου:Κρητικού Μαρία

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτάΗ περίοδος της Black Friday έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο σημαντικές εμπορικές στιγμές για τους εμπόρους στην Ελλάδα. Αν

18 Νοεμβρίου, 2024

   Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτάΓνωρίζετε για τα first-party data; Αν όχι….. ρίξτε μια ματιά παρακάτω για να μάθετε τι ακριβώς είναι και πώς αξιοποιούνται! Τα

31 Οκτωβρίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops