Το έχουμε γράψει επανειλημμένως, τα video θα κυριαρχήσουν στα social media και όπως είναι φυσικό κι επόμενο στο κομμάτι του μάρκετινγκ θα γίνει… του video…!
Σε όλα αυτές τις θέσεις πάντα υπάρχει ένα αλλά. Και το αλλά στην προκειμένη περίπτωση είναι το ότι παρά το γεγονός ότι το video αποτελεί έναν εξαιρετικά εντυπωσιακό τρόπος επικοινωνίας ο οποίος όμως απέχει από το να χαρακτηριστεί θαυματουργός. Για να αντιληφθούμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό σημειώστε ότι: ένας καταναλωτής για να προβεί σε οποιαδήποτε σύνδεση με ένα προϊόν ή μάρκα χρειάζεται να εκτεθεί σε αυτή από 7 έως 20 φορές! Δεν ακούγεται για ευκολάκι…
Ακόμα και τα πιο viral video δεν επιτυγχάνουν αυτό το αποτέλεσμα. Για αυτό ιδανικά θέλουμε να δουν το video στη σελίδα σας ώστε να μπορεί να στηθεί μία διαδικασία remarketing.
Τα μυστικά του
Πόσο να αποτιμάται η αξία του video; Αν μία εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις, τότε πόσες αξίζει το video και κυρίως η δυνατότητά του να «βγάζει» συναίσθημα; Η ερώτηση είναι ρητορική.
Πάμε στον αριθμό των προβολών που παίρνει ένα video ο οποίος συχνά παρεξηγείται. Αυτός ο αριθμός δεν αποτελεί απόλυτο κριτήριο επιτυχίας γιατί παραβλέπει τις ποιοτικές παραμέτρους όπως τη σύνθεση του κοινού-στόχος ή τη διάρκεια που έχει κάθε προβολή (μπορεί κάποιος να το δει για ελάχιστα δευτερόλεπτα). Ειδικά αυτό το τελευταίο μπορεί να είναι σχεδόν καταστροφικό γιατί το Youtube δίνει προτεραιότητα σε αυτά που βλέπονται πολλές φορές και ολόκληρα.
Πως είναι το video που πουλάει;
Η μέση διάρκεια προβολής είναι έξι (σωστά 6) δεύτερα!! Είτε είναι στο Facebook, είτε είναι στο Instagram, είτε είναι στο Youtube. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ελάχιστοι θα δουν ένα video ακόμα κι αν πρόκειται για ένα πολύ καλό video. Άρα…;
Από τη μία έχουμε τη σωστή στόχευση, το κατάλληλο περιεχόμενο στο κατάλληλο κοινό. Και από την άλλη έχουμε το συναίσθημα: γέλιο ή λύπη.
Τα συνήθη video πωλήσεων διαρκούν από 30 δεύτερα έως πέντε λεπτά. Σε αυτή την περίπτωση, απαιτούνται τουλάχιστον 30 δευτερόλεπτα που θα περιγράφουν τη λύση στο εκάστοτε πρόβλημα. Πρέπει να έχουν ρυθμό, συχνές αλλαγές και η κάμερα να μετακινείται κάθε 3-7 δευτερόλεπτα.
Ένας τρόπος να καταφέρετε προβολές του video το κατάλληλο κοινό είναι να προειδοποιήσετε το κοινό σας. Μπορείτε να το ξεκινήσετε λέγοντας «αυτό το video είναι για… [το τάδε θέμα], αν δεν σας ενδιαφέρει, δείτε κάτι άλλο».
Οι εναλλαγές μεταξύ: λύση-στο-πρόβλημα-σου και στιγμές συναισθήματος είναι μία καλή λύση για να κρατήσετε το ενδιαφέρον του κοινού. Αυτή η τεχνική λέγεται σάντουιτς.
Μετά έρχεται η κοινωνική απόδειξη. Αξίζει να αναφέρετε σε ποια μεγάλα site είναι αναρτημένο το video σας. Βοηθάει στην αξιοπιστία του. Αποφύγετε να αναφέρετε τιμές αλλά συμπεριλάβετε ένα call to action.
Για να καταφέρετε να επιτύχετε μία πώληση, θα χρειαστούν περισσότερες από μία επαφές (interactions). Όποιος βλέπει ένα video, ακόμα κι αν του αρέσει, δεν σπεύδει να αγοράσει κάτι. Εδώ μπαίνει η δουλειά του remarketing με το οποίο επαναπροσεγγίζεται ο δυνητικός πελάτης, με λεπτομέρειες επάνω στο προϊόν (τιμές, προσφορές, οφέλη κλπ). Όταν φτάσει στο σημείο να δει ξανά ένα δικό σας video, καλό θα είναι να υπάρχει ένα μήνυμα τύπου «αν αγοράσεις τώρα, κερδίζεις έκπτωση …%».
Επίσης, τα video που οδηγούν από το ένα στο άλλο είναι μια καλή λύση για να κρατήσετε ψηλά το ενδιαφέρον του καταναλωτή αλλά και να περάσετε διαφορετικού είδους και ύφους μηνύματα (για παράδειγμα ξεκινάτε με ένα χιουμοριστικό, συνεχίζετε με μία προσφορά κοκ.
Video από το smartphone σας
Ναι, γίνεται και αυτό αλλά επειδή και μοιάζει και είναι ερασιτεχνικό καλό είναι να περιλαμβάνει τα εξής στοιχεία:
- Να απευθύνεται σε πιο τοπικό (περιορισμένο) ακροατήριο
- Να δείχνει τα μάτια σας (για να επιτύχετε αξιοπιστία)
- Να ακούγεται καλά ο ήχος του (γιατί συνήθως υστερούν σε αυτόν τον τομέα).
Μετά από όλα αυτά μπορείτε να αποφασίσετε το είδος του video που χρειάζεστε για το προϊόν σας.
Συγγραφή Άρθρου:Φιλαλίθη Ευτυχία