Πως να «μεγαλώσετε» ένα κανάλι YouTube

   Χρόνος ανάγνωσης: 2 λεπτά

Αν έχετε κι εσείς την απορία του πώς αυξάνει η συνδρομητική βάση ενός καναλιού στο YouTube παρηγορηθείτε, δεν είστε οι μόνοι. Ακόμα και μεγάλες επιχειρήσεις φαίνεται να δυσκολεύονται να το κάνουν. Οπότε είστε στο σωστό άρθρο, συνεχίστε να διαβάζετε!

Βασικά χαρακτηριστικά

 

youtube

Πολλές επιτυχημένες επιχειρήσεις δεν έχουν καν παρουσία στο YouTube ενώ άλλες κάνουν ελάχιστη προσπάθεια να το αναπτύξουν. Κι αυτό διότι το YouTube διαφέρει από τις άλλες μορφές περιεχομένου και μοιάζει αρκετά στον τύπο του blog. Αλλά ας δούμε μερικά από τα διαφοροποιά στοιχεία:

  • Το video είναι πολύ πιο ακριβό στην παραγωγή του
  • Η κατανάλωση του video γίνεται έξω από το site της επιχείρησης
  • Το YouTube, ως πλατφόρμα περιεχομένου, προστέθηκε πρόσφατα στη γκάμα των μέσων που χρησιμοποιεί μία επιχείρηση

Τι χρειάζεται ένα κανάλι στο YouTube

Ένα κανάλι στο YouTube δεν μπορεί να αποτελείται από ατάκτως ερριμμένα video. Πρέπει να υπάρχει:

  • Συνέπεια στο οπτικό υλικό
  • Σκέψη πίσω από τη δημιουργία περιεχομένου
  • Μία καλά προσδιορισμένη μάρκα

Βελτιστοποίηση καναλιού

Ένα ισχυρό κανάλι θα φέρει περισσότερα views από τις αναζητήσεις στο YouTube ακριβώς όπως πολλά views βοηθούν να χτιστεί μία βάση συνδρομητών. Εντέλει αυτό που μετράει ως επιτυχία για ένα κανάλι στο YouTube είναι οι συνδρομητές και όχι τα views. Οι συνδρομητές λαμβάνουν ειδοποιήσεις κάθε φορά που ανεβάζετε ένα νέο video, ενώ στατιστικά καταναλώνουν περισσότερο περιεχόμενο κάτι που ενισχύει τη σχέση τους με τη μάρκα.

Μην στέκεστε στον αριθμό των views αλλά καλύτερα εστιάστε στο ακροατήριο σας και στο πως θα το βρείτε.

Οπτικό υλικό

Η συνέπεια στο οπτικό υλικό είναι κομβική για να πεισθούν οι θεατές να γίνουν συνδρομητές. Ξεκινήστε δίνοντας το όνομα της μάρκας στο κανάλι σας. Συνεχίστε με μία εικόνα ή ένα λογότυπο διότι αυτό εμφανίζεται σε ένα σωρό σημεία: στις σελίδες προβολής, στη σελίδα σας, στα σχόλια που συνοδεύουν κάθε video, στους συνδρομητές, στα συσχετιζόμενα κανάλια, στα αποτελέσματα της αναζήτησης, στο community.  

Μην παραλείψετε να δημιουργήσετε ένα banner δηλαδή την αφίσα του καναλιού σας.

Θα χρειαστεί να δημιουργήσετε ένα trailer, γύρω στα 30 δεύτερα, το οποίο να εξηγεί περί τίνος πρόκειται. Θα είναι δηλαδή μία εισαγωγή στο κανάλι σας.

Περιεχόμενο καναλιού

Οργανώστε το περιεχόμενο του καναλιού σας σε ενότητες. Ενδεικτικά μπορείτε να δημιουργήσετε:

  • Ενότητα με video (δημοφιλείς αναρτήσεις πρόσφατες αναρτήσεις, video που έχουν πάρει likes),
  • Ενότητα με playlist
  • Πρόσφατες ενέργειες και πρόσφατες αναρτήσεις
  • Κανάλια (άλλα κανάλια που ενδεχομένως θέλετε να προωθήσετε)

Συνδρομητές

youtuber

Παρόλο που όλα τα παραπάνω είναι απαραίτητα, κανένα από αυτά δεν συνεπάγεται συνδρομητές. Αυτοί θα έρθουν αν έχετε ενδιαφέρον και πρωτότυπο περιεχόμενο. Και για να προσεγγίσετε συνδρομητές πρέπει πρώτα να στοχεύσετε σε αυτούς. Και για να στοχεύσετε σωστά θα πρέπει να απαντήσετε στις παρακάτω ερωτήσεις:

  • Τι πρόβλημα αντιμετωπίζει το ακροατήριό σας;
  • Πόσο συχνά χρειάζονται την ειδικότητά σας;
  • Πότε είναι απαραίτητη αυτή η εξειδίκευση μέσω video;

Σκεφτείτε ότι από το συνολικό target group σας, μόνο ένα κομμάτι μπορεί να είναι το κοινό σας στο YouTube.

Positioning

Τώρα ήρθε η ώρα να τοποθετήσετε το κανάλι σας στο YouTube, να βρείτε τον τρόπο να πείτε την ιστορία σας. Έχετε τις παρακάτω πέντε προσεγγίσεις. Τα ήδη επιτυχημένα κανάλια βασίστηκαν σε μία ή περισσότερες από τις παρακάτω προσεγγίσεις. Συγκεκριμένα:

  1. Εκπαιδευτική αυθεντία: είναι η λιγότερο συναρπαστική προσέγγιση αλλά είναι και η πιο φορεμένη διότι έχει αδιαμφισβήτη επιτυχία.
  2. Προϊόν φιλικό στο YouTube: κατάλληλη προσέγγιση για συνταγές μαγειρικής, how to και λοιπά προϊόντα που χρειάζονται επεξήγηση μέσω ενός video.
  3. Κλάδος φιλικός στο YouTube: ιδανική προσέγγιση για ταξιδιωτικά προϊόντα/ επιχειρήσεις.
  4. Ο εκπρόσωπος/ η φωνή της επιχείρησης: κατάλληλη για προσωπικές επιχειρήσεις δηλαδή για αυτές όπου το πρόσωπο είναι πιο γνωστό από την επιχείρηση.
  5. Ανώτερη αποστολή: κατάλληλη όταν μια επιχείρηση έχει να επιδείξει έναν ανώτερο σκοπό ή μία ανώτερη αποστολή, π.χ. Save the planet!

Όλα όμως καταλήγουν στο πόσο καλά αναγνωρίζετε και εξυπηρετείτε το κοινό σας. Και σε αυτό το YouTube δεν διαφέρει ιδιαίτερα από τις άλλες πλατφόρμες.

Συγγραφή Άρθρου: Φιλαλίθη Ευτυχία

 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτάΗ περίοδος της Black Friday έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο σημαντικές εμπορικές στιγμές για τους εμπόρους στην Ελλάδα. Αν

18 Νοεμβρίου, 2024

   Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτάΓνωρίζετε για τα first-party data; Αν όχι….. ρίξτε μια ματιά παρακάτω για να μάθετε τι ακριβώς είναι και πώς αξιοποιούνται! Τα

31 Οκτωβρίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops