Τι είναι η διαφήμιση Google Ads/AdWords?

   Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτά

Το Google Ads (πρώην Google AdWords) είναι οι διαφημίσεις της Google. Είναι ένα έξυπνο «μέσο» για να προσεγγίσετε νέους πελάτες και να αναπτύξετε την επιχείρησή σας. Η ειδοποιός διαφορά με τις παραδοσιακές ή ακόμα και ξεπερασμένες(;) διαφημίσεις (τηλεόραση, ραδιόφωνο, περιοδικά) είναι πως η διαφήμιση ιστοσελίδων Google Ads είναι στοχευμένη.

Στοχευμένη σημαίνει πως η διαφήμιση εμφανίζεται μόνο όταν κάποιος χρήστης ψάχνει με λέξεις-κλειδιά που εσείς έχετε δηλώσει πως θέλετε να διαφημίζεστε. Ένα πρόσθετο πλεονέκτημα είναι πως εσείς χρεώνεστε μόνο όταν κάποιος κάνει κλικ στην διαφήμισή σας (και όχι απλά όταν βλέπει ο χρήστης τη διαφήμιση στο Google.gr). Αν συνυπολογίσουμε το γεγονός πως τα πάντα είναι μετρήσιμα αντιλαμβάνεστε πως το Google Ads έχει πολλά οφέλη!

Στα πλαίσια αυτού του εισαγωγικού άρθρου για το Google Ads, θα μιλήσουμε για τη διαφήμιση κειμένου που εμφανίζεται όταν κάνουμε μια αναζήτηση στο Google, και όχι τόσο για τις διαφημίσεις που εμφανίζονται σε Sites που συνεργάζονται με τη Google (π.χ. με Banners). Οι διαφημίσεις κειμένου εμφανίζοντα στο Search Network, ενώ οι υπόλοιπες διαφημίσεις εμφανίζονται στο Display Network των συνεργαζόμενων Sites (όπως Blogs, Portals, Youtube κτλ).

Πως λειτουργεί η διαφήμιση Google Ads;

Με 3 απλά βήματα:

  1. Ορίζετε τις λέξεις ή φράσεις, γνωστές και ως λέξεις-κλειδιά που θέλετε να διαφημίζεστε
  2. Οριζετε το το κόστος (CPC) που θέλετε να δαπανάτε για κλικ στη διαφήμιση και για κάθε λέξη-κλειδί
  3. Δημιουργείτε τις αντίστοιχες διαφημίσεις με κείμενο

Όσο πιο μεγάλο είναι το CPC σας, τόσο περισσότερες πιθανότητες έχετε να εμφανιστείτε πρώτος στα αποτελέσματα.

Σας θυμίζει λίγο χρηματιστήριο; Σωστά!

Και όπως στο Χρηματιστήριο κερδίζουν λίγοι, αρκεί να έχουν τη σωστή ενημέρωση, εμπειρία, το σωστό timing και τη δέουσα ψυχραιμία… Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, η Google έχει το «μονοπώλιο» και όλοι στον χώρο του Digital Marketing ασχολούνται με τις διαφημίσεις στο AdWords για να προωθήσουν προϊόντα και υπηρεσίες.

Και χρησιμοποιώ την λέξη μονοπώλιο γιατί ενώ η Microsoft στις υπόλοιπες χώρες ανταγωνίζεται την Google με τις διαφημίσεις Bing, στην Ελλάδα το μερίδιο των Bing Ads είναι εξαιρετικά μικρό. Αν όμως είστε στην Ελλάδα και θέλετε να διαφημιστείτε στο εξωτερικό και ιδιαίτερα Αμερική έχετε και σαν δεύτερη επιλογή το Bing Ads!

bing ads

Αν σκέφτεστε να τρέξετε διαφημίσεις AdWords ή έχετε αναθέσει σε κάποια εταιρεία να σας τρέξει τις διαφημίσεις και οι λέξεις impressions, CPC, CPM, CTR, Quality Score, bid, keywords σας είναι άγνωστες, τότε πρέπει να συνεχίσετε να διαβάζετε το άρθρο μας!

Τι είναι τα keywords;

keywords

Keywords, λέξεις κλειδιά, είναι οι λέξεις που περιγράφουν το προϊόν ή την υπηρεσίας σας. Η συμβουλή μου; Επιλέξτε προσεκτικά τα keywords σας και προτιμήστε οι λέξεις σας να μην είναι γενικές αλλά σχετικές με το προϊόν σας ή την υπηρεσία σας έτσι ώστε οι διαφημίσεις σας να είναι πιο στοχευμένες και να προσεγγίσετε ανθρώπους που πραγματικά ενδιαφέρονται να αγοράσουν αυτό που προσφέρετε. Με αυτόν τον τρόπο θα πετύχετε και ένα καλό CTR και Conversion Rate. Δεν ξέρετε τι είναι αυτά; Θα τα αναλύσουμε πιο κάτω!

Τι είναι impressions;

Impressions είναι η εμφάνιση της διαφήμισής σας κάθε φορά που ένας χρήστης θα αναζητήσει ένα keyword ή αλλιώς μια λέξη κλειδί που εσείς έχετε ορίσει.

Τι είναι CPC;

CPC ή κόστος ανά κλικ για εμάς τους Έλληνες, είναι το ποσό που χρεώνεστε κάθε φορά που κάποιος χρήστης κάνει κλικ στην διαφήμισή σας. Δεν έχετε λόγο να φοβάστε μήπως χρεωθείτε πολύ γιατί CPC το ορίζετε εσείς!

Τι είναι Μέγιστο CPC;

Μέγιστο CPC είναι το υψηλότερο ποσό που είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε για κάθε κλικ στην διαφήμισή σας.

Τι είναι CPM;

CPM, cost per 1000 impressions, είναι το κόστος που έχει ο διαφημιζόμενος ανά χίλιες εμφανίσεις της διαφήμισής του.

Τι είναι το Μέγιστο CPM;

Μέγιστο CPM είναι το υψηλότερο ποσό που είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε για κάθε σύνολο 1000 εμφανίσεων της διαφήμισή σας.

Τι είναι CTR;

CTR, click through rate, είναι τα clicks / τον αριθμό των εμφανίσεων (impressions) της διαφήμισής σας.

Αν κάποιος λοιπόν θέλει να σας εντυπωσιάσει λέγοντάς σας ότι ο αριθμός των εμφανίσεων της διαφήμισής σας είναι μεγάλος, μην βιαστείτε να ενθουσιαστείτε. Ρωτήστε τον για τον αριθμό των clicks που είχε η διαφήμισή σας και το CTR. Τι είναι πιο σημαντικό για εσάς; Να εμφανίζεται η διαφήμισή σας και να μην κάνει click κανείς ή να εμφανίζεται η διαφήμισή σας, να κλικάρει και να έχετε επισκεψιμότητα στο site σας από την οποία μπορεί να προκύψει και conversion; Conversion; Άγνωστη λέξη και αυτή;;

Τι είναι Conversion;

Conversion, ή αλλιώς μετατροπή, είναι η ενέργεια που εκτελεί ένας χρήστης στην ιστοσελίδα μας. Η ενέργεια αυτή δεν είναι ίδια για όλους. Σε ένα eshop μπορεί να είναι η ολοκλήρωση της αγοράς ενός προϊόντος. Σε κάποιο άλλο site μπορεί να είναι η εγγραφή στο newsletter. Επομένως το ποια ενέργεια θα μετρήσουμε σαν conversion το ορίζουμε εμείς!

Τι είναι Conversion Rate;

Conversion Rate, ποσοστό μετατροπής, είναι το ποσοστό των επισκεπτών που ολοκληρώνουν την επιθυμητή ενέργεια. Αν για παράδειγμα, σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα ρούχων με 1000 επισκέπτες την ημέρα, αγοράσουν οι 20, τότε το conversion rate είναι 2%.

Τι είναι Quality Score;

Quality Score, δείκτης ποιότητας, είναι το πόσο ποιοτικές είναι οι διαφημίσεις μας σε συνδυασμό με τις λέξεις κλειδιά που έχουμε χρησιμοποιήσει και την σελίδα προορισμού που στέλνουμε τον χρήστη. Σε μια κλίμακα 1-10, όσο μεγαλύτερο είναι το quality score τότο περισσότερο μπορούμε να κερδίσουμε υψηλότερη θέση για τη διαφήμισή μας αλλά και χαμηλότερο CPC!

Αν δεν έχω καταφέρει να σας τρομάξω μέχρι στιγμής τότε είστε σε καλό δρόμο! Τα παραπάνω θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι οι όροι που θα ακούσετε περισσότερο και αν θέλετε να πειραματιστείτε μόνοι σας στις διαφημίσεις του AdWords θα σας χρειαστούν σίγουρα.

Τι χρειάζομαι για να ξεκινήσω AdWords μόνος μου;

Σίγουρα χρειάζεστε ένα site όπου θα υπάρχουν οι landing pages (και άλλη άγνωστη λέξη – Landing Page είναι η σελίδα προσγείωσης που θα οδηγείτε το χρήστη μετά το κλικ στη διαφήμιση).

Μετά θα χρειαστείτε:

  1. Ένα Google account
  2. Budget
  3. Χρόνο
  4. Χρόνο
  5. Χρόνο
  6. Χρόνο
  7. Χρόνο…

Και ας μην ξεχνάμε πως ο χρόνος είναι χρήμα! Δεν αρκεί μόνο να στήσουμε τις καμπάνιες μας και να ξεκινήσουμε τις διαφημίσεις μας. Χρειάζεται καθημερινή παρακολούθηση και optimization έτσι ώστε οι διαφημίσεις μας να αποδίδουν. Γιατί, μεταξύ μας τώρα… ποιος δεν θα ήθελε χαμηλό CPA και μεγάλο Conversion Rate; Επίσης, άλλο ξεκινάω άλλο πετυχαίνω…

“Μα, θέλω να προσπαθήσω μόνος μου!”

Αφού φτάσατε σε αυτό το σημείο θα σας δώσω και ένα tip για το στήσιμο των καμπανιών σας!

Η δομή των καμπανιών είναι η εξής:

·         Καμπάνια

Ad Group 1

Διαφήμιση 1

Διαφήμιση 2

Διαφήμιση 3

Ad Group 2

Διαφήμιση 1

Διαφήμιση 2

Διαφήμιση 3

Tip: Χωρίστε τις καμπάνιες σας σύμφωνα με τις κατηγορίες που έχετε στο site σας. Σαν ad group ορίστε τις υποκατηγορίες τους και δημιουργήστε πάνω από μια διαφήμιση σε κάθε ad group (2-4).

google adwords infographic

Αν δεν έχετε πειστεί ακόμα να ξεκινήσετε Google Ads ίσως σας πείσει το διάγραμμα! Εγώ πάντως σας εύχομαι εκ των προτέρων καλές ηλεκτρονικές πωλήσεις με τη βοήθεια του Google!

Επόμενα Βήματα:

 

Συντάκτης: Γιώτα Σταματελάτου

Facebook
Twitter
LinkedIn

Τελευταία Άρθρα

   Χρόνος ανάγνωσης: 5 λεπτάΗ περίοδος της Black Friday έχει εξελιχθεί σε μια από τις πιο σημαντικές εμπορικές στιγμές για τους εμπόρους στην Ελλάδα. Αν

18 Νοεμβρίου, 2024

   Χρόνος ανάγνωσης: 6 λεπτάΓνωρίζετε για τα first-party data; Αν όχι….. ρίξτε μια ματιά παρακάτω για να μάθετε τι ακριβώς είναι και πώς αξιοποιούνται! Τα

31 Οκτωβρίου, 2024

Το πιο γνωστό ελληνικό βιβλίο για κερδοφόρα E-Shops